Pelerina invizibila, la un pas de realitate
Oamenii de stiinta sunt foarte aproape de a confectiona o pelerina invizibila, potrivit unui studiu recent coordonat de fizicianul italian specializat in bioinginerie, Fiorenzo Omenetto.
Cercetatorii de la Tufts University din Boston au conceput un material care va face ca obiectele pe care le acopera sa devina invizibile pentru ochiul uman.
Materialul are in textura sa multe structuri microscopice, mai mici decat componentele undelor electromagnetice, asamblate intr-un asemenea mod incat reflecta undele luminoase in jurul lor, la fel cum pietrele deviaza apa in jurul lor.
Noul material are efect doar in cazul undelor terahertz, insa Fiorenzo Omenetto considera ca acest concept va putea fi utilizat in viitorul apropiat si pentru a devia undele luminoase, singurele unde electromagnetice vizibile pentru ochiul uman.
Oamenii de stiinta au inceput cu o bucata de matase naturala avand o suprafata de un centimetru patrat, in care au fost introduse 10.000 de piese rezonatoare din aur.
In conditii normale, undele terahertz trec prin matase, insa noul material produce o anumita rezonanta atunci cand este expus la aceste unde. Materialele care prezinta capacitatea de a devia undele electromagnetice, cunoscute sub numele de "metamateriale", exista deja de mai mult timp, insa elementul-cheie al noului material consta in componentele sale.
"Noutatea acestui metamaterial este data de faptul ca este complet biocompatibil", a declarat Fiorenzo Omenetto.
"Acest lucru inseamna ca el poate fi implantat direct in corpul uman, fara a cauza reactii alergice", a adaugat savantul italian.
Cercetatorii de la Tufts University au inserat acest material in tesutul muscular al unui porc de Guineea si au constatat ca materialul producea in continuare acea rezonanta specifica.
Descoperirea va putea fi folosita in viitorul apropiat nu doar pentru a fabrica celebra "pelerina a invizibilitatii", ci si pentru alte aplicatii, mai ales in biomedicina.