Parlamentul Japoniei, dizolvat. Premierul e acuzat că a ridicat „un vid politic”
Parlamentul Japoniei a fost dizolvat joi, înainte de alegerile anticipate anunțate în data de 22 octombrie.
Premierul nipon, Shinzo Abe, încearcă să-și consolideze puterea mandatul în fața unei provocări interne din ce în ce mai accentuată: apariția unui nou partid politic conservator, care devine tot mai popular în rândurile cetățenilor, notează Reuters.
Abe, un conservator care a revenit la putere în anul 2012, speră ca populața să-l sprijine și mai mult electoral, astfel ca întreaga coaliție a Partidului Liberal Democrat (LDP) să mențină o majoritate simplă. Acesta deține în prezent două trăimi din majoritate.
O serie de parlamentari din opoziție au boicotat sesiunea la sfârșitul căreia Parlamentul nipon a fost dizolvat, în semn de protest față de politica dusă de Abe, care a anunțat alegeri anticipate și a creat un potențial „vid politic” într-un moment în care tensiunile externe sunt în ascensiunea, din cauza situației din Coreea de Nord.
"Aceasta va fi o luptă dură, dar este vorba despre modul în care vom proteja Japonia, viața și existența pașnică a poporului japonez", s-a adresat Abe unui grup de parlamentari.
Noul partid înființat poartă numele de Partidul Speranței, iar Yuriko Koike a anunțat că va fi cea care îl va conduce.
Koike, fostul parlamentar al PDL și ministru al Apărării, a visat să devină prima femeie prim-ministru al Japoniei, însă aceasta a mărturisit că nu va candida pentru ocuparea acestei funcții, însă speculațiile nu s-au risipit.
Un sondaj publicat de ziarul Mainichi a arătat că 18% dintre alegători intenționează să voteze în favoarea Partidul Speranței al lui Koike, comparativ cu 29% care și-ar exprima votul pentru Partidul Liberal Democrat (LDP), condus de Abe.
Apariția noului partid condus de Koike, pe care ea îl descrie drept pro-reformă și conservator, a ridicat mari probleme principalului partid de opoziție, Partidul Democrat, ai cărui membrii se tem că s-ar putea să fie absorbiți de Partidul Speranței.
Koike își propune să înghețe o creștere planificată a impozitului național provenit din vânzări de la 10% la 8% până în 2019. Abe declară că va ridica impozitul, dar va aloca mai mulți bani pentru îngrijirea și educația copiilor.
Koike solicită, de asemenea, ca Japonia să renunțe la energia nucleară, în timp ce guvernul lui Abe intenționează să mențină puterea atomică ca o componentă cheie a mixului energetic, în ciuda îngrijorărilor publice legate de siguranța populației după criza nucleară de la Fukushima din 2011.
Koike l-a criticat, de asemenea, pe Abe pentru că a ridicat un „vid politic” într-o perioadă în care tensiunile regionale sunt în plină ascensiune, situația devenind alarmantă din cauza programele nucleare efectuate de către Phenian.