Pentru prima oară, Ucraina vorbește despre posibilitatea unor negocieri cu Rusia despre Crimeea
Declarație surprinzătoare a unui consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, care a lăsat să se înțeleagă că oficialii de la Kiev ar fi dispuși să negocieze cu Moscova asupra Crimeei, scrie Financial Times.
După ofensiva ucraineană de primăvară, planificată de multă vreme, Kievul ar putea fi dispus să negocieze cu Moscova situaţia Crimeei, a lăsat să se înţeleagă Andrii Sibiha, adjunct al şefului de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski.
"Dacă reuşim să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă şi când vom ajunge la frontiera administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică pentru a discuta această problemă", a declarat oficialul ucrainean, conform cotidianului Financial Times, preluat de dpa.
El a precizat, însă, că "asta nu înseamnă că excludem calea eliberării (Crimeei) de către armata noastră".
Kievul a respins până acum ideea unor negocieri cu ruşii, până la retragerea trupelor Kremlinului de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
Comentariile lui Sibiha sunt primul semnal din partea Ucrainei privind posibilitatea unui dialog, după ce negocierile pentru un armistiţiu s-au întrerupt acum un an, la scurt timp după invazia rusă pe scară largă din Ucraina.
Experţii militari apreciază, potrivit dpa, că Ucraina urmează să declanşeze în această primăvară o ofensivă pentru recucerirea teritoriilor ocupate de ruşi. Cea mai probabilă direcţie de atac este spre coasta Mării Negre, în sudul frontului, pentru a obţine o străpungere a forţelor ruse.
Nu este însă clar dacă armele primite de ucraineni din Occident sunt suficiente pentru succesul unei astfel de operaţiuni.
Având în vedere poziţia militară puternică a Rusiei în Crimeea, unii experţi occidentali se tem că o încercare a ucrainenilor de a recuceri teritoriile ocupate ar putea duce la o escaladare a războiului sau chiar l-ar provoca pe preşedintele rus Vladmiri Putin să recurgă la arme nucleare.
Moscova a anexat Crimeea în 2014, și o consideră parte a teritoriului Rusiei. Kremlinul a insistat de multe ori că va apăra peninsula cu toate mijloacele de care dispune.
Crimeea ocupată are o importanță strategică pentru Moscova. Printre altele, peninsula găzduiește, încă de la căderea URSS, flota rusă din Marea Neagră.