Pățania unui cuplu de români din UK când au vrut să își boteze copilul. Neașteptat ce le-a cerut preotul să facă
Un cuplu de români, stabilit de 12 ani în Marea Britanie susține că preotul bisericii române din parohia lor le-a pus niște condiții absurde atunci când i-au cerut să le boteze băiețelul.
Cei doi nu sunt căsătoriți, iar preotul le-ar fi impus să-și ia angajamentul scris că își vor uni destinele în biserică până la o dată anume. Mai mult, ar fi cerut nașilor o adeverință de spovedanie, dar și bani pentru botez.
În replică, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale a declarat că pretențiile preotului ar fi, de fapt, niște... recomandări, nu obligații.
Daniel și Ioana sunt din Maramureș dar locuiesc și muncesc de ani buni în Marea Britanie. Nu sunt căsătoriți, dar au un băiețel de un an și opt luni.
Copilul nu a putut fi botezat până acum, spun părinții, din cauza unor probleme de sănătate.
Recent, mama a contactat preotul de la Biserica Ortodoxă Română "Sfântul Apostol Pavel și a tuturor Sfinților Români", din Eastham, o suburbie a Londrei.
Nu mică le-a fost mirarea când au aflat că, pentru a le fi botezat copilul, trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Printre ele, să semneze un document în care își iau angajamentul strict că se vor căsători într-o anumită perioadă de timp.
Ioana Prelucan, mama copilului: „Ce m-a deranjat cel mai tare e (...) acea declarație cu intenția de căsătorie (...) Dacă nu mă căsătoresc până la data de… ce se întâmplă? Tu ca preot mergi, spui o rugăciune și spui - ia duhul sfânt de la acest copil că părinții lui nu s-au căsătorit? E pur și simplu o aberație!”
Apoi a venit o altă cerință.
Daniel Marcu, tatăl copilului: „I-am spus că nașii nu sunt din zonă și nu pot veni la spovedit şi dânsul a zis atunci să meargă unde pot şi să aducă adeverință că s-au spovedit altfel nu ne botează copilul.”
Tatăl băiatului susține că i s-ar fi cerut și bani pentru botez și a prezentat, drept dovadă, convorbirile de pe WhatsApp cu preotul paroh.
Daniel Marcu, tatăl copilului: „Avem taxă fixă 150 lire dacă suntem de acord să îl botezăm în comun cu mai mulți copii deodată, iar dacă vrem să fim singuri în biserică taxa crește la 250 de lire plus lumânări cumpărate toate de la ei, omologate de biserică (...) mi se par absurde cererile astea."
Pe pagina online a lăcașului nu apare nicio taxă. E menționat doar că un ajutor financiar este important pentru susținerea bisericii și pentru acoperirea cheltuielilor cu chiria și întreținerea.
Contactat de echipa Știrilor PRO TV, preotul paroh ne-a transmis printr-un mesaj că: "(...) Dacă există nemulțumiri de ordin liturgic, acestea se reclamă la forul superior al Bisericii, unde își pot găsi și soluționare", refuzând să comenteze alte aspecte legate de acest scandal.
La scurt timp și tânăra mamă a fost anunțată printr-un mesaj de preot că...acesta se va ruga pentru ei.
În toată această controversă, reprezentanții Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, de care aparține și biserica din Londra, au precizat că au început o anchetă internă. Într-un comunicat, aceștia spun că solicitările sunt, de fapt, "recomandări care trebuie să fie făcute cu tact" de către preot.
Comunicatul mai precizează că: „În coerență cu învățătura de credință despre Botez, ar fi de dorit ca părinții care voiesc să-și boteze copilul, să-și asume ei înșiși viața creștină, primindu-l pe Hristos ca temelie a familiei lor, prin Taina Nunții.(...) Preotul, în cadrul pregătirii pentru Botez, are responsabilitatea de a-i sprijini pe părinți să înțeleagă acest aspect (...). Referitor la contribuția financiară a familiei, menționăm că este vorba de o participare benevolă. (...) disponibilitatea de a sprijini și comunitatea parohială printr-un mic ajutor financiar, contribuție, rămâne la aprecierea credincioșilor care solicită săvârșirea Tainei Sfântului Botez."
Până la urmă, părinții au apelat la un alt preot român, la distanță de aproape trei ore de casă, pentru a le creștina băiețelul. Inițial, acesta a acceptat să oficieze botezul.
Vineri seară, însă, clericul a trimis un mesaj mamei prin care o sfătuia să meargă totuși la biserică de care aparține.