Se împlinesc 15 ani de când Mark Zuckerberg a lansat fenomenul Facebook

Ultimul update: Luni 04 Februarie 2019 09:57
Data publicarii: Luni 04 Februarie 2019 07:52
Categorie: iLikeIT

Luni se împlinesc 15 ani de la naşterea a ceea ce avea să devină un fenomen al lumii contemporane: Facebook. Pe 4 februarie 2004, Mark Zuckerberg a lansat reţeaua dintr-un cămin de la Harvard.

În 15 ani, Facebook a schimbat modul cum ţinem legătura între noi, dar nu numai.

A ajutat la organizarea de proteste, a lansat mişcări sociale şi nenumărate afaceri mici, dar a şi influenţat alegeri şi ne-au transformat pe fiecare în furnizori de date.

În 2004, Mark Zuckerberg avea 19 ani şi era student la Harvard. În căutarea soluţiei pentru o viaţă socială de succes a creat, împreună cu nişte prieteni, reţeta care avea să-l facă miliardar.

Se numea The Facebook şi era un spaţiu virtual unde oamenii puteau să se cunoască şi să-şi creeze contacte. În numai o lună, jumătate dintre studenţii de la Harvard se înscriseseră deja. Apoi, Facebook s-a răspândit în alte campusuri şi în cele din urmă în toată lumea.

"Angajamentul pe care ni l-am luat e să îndeplinim această misiune de a face lumea mai deschisă şi mai conectată", a spus Mark Zuckerberg, preşedinte Facebook.

Dintr-un site fără reclame şi fără un plan de afaceri, Facebook a devenit în 15 ani o uriaşă corporaţie, cu 2,23 de miliarde de utilizatori în prezent. Şi a depăşit de mult rolul strict de "socializare".

"Pe măsură ce Facebook a crescut, oamenii de peste tot au căpătat un instrument nou şi puternic de a rămâne conectaţi cu cei dragi pentru a-şi face auzite vocile şi a construi comunităţi şi afaceri", a mai spus Mark Zuckerberg

Apărută cu trei ani înaintea iPhone, Facebook a făcut cu succes saltul pe mobil, iar mulţi dintre utilizatorii săi actuali nu au accesat niciodată reţeaua de pe un computer.

Accesul a rămas gratuit, dar utilizatorul plăteşte totuşi un preţ, care multora, le-a devenit evident abia în ultimii ani.

"Modelul de afaceri este: rămâneţi dependenţi de platformă, daţi-ne cât mai multe date posibil, lăsaţi-ne să vă vindem datele publicitarilor. Ei ne dau bani care ne permit să vă oferim servicii şi tehnologie foarte tare gratis", a spus Jesse Goldhammer, profesor la Universitatea Berkeley, California.

În ultimii doi ani, Facebook a fost acuzată că a contribuit la dezinformare şi influenţarea alegerilor.

Cel mai mult i-au afectat imaginea dezvăluirile din martie 2018, cum că o firmă de consultanţă a obţinut datele a milioane dintre utilizatorii săi şi le-a folosit pentru a le influenţa votul.

Dar nimic nu i-a oprit creşterea. Numărul de utilizatori a crescut cu 9%, iar veniturile cu 30% anul trecut.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Zuckerberg vrea să unifice mesageriile WhatsApp, Instagram şi Facebook Messenger
Zuckerberg vrea să unifice mesageriile WhatsApp, Instagram şi Facebook Messenger
George Buhnici si Marian Andrei
iLikeIT. Jocul săptămânii: Super Smash Bros
iLikeIT. Adrian Nartea, protagonistul serialului "Vlad", colecţionar de produse Apple
iLikeIT. Cazanul digital de făcut ţuică şi bere, lansat la CES 2019
STS a lansat aplicaţia Apel 112, care ajută la localizarea celor care au nevoie de ajutor
Măsura anunțată de Facebook împotriva celor care postează mesaje anti-vaccinare
iLikeIT. Jocuri de week-end: GoBoom, Chromas şi Gravitapper
hacker
iLikeIT. Cum să ne protejăm parolele de hackeri