Parlamentul European a aprobat „respectarea statului de drept” pentru accesarea fondurilor europene

UE
StirilePROTV

Eurodeputaţii au aprobat miercuri regulamentul menit să protejeze fondurile Uniunii Europene împotriva utilizării abuzive de către guvernele UE care încalcă principiile statului de drept.

Prin noul regulament, plăţile din bugetul UE pot fi blocate pentru ţările în care încălcările constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene. În acelaşi timp, UE se asigură că beneficiarii finali nu vor fi afectaţi, conform News.ro.

„Am reuşit. Acum este lege. Nicio declaraţie unilaterală nu poate schimba acest fapt. Regimul condiţionalităţii ne va permite să examinăm planurile suspecte de aplicare a fondurilor UE împotriva valorilor Uniunii”, a declarat co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda), potrivit unui comunicat.

„Din partea Parlamentului, ne-am asigurat că toate aspectele necesare au fost incluse în regulament şi că textul rămâne intact. Aşteptăm ca CE, în calitate de gardian al tratatelor, să înceapă în mod independent punerea în aplicare a acestui regulament de la 1 ianuarie 2021. Europenii aşteaptă acest lucru”, a adăugat Sarvamaa.

Co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) a spus: „UE nu este o instituţie à la carte, unde vă puteţi păstra drepturile, dar nu vă îndepliniţi obligaţiile. Este o comunitate bazată pe valori comune pe care statele membre şi cetăţenii trebuie să le susţină. Mecanismul care leagă bugetul UE de respectarea statului de drept, adoptat astăzi, reprezintă o realizare majoră pentru Parlament. Parlamentul European s-a asigurat că sancţiunile bugetare în temeiul acestui regulament vizează în mod direct infractorii, şi nu beneficiarii finali. Studenţii, cercetătorii, întreprinderile şi ONG-urile nu vor fi afectaţi, pentru că am introdus o plasă de siguranţă pentru a-i proteja”.

Citește și
romani in uk
Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru a lucra în Marea Britanie de la 1 ianuarie
Lavrov: Republica Moldova va fi „următoarea victimă a războiului hibrid dus de Occident împotriva Rusiei”. Reacția Chișinăului

După ce va stabili existenţa unei încălcări a statului de drept, Comisia Europeană va propune ca mecanismul de condiţionalitate să fie declanşat împotriva guvernului din stault membru respectiv. Ulterior, Comisia va propune fie să fie reduse, fie să fie îngheţate plăţile din bugetul UE către ţara respectivă.

Consiliul va avea apoi la dispoziţie o lună pentru a vota măsurile propuse (sau trei luni, în cazuri excepţionale), prin majoritate calificată.

Eurodeputaţii au reuşit să reducă la maxim - de la 12-13 luni la 7-9 luni - perioada în care instituţiile UE vor trebui să adopte măsuri împotriva unui stat membru, în cazul în care sunt identificate riscuri de încălcare a statului de drept.

Datorită Parlamentului, noua lege nu se aplică numai atunci când fondurile UE sunt utilizate în mod abuziv în mod direct, cum ar fi cazurile de corupţie sau fraudă. Aceasta se va aplica, de asemenea, încălcărilor sistemice ale valorilor fundamentale pe care toate statele membre trebuie să le respecte, cum ar fi democraţia sau independenţa sistemului judiciar, atunci când aceste încălcări afectează - sau riscă să afecteze - gestionarea fondurilor UE.

În cadrul negocierilor, eurodeputaţii au reuşit, de asemenea, să asigure o dispoziţie specifică care să clarifice posibilul domeniu de aplicare al încălcărilor statului de drept, enumerând exemple de cazuri, cum ar fi ameninţările la adresa independenţei sistemului judiciar, incapacitatea de a corecta deciziile arbitrare/ ilegale şi limitarea căilor de atac.

Pentru a se asigura că beneficiarii finali care depind de sprijinul UE - cum ar fi studenţii, fermierii sau ONG-urile - nu sunt sancţionaţi pentru acţiunile guvernelor lor, aceştia vor putea depune o plângere către Comisie prin intermediul unei platforme web, care îi va ajuta să se asigure că primesc sumele prevăzute. Comisia va putea, de asemenea, să efectueze o corecţie financiară prin reducerea următoarei tranşe a sprijinului UE pentru ţara în cauză.

Votat miercuri de Parlament, noul regulament se aplică tuturor fondurilor UE care fac obiectul gestiunii partajate începând cu 1 ianuarie 2021. De asemenea, Parlamentul va vota o rezoluţie cu recomandări adresate Consiliului şi Comisiei în vederea aplicării regulamentului privind condiţionalitatea.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Vaccinarea anti-Covid, tot mai aproape. Germania cere autorizare în UE a serului Pfizer ”înainte de Crăciun”
Vaccinarea anti-Covid, tot mai aproape. Germania cere autorizare în UE a serului Pfizer ”înainte de Crăciun”

Pentru a lăsa în urmă această pandemie devastatoare, planeta își pune toate speranțele în vaccinarea anti-COVID.

Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru a lucra în Marea Britanie de la 1 ianuarie
Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru a lucra în Marea Britanie de la 1 ianuarie

Încheierea la 31 decembrie 2020 a perioadei de tranziţie, după retragerea oficială a Regatului Unit din UE, are consecinţe şi asupra pieţei muncii britanice.

Cooperarea NATO-UE a atins un nivel fără precedent. Anunțul lui Jens Stoltenberg
Cooperarea NATO-UE a atins un nivel fără precedent. Anunțul lui Jens Stoltenberg

Cooperarea dintre NATO şi UE a ajuns la un nivel fără precedent, mai ales în ceea ce priveşte mobilitatea militară, apărarea contra ameninţărilor cibernetice şi combaterea dezinformării, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Recomandări
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă:
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă: "Mănâncă puțin și nu-și pot închide ochii"

Mia Shem, tânără israeliană care a apărut în prima înregistrare cu ostatici difuzată de Hamas, la zece zile după atac, a fost eliberată, joi după-amiază, împreună cu o altă femeie.

Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia
Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia

Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

 

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.