Peste 1 milion de oameni cu Covid-19 în SUA. Guvernator California: "Virusul nu-şi ia weekenduri libere"

×
Codul embed a fost copiat

În Statele Unite, numărul cazurilor de îmbolnăvire a depășit un milion.

Iar criza medicală este dublată de una economică - mulți americani nu mai au venituri și așteaptă - uneori protestând - ca autoritățile să repornească economia.

Unele state americane deja au permis reluarea activităților comerciale, în timp ce altele mai așteaptă.

E cazul New Yorkului, care ar trebui să se redeschidă pe 15 mai.

"Saturaţia" ori "oboseală" de carantină este sindromul despre care vorbesc tot mai mulţi sociologi în legătură cu nerăbdarea oamenilor de a reveni la o viaţă cât de cât normală. La sfârşitul săptămânii, multe plaje din California au fost pline mai ceva ca-n toiul verii. Încurajaţi de vremea frumoasă, localnicii au uitat de distanţarea socială, spre disperarea autorităţilor.

Citește și
coronavirus
Noul coronavirus, tratat cu anticoagulant. Care sunt riscurile pentru pacienți
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Gavin Newsom, guvernatorul Californiei: Acele imagini sunt un exemplu de lucruri pe care nu trebuie să le vedem, oameni buni, lucruri pe care nu trebuie să le facem. Virusul nu-şi ia weekenduri libere. Virusul nu se duce acasă doar pentru că e o zi frumoasă şi însorită pe litoral.

California se află sub stare de urgență și restricții din 19 martie şi, chiar dacă statul e încă pe panta ascendenta a infectării, populaţia nu mai rabdă izolarea, preferând să-şi asume riscuri.

În oraşul Saint Louis din Missouri, zeci de poliţişti au fost trimişi să spargă o petrecere în stradă unde câteva sute de oameni se adunaseră să vadă cascadoriile unor şoferi.

Iar dacă nu asediază plajele ori nu dau petreceri, americanii ies la proteste ca să ceară reluarea activităţii. Şi nu duc lipsă de argumente.

Kevin Hassett, consilier al lui Trump: Cred că în următoarele luni economia va fi într-o stare foarte proastă. Cifrele vor fi mai rele ca niciodată în istorie. Cred că, în al doilea trimestru, creşterea PIB-ului va fi negativă, şi nu simbolic negativă, ci de-a binelea.

Nu e de mirare că tot mai multe state apasa butonul de repornire. După Georgia și Oklahoma, şi în Colorado au fost relaxate restricţiile, iar Montana, Tennessee, Minnesota și Iowa stau la rând. În Florida, în schimb, autoritățile vor să mai aștepte.

Ron DeSantis, guvernator Florida: Dacă oamenii nu vor fi responsabili, economia nu se va redeschide.

În cele mai multe cazuri, proprietarii de afaceri încearcă să ţină cont de ordinelul de distanţare socială. Managerul unui restaurant din Georgia, de exemplu, a renunţat la jumătate din locuri.

Chris Heithaus, Waffle House manager: Folosim regula de doi metri. Avem separeuri în acest restaurant, avem un separeu la capătul acesta şi unul la celălalt care sunt deschise. Cele două separeuri din mijloc sunt închise. Şi la tejghea avem şase scaune, doar două dintre ele pot fi folosite.

În statul Wisconsin, o companie specializată în producţia de echipamente electrice a încercat o abordare inedită când a ţinut şedinţa anuală cu angajaţii. Pentru a respecta regulile de distanţare socială, toţi lucrătorii au rămas în maşini, iar oficialii companiei au vorbit la un microfon urcat într-un camion. Întreaga şedinţă a fost difuzată şi la postul local de radio, aşa că oamenii nici nu au fost nevoiţi să-şi deschidă geamurile de la maşini ca să -şi audă şefii.

Shannon Clark, CEO/General Manager Richland Electric Cooperative: Dacă vreunul dintre voi are vreo întrebare sau un comentariu de făcut, claxonaţi. Nu e unul dintre momentele alea în care să vă sprijiniţi pe el. Claxonaţi scurt şi puteţi să aprindeţi şi farurile.

În New York, ordinul de a sta acasă ar putea fi ridicat parţial la jumătatea lunii mai, cel puţin în acele zone unde epidemia a lăsat mai puţine urme. Statul american rămâne cel mai grav lovit, cu peste 17.000 de morţi din cauza COVID, însă numărul cazurilor noi şi al deceselor continuă să scadă.

Guvernator Andrew Cuomo, New York: 15 mai este data la care expiră restricţiile la nivelul statului. O să le extind în mai multe regiuni ale statului, dar altele vor putea să-şi repornească activităţile pe 15 mai. Trebuie să procedăm inteligent pentru că, dacă nu suntem inteligenţi, rata de infecţii va reveni unde era.

Presiunea pe spitale a scăzut, sunt de părere oficialii. În Florida, 40% din păturile din secţiile dedicate pacienţilor cu noul coronavirus sunt libere, o situaţie de neconceput în urmă cu câteva săptămâni. În prima linie intră acum asistenţii sociali, care trebuie să-i viziteze la domiciliu, pe bolnavii externaţi şi pe cei care au avut forme uşoare ale bolii.

Ruth Caballero, asistentă sănătate publică: Acum merg să văd un pacient cu COVID-19 care a fost externat din spital ieri. Pacientul e infectat, dar stabil. Nu a mai avut febră în ultimele 48-72 de ore şi a fost externat în grija familiei.

Sarcina poate fi una dificilă pentru asistenţii sociali - în vremuri normale, misiunea lor e să ajute aproximativ 12 milioane de americani care suferă de deverse boli să-şi ia medicamentele sau chiar să facă baie. De data asta, însă, trebuie să-i îngrijească pe pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

Ruth Caballero, asistentă sănătate publică: Aceşti pacienţi sunt imobilizaţi la pat, sunt slăbiţi. Sunt slăbiţi şi, din punct de vedere emoţional, le e frică. Se tem că vor muri, se tem că au fost trimişi acasă şi lăsaţi să moară.

În tot acest timp, specialiştii caută cu febrilitate un vaccin sau măcar tratamente care să combată eficient evoluţia bolii şi, uneori, vin cu soluţii cel puţin ciudate. Potrivit statisticilor internaţionale, bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile de noul coronavirus şi cad mai repede victime în faţa bolii. Bazându-se pe acest aspect, o echipă de medici de la Centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles se pregăteşte să înceapă un studiu clinic în care vor administra unor bărbaţi infectaţi cu COVID 19 medicamente pe bază de progesteron, un hormon sexual feminin.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 28 aprilie. Statele Unite au atins pragul de un milion de cazuri de Covid-19
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 28 aprilie. Statele Unite au atins pragul de un milion de cazuri de Covid-19

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 28 aprilie. Omenirea a trecut un nou prag psihologic - trei milioane de îmbolnăviri, pe întreg Globul.

Noul coronavirus, tratat cu anticoagulant. Care sunt riscurile pentru pacienți
Noul coronavirus, tratat cu anticoagulant. Care sunt riscurile pentru pacienți

Tratamentul anticoagulant ar trebui început cât mai devreme la simptome ușoare în cazul infecției confirmate Covid-19 și chiar la asimptomaticii depistați pozitiv, spune Societatea Internațională de Hemostază și Tromboză.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 27 aprilie. 5 noi decese anunțate, bilanțul ajunge la 646 de morți
Coronavirus România, LIVE UPDATE 27 aprilie. 5 noi decese anunțate, bilanțul ajunge la 646 de morți

România a depăşit pragul de 600 de decese în urma epidemiei de coronavirus, ajungându-se la 631 decese. Până acum au fost confirmate 11.339 de cazuri de persoane infectat cu noul virus.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.