Pescuitul, principalul obstacol în calea unui acord post-Brexit. Anunțul lui Boris Johnson
Negocierea unui acord post-Brexit între Uniunea Europeană şi Regatul Unit se loveşte în continuare de mai multe teme dificile, în special pescuitul, a declarat vineri în purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
În acest timp, premierul britanic Boris Johnson a menţionat şi el că încheierea unui acord ''pare dificilă'', dar uşa negocierilor rămâne deschisă, relatează vineri Reuters.
''Poziţia Regatului Unit a fost că dorim să continuăm discuţiile dacă există o şansă pentru un acord'', a spus Johnson în faţa presei. ''Dar dorim de asemenea să se recunoască faptul că Regatul Unit poate avea controlul asupra propriilor sale legi, pentru asta au votat oamenii, şi de asemenea asupra apelor noastre şi drepturilor noastre de pescuit'', a completat premierul britanic.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
''Uşa noastră este deschisă, vom continua să discutăm, dar trebuie să spun că lucrurile par dificile. Există o breşă care trebuie depăşită'', a conchis el.
La rândul său, negociatorul-şef european, Michel Barnier, a vorbit despre un ''moment al adevărului'', întrucât cele două părţi mai au ''foarte puţin timp, câteva ore'' pentru convenirea unui acord.
El a confirmat că dosarul pescuitului creează în continuare ''dificultăţi serioase'' la tratative, întrucât state ale UE doresc menţinerea accesului pescarilor lor în apele britanice bogate în resurse piscicole, în timp ce Londra doreşte suveranitate totală asupra acestor ape. Dar, ''cred, ca negociator, că posibilitatea unuia acord există'', a mai remarcat Barnier.
Fără un acord post-Brexit, începând de la 1 ianuarie relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi reglementate de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Va fi însă nevoie de unele înţelegeri sectoriale între Bruxelles şi Londra pentru domenii care necesită un cadru legal, cum este sectorul transporturilor, pentru acesta Comisia Europeană anunţând săptămâna trecută planuri de contingenţă aplicabile în caz de eşec al negocierilor.