Patru moduri non-nucleare prin care Putin ar putea escalada războiul din Ucraina

vladimir putin
StirilePROTV

Președintele rus Vladimir Putin a declanșat un răspuns ferm din partea NATO în ceea ce privește retorica nucleară, escaladând tensiunile dintre Rusia și Occident pe fondul războiului din Ucraina, scrie The Hill.

Cu toate acestea, experții militari spun că există și o serie de moduri non-nucleare prin care Putin ar putea escalada războiul în încercarea de a reduce pierderile pe câmpul de luptă.

Putin și generalii săi au fost deja acuzați că au comis crime de război și chiar genocid împotriva ucrainenilor, dar până acum s-au abținut de la folosirea armelor de distrugere în masă.

Iată câteva dintre modalitățile non-nucleare prin care Rusia ar putea provoca victime în masă Ucrainei.

Armele biologice

Rusia a acuzat în repetate rânduri Statele Unite că produc arme biologice în Ucraina, deși nu a oferit nicio dovadă.

Citește și
Vladimir Putin
Legea marţială impusă de Putin arată că ucrainenii nu doresc să se alăture Rusiei, afirmă Washingtonul
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

SUA au răspuns cu avertismente că Rusia ar putea să-și pregătească propriul atac chimic sau biologic.

„Rusia a sugerat că Ucraina are arme biologice și chimice. Acesta este un semn clar că se gândește să le folosească pe ambele”, a spus Biden despre Putin în martie.

Armele biologice sunt microorganisme precum antraxul, ricina și botulismul care sunt eliberate în mod deliberat pentru a provoca boli și moarte. Sunt interzise în temeiul diferitelor legi și tratate internaționale.

Rusia a moștenit părți din programul sovietic de arme biologice, iar Departamentul de Stat al SUA a evaluat anul acesta că încă mai operează un astfel de program.

Robert Petersen, analist la Centrul pentru Biosecuritate și Biopregătire, a scris la începutul acestei luni că, deși „nu există nicio dovadă definitivă a unui program de arme biologice existente”, informațiile publice sugerează cu tărie că Rusia a menținut și modernizat programul sovietic.

Atacuri chimice

 

Dacă Rusia ar lansa un atac chimic sau biologic, ar fi relativ ușor de confirmat, așa că experții cred că ar încerca o operațiune prin „steagul fals”, încercând să pară că Ucraina și-ar fi atacat propriul popor în încercarea de a discredita Rusia.

Ben Connable, profesor adjunct de studii de securitate la Universitatea Georgetown, a scris pentru Consiliul Atlantic că aceste eforturi probabil vor eșua.

Un astfel de atac ar întări probabil hotărârea ucraineană și ar crește și mai mult sprijinul occidental pentru armata sa, prezentând în același timp un risc pentru orice rus care încearcă un atac ulterior în zonă, a scris Connable.

Distrugerea barajelor

Printre opțiunile pe care Rusia le are în vedere pentru a contracara ofensiva Ucrainei în sud se numără distrugerea barajelor de pe râul Nipru, potrivit Branislav Slantchev, profesor de științe politice la Universitatea din California, San Diego, care a scris mult despre război.

Planul ar fi distrugerea a două baraje în amonte de Barajul Dneprostroi, cel mai mare de pe râu.

„Acest lucru ar îneca întregul mal stâng al Niprului în aval și i-ar forța pe ucraineni să evacueze sute de mii de oameni în loc să înainteze spre Herson, ca să nu mai vorbim de victimele masive”, a scris Slantchev luna trecută.

„Separat, propagandiștii cer atacuri asupra barajelor de la nord de Kiev. Efectele prăbușirii de-a lungul cascadei lacului de acumulare Dnipro ar fi catastrofale, deoarece cartierele joase din calea inundației rezultate sunt foarte dens populate”.

Rusia a lovit deja baraje în loviturile sale asupra infrastructurii critice din întreaga țară.

Luna trecută, rachetele rusești au avariat un baraj important din orașul Kryvyi Rih, din centrul Ucrainei, – orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski –, inundând terasamentele unui afluent al Niprului și forțând evacuarea a peste o sută de case.

„Tot ce pot face ocupanții este să semene panică, să creeze o situație de urgență, să încerce să lase oamenii fără lumină, căldură, apă și mâncare”, a spus Zelensky după atac. „Ne poate rupe? Deloc. Se vor confrunta ei cu un răspuns echitabil și răzbunare? Categoric da."

Războiul convențional

rusia, s 300, rachete

Ploaia de rachete a Rusiei din această lună - asupra țintelor civile, a avanposturilor militare și a infrastructurii energetice - și-a demonstrat capacitatea de a escalada războiul și prin mijloace convenționale.

Războiul a ucis deja 6.306 de civili, inclusiv 397 de copii, potrivit ultimului număr al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Atacurile aeriene au avut puțin succes în a opri câștigurile militare ale Ucrainei, arătând limitările puterii aeriene a Rusiei în timp ce Occidentul vrea să consolideze apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Totuși, rachetele își atig scopul, a menționat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-o declarație de săptămâna trecută.

„Distrugerea caselor și lipsa accesului la combustibil sau electricitate din cauza infrastructurii deteriorate ar putea deveni o problemă de viață sau de moarte dacă oamenii nu își pot încălzi casele”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Henri Kluge.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Presa internațională: Putin ar fi încercat să detoneze o bombă nucleară, dar ar fi fost „sabotat” în ultimul moment
Presa internațională: Putin ar fi încercat să detoneze o bombă nucleară, dar ar fi fost „sabotat” în ultimul moment

Vladimir Putin a încercat deja să detoneze o bombă nucleară și este posibil să fi fost „sabotat” de propria sa conducere, susțin persoane din interiorul statului, conform The Sun.

Legea marţială impusă de Putin arată că ucrainenii nu doresc să se alăture Rusiei, afirmă Washingtonul
Legea marţială impusă de Putin arată că ucrainenii nu doresc să se alăture Rusiei, afirmă Washingtonul

nstaurarea legii marţiale de către Vladimir Putin în teritoriile anexate din Ucraina arată că ucrainenii nu vor să se alăture Rusiei, contrar afirmaţiilor preşedintelui rus, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

 

Vladimir Putin a vizitat trupele ruse mobilizate recent la o bază de antrenament din regiunea vestică Reazan
Vladimir Putin a vizitat trupele ruse mobilizate recent la o bază de antrenament din regiunea vestică Reazan

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat trupele mobilizate la o bază de antrenament din regiunea vestică Reazan, anunță Kremlinul.

 

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.