Pentagonul confirma ca militarii americani au fost expusi armelor chimice in Irak. NY Times: Acestia au fost obligati sa taca
La scurt timp de la informatiile furnizate de o agentie de stiri din Orientul Mijlociu cu privire la posibile atacuri cu arme chimice ale teroristilor gruparii auto-intitulate Statul Islamic (SI), Pentagonul face o noua dezvaluire.
Aproximativ 20 de militari americani au fost expusi unor arme chimice datand din epoca lui Saddam Hussein, iar unii dintre ei au fost raniti, a anuntat miercuri Pentagonul, confirmand informatii dezvaluite de New York Times, scrie Mediafax.
Publicatia americana a dezvaluit in editia sa de miercuri ca militari americani si irakieni au fost raniti de arme chimice in perioada 2004-2011 si ca Pentagonul le-a ordonat sa taca.
"In total, trupele americane au anuntat, in cel mai mare secret, descoperirea a aproximativ 5.000 de ogive, obuze si bombe aeriene ce contineau arme chimice", dezvaluie cotidianul intr-un articol-fluviu consacrat acestui subiect.
Publicatia a realizat "zeci de interviuri cu persoane implicate, oficiali irakieni si americani" si a avut acces la documente ale serviciilor de informatii "puternic redactate".
New York Times afirma ca a dat de urma a 17 militari americani si a sapte agenti de politie irakieni care au fost expusi unor agenti neurotoxici si la gaz mustar.
Intrebat in legatura cu articolul publicat de New York Times, purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a apreciat ca aceasta cifra se ridica "la aproximativ 20" de militari. Dar, conform New York Times, cifra exacta este tinuta secreta de administratia americana.
Aceste arme chimice au fost fabricate pentru a fi folosite in razboiul impotriva Iranului, in perioada 1980-1988.
Inainte de invazia Irakului in martie 2003, presedintele american de atunci George W. Bush dadea asigurari ca regimul lui Saddam Hussein poseda arme de distrugere in masa. Aceste arme nu au fost gasite niciodata, dar fortele americane au descoperit un arsenal de arme chimice pe care nu erau pregatite sa le manuiasca, potrivit New York Times.
Publicatia l-a intervievat in special pe un fost sergent din cadrul US Army care a fost ranit cu gaz mustar in 2007 si care nu a beneficiat de tratament medical si nici nu a fost evacuat. "Aveam impresia ca mai degraba sunt un cobai, nu un militar ranit", explica el.
Congresul american a primit "informatii partiale", da asigurari cotidianul, iar militarii implicati in aceste descoperiri au primi ordin "sa taca sau sa dea informatii eronate in legatura cu ceea ce au gasit".
Pentagonul nu a confirmat aceasta ultima informatie.
Contactat de AFP, contraamiralul Kirby a dat asigurari ca "secretarul (Apararii, Chuck) Hagel, se preocupa de orice informatie sau presupunere potrivit carora trupele noastre nu au beneficiat de grija si sprijinul pe care le merita. El asteapta din partea tuturor liderilor, indiferent de nivelul de responsabilitate, sa se straduiasca sa-si corecteze erorile".
Saptamana aceasta, o agentie de stiri pe probleme de politica internationala, din Orientul Mijlociu, a scos la iveala noul nivel al extremistilor gruparii SI in lupta cu cetatenii kurzi, scrie Elite Daily.
Trei victime ale teroristilor, din orasul Kobane, din luna iulie, prezinta rani care, cel mai probabil, spun specialistii, sunt rezultatul unui atac cu arme chimice.
#ISIS using chemical weapons on #Sunni Muslims in #Anbar Provence. #Kobane #SaveKobane #GenocideNEVER AGAIN pic.twitter.com/3YxXEz2uM2
— Lisa Benson (@SecureUSATalk) October 15, 2014