Paștele Catolic, sărbătorit în Europa cu restricții suplimentare chiar și în carantină
Cea mai mare dintre sărbătorile creştinătăţii a venit cu restricții în multe țări ale Europei. Însuşi Papa Francisc a adresat tradiționalul mesaj Urbi et Orbi în fața a doar câteva zeci de credincioși strânşi în interiorul bazilicii San Pietro.
Sfântul Părinte a vorbit despre victimele pandemiei de Covid-19.
Pentru al doilea an la rând, din cauza pandemiei de coronavirus, papa Francisc a ținut masa din Duminica Paștelui în interiorul Bazilicii San Pietro. Și n-au fost mai mult de 200 de oameni, inclusiv cardinalii, preoții, călugărițele și corul. La finalul celebrării, Sfântul Părinte a transmis tradiționalul mesaj pascal Urbi et Orbi, Cetății și lumii - în care a vorbit despre victimele pandemiei de Covid, despre cei care și-au pierdut viețile, dar și despre cei rămași fără slujbe. De asemenea, Papa a cerut grăbirea campaniilor de vaccinare în întreaga lume.
În exterior, însă, piața San Pietro era aproape pustie, în contrast frapant cu mulțimile de credincioși care se adunau acolo pe vremuri.
Italia, care luptă cu valul al treilea al pandemiei, a impus carantină de Paște.
Pentru a sprijini campania de vaccinare anti-COVID, episcopii din Sicilia au cerut preoţilor să permită, pentru o zi în timpul vacanţei de Paşte, transformarea bisericilor în centre de imunizare.
Michele Viviano, preot: "Pentru creştinii care sărbătoresc Paştele, ziua de astăzi înseamnă, mai presus de orice, să fim cetăţeni buni şi oneşti. Asta înseamnă şi să cooperăm cu campania de vaccinare, să participăm la ea şi să o organizăm."
În Franța, Ministerul Apărării a anunțat deschiderea unor noi centre de vaccinare la spitalele militare. Şi arenele sportive au fost convertite în centre pentru imunizarea populației. Sâmbătă, de exemplu, mii de oameni au stat la coadă pentru o injecție anti-Covid administrată la stadionul echipei de fotbal Olympique Lyon.
Jean-Michel Aulas, preledintele Olympique Lyon: "În aceste zile e greu să fim uniţi din cauza coronavirusului, aşa că putem ajuta venind cu infrastructura şi cu bunăvoinţa”.
În Franţa sunt aproape 5.300 de bolnavi de covid în stare gravă la terapie intensivă. De ieri, au intrat în vigoare restricţii la nivel naţional. Şcolile şi magazinele ne-esenţiale vor rămâne închise patru săptămâni; este carantină nocturnă de la ora 19, până la 6 dimineaţa; iar francezii au nevoie de un motiv întemeiat pentru a se deplasa mai departe de 10 kilometri de casă.