Parlamentul turc urmează să se pronunţe prin vot, săptămâna aceasta, asupra aderării Suediei la NATO
Parlamentul turc urmează să se exprime marţi prin vot asupra aderării Suediei la NATO, potrivit postului CNN Turk.
Acest vot ar urma să pună capăt unei aşteptări de peste un an a aliaţilor din Occident ca Ankara să ratifice această extindere, lăsând astfel Ungaria drept ultim obstacol în procesul aderării suedeze la Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.
Alte publicaţii, ca postul privat NTV, evocă un vot prevăzut mai târziu săptămâna aceasta.
O ratificare a aderării Suediei la NATO ar lăsa Ungaria drept ultim obstacol în procesul acestei extinderi, pe care Suedia şi Finlanda, vecina sa, l-au declanşat după invazia Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape doi ani.
Candidatura Suediei a fost aprobată în decembrie în Comisia Afacerilor Externe a Parlamentului turc, însă votul în plen a fost amânat.
Turcia şi Ungaria sunt ultimii membri NATO care blochează drumul Suediei, printr-o multiplicare a exigenţelor şi pretextelor în vederea justificării unor reticenţe.
Suedia şi-a depus candidatura în acelaşi tiâmp cu Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan obiecta de la începutul procesului o presupusă indulgenţă a Stockholmului faţă de anumite grupări kurde pe care le consideră teroriste.
La începutul lui decembrie, el a anunţat drept condiţie a ratficării Ankarei o aprobare ”simultană” de către Congresul Statelor unite a unei vânzări de avioane de tip F-16 Turciei, de care are nevoie pentru a-şi moderniza Forţele Aeriene.
Guvernul american nu este ostil acstei vânzări, însă Congresul a blocat-o până acum din motive politice, şi anume tensiuni cu Grecia - de asemenea stat membru NATO -, de care Ankara s-a apropiat recent.
Erdogan a discutat luna trecută la telefon cu preşedintele american Joe Biden, care a subliniat că Turcia ar putea obţine aprobarea Congresului în cazul unei ratificări a aderării Suediei la NATO.