Patru scenarii de răspândire a bolii. Cât de ușor poate fi infectată întreaga populație

Publicația americană Washington Post a simulat patru scenarii prin care arată cum distanțarea socială limitează răspândirea bolii și care explică de ce este important ca oamenii să stea în case în această perioadă.


Ultimul update: Joi 02 Aprilie 2020 18:19
Data publicarii: Joi 02 Aprilie 2020 17:33
Categorie: Stiri externe

Ultimele evenimente

Coronavirusul este foarte contagios, iar astfel că numărul persoanelor infectate se dublează la fiecare trei zile, dacă autoritățile nu iau măsuri. În acest ritm, SUA, spre exemplu, ar putea avea în jur de 100 de milioane de cazuri până în luna mai.

Însă creșterea exponențială a bolnavilor poate fi încetinită prin „distanțare socială”, spun experții în boli infecțioase. Asta înseamnă izolarea populației pe cât posibil și limitarea interacțiunilor sociale.

Pe teritoriul României se află în acest moment în carantină instituționalizată 15.407 de persoane. Alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Pentru a limita răspândirea virusului, ministrul de Interne a emis șase ordonanțe militare prin care a restricționat deplasarea populației și a închis spațiile publice.

Fără aceste măsuri însă, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 va continua să crească rapid în următoarele luni.

Pe teritoriul României se află în acest moment în carantină instituționalizată 15.407 de persoane. Alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Pentru a limita răspândirea virusului, ministrul de Interne a emis șase ordonanțe militare prin care a restricționat deplasarea populației și a închis spațiile publice.

Pentru a arăta cum ajută distanțarea socială la prevenirea răspândirii virusurilor contagioase, Washington Post a simulat patru scenarii de răspândire a unui virus fictiv „simulitis”, mai contagios decât coronavirusul.

Scenariul 1 - Fără restricții

În cazul unei populații de doar cinci persoane, durează foarte puțin până când toți sunt infectați.

Majoritatea bolnavilor se vindecă însă, iar odată ce se întâmplă acest lucru se imunizează și nu mai pot transmite virusul mai departe sau să se mai îmbolnăvească din nou.

În cazul unei localități cu 200 de locuitori, este nevoie de o singură persoană bolnavă pentru a infecta întreaga populație, în lipsa unor măsuri de distanțare socială.

Odată ce prima persoană s-a îmbolnăvit, numărul cazurilor crește rapid. Vârful este atins abia după ce toate persoanele sunt infectate, iar numărul cazurilor începe să scadă pe măsură ce oamenii se vindecă de boală.

În cazul unei țări cu zeci sau sute de milioane de locuitori, este de preferat însă să nu existe un număr mare de bolnavi simultan, pentru ca sistemul medical să nu devină supraaglomerat, iar medicii să poată să trateze toți pacienții.

Scenariul 2 - Carantină totală

Pentru a limita răspândirea bolii, Washington Post a simulat și un scenariu în care populația este forțată să intre în carantină, așa cum s-a întâmplat și în provincia chineză Hubei, acolo unde au apărut primele cazuri de Covid-19.

Chiar și în cazul unei astfel de măsuri, este imposibilă izolarea completă a bolnavilor de persoanele sănătoase.

„Mulți oameni care lucrează în oraș și locuiesc în cartierele mărginașe și invers. Ar accepta oamenii să fie separați de familii? Cum blochezi toate drumurile? Cum ar ajunge alimentele la rezidenți?”, a explicat Leana Wen, un expert în sănătate publică consultate de Washington Post.

Opinia generală a experților este că măsurile de închidere a orașelor sunt rare și ineficiente.


Scenariul 3 - Distanțare sociala moderată

Există însă și alte măsuri mai eficiente în limitarea răspândirii virusului, precum distanțarea socială. Autoritățile sanitare au încurajat populația să evite adunările publice, să stea cât mai mult în case și să păstreze distanța față de cei din jur. Dacă oamenii se mișcă mai puțin și interacționează mai puțin unii cu alții, virusul are șanse mai mici să se răspândească.

Unii vor ignora aceste recomandări și vor continua să iasă, alții poate că sunt obligați să iasă din case pentru a merge la serviciu. Aceste persoane nu doar că au șanse mai mari să se îmbolnăvească, ci și să transmită mai departe virusul.

Al treilea scenariu simulat este cel în care cea mai mare parte a populației respectă distanțarea socială și doar un sfert dintre cetățeni contină să își trăiască viața la fel ca înaintea declanșării epidemiei.

Prin distanțarea socială, doar o parte a populației ajunge să fie infectată, iar numărul cazurilor crește încet.

„Controlăm dorința de a merge în spațiile publice prin închiderea lor. Italia a închis toate restaurantele. China a închis totul, acum și SUA închide. Reducerea oportunităților oamenilor de a se aduna, îi ajută la păstrarea distanței sociale”, a explciat Drew Harris, cercetător în domeniul sănătății publice la Thomas Jefferson University College.

Scenariul 4 - Distanțare socială extinsă

Al patrulea scenariu simulat, în care 7 din 8 persoane respectă distanțarea socială, este de departe cel mai eficient. Ritmul infectării este foarte redus și oamenii au timp să se vindece de boală.

Așa cum arată aceste simulări, distanțarea socială este o măsură mult mai eficientă decât carantinarea populației pentru a limita răspândirea bolilor contagioase.

Sursa: Washington Post

VIDEO PROTVPLUS.RO