Grecia a impartit Eurogrupul. Dupa 10 ore de negocieri intense, ministrii de finante NU au reusit sa ajunga la un acord
LIVE UPDATE| Dupa mai bine de zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro care au analizat pachetul de reforme propus de Alexis Tsipras nu au ajuns la o intelegere.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
SUMARUL EVENIMENTELOR:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
-► Creditorii, nemultumiti de planul de reforme al lui Tsipras, preseaza Atena sa ofere mai mult
-► Ministrul grec al economiei le cere rebelilor din Syriza sa demisioneze
-► Surse: Germania ar lua in calcul o iesire a Greciei din zona euro timp de 5 ani
-► Dijsselbloem si Schauble: Negocierile vor fi foarte dificile, principala problema este "increderea"
-► Surse Europene: Sansele de a ajunge la un acord sambata sunt estimate la "50/50"
-► Ce masuri de austeritate se angajeaza sa promoveze guvernul Tsipras in fata creditorilor internationali
Ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns la o intelegere pe tema Greciei; Eurogrupul se reuneste din nou duminica la pranz
Lucrarile ministrilor de finante din zona euro s-au incheiat sambata noapte, dupa 10 ore de negocieri, fara niciun acord si vor continua duminica. Desi mai dure decat cele respinse la referendum, nu toti creditorii sunt multumiti de reformele propuse de premierul grec. Le Monde noteaza citand o sursa oficiala ca "unele delegatii vor masuri mai aspre impuse guvernului de la Atena" si titreaza online ca "Grecia rupe Eurogrupul".
The Telegraph relateaza ca Germania si Finlanda sustin iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia. La finalul intalnirii, ministrul de finante al Frantei a declarat ca este optimist, iar Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice si financiare, le-a spus jurnalistilor ca isi pastreaza speranta in legatura cu soarta Greciei.
Duminica, 12 iunie, va avea loc un summit la care participa toti liderii Uniunii Europene. Acestia vor analiza pachetul de reforme propus de guvernul elen pentru ca Grecia sa primeasca un nou program de finantare. Parlamentul Greciei a aprobat, vineri noapte, pachetul de reforme economice inaintat de Guvernul condus de Alexis Tsipras in scopul obtinerii unui nou program de finantare.
Presa: Finlanda spune NU unui nou imprumut pentru Grecia
Finlanda spune NU unui nou imprumut pentru Grecia. The Guardian relateaza, citand presa finaldenza, ca Guvernul de la Helsinki intentioneaza sa blocheze orice renegociere cu Atena. In aceste conditii, procedura prevede ca MES poate acorda un ajutor financiar de urgenta cu un sprijin de 85%, sustine sursa citata.
Okay, already 3 big Finnish news outlets (MTV3, HS, YLE) reporting same thing: Finland wants #Greece out of eurozone.
— Jarno Hartikainen (@JarnoHa) 11 iulie 2015
In alta ordine de idei, reprezentantii zonei euro pregatesc o contrapropunere pentru Atena - o lista de masuri cerute Greciei, printre care reforme solide la nivelul pietei muncii si o serie de legi ce ar trebui adoptate chiar incepand de saptamana viitoare.
Creditorii preseaza Atena sa ofere mai mult
Creditorii preseaza Atena sa ofere mai mult, relateaza The Guardian, precizand ca intalnirea Eurogrupului nu a decurs tocmai bine. Frankfurter Allgemeine Zeitung noteaza citand un document scurs in media germana ca din propunerile de reforma ale Atenei pentru a obtine un nou program de ajutor lipsesc "masuri sectoriale vitale pentru modernizarea tarii, sustinerea cresterii economice si dezvoltarea sustenabila pe termen lung". Acesta ar fi motivul pentru care propunerile grecilor nu pot reprezenta baza pentru un nou imprumut pe trei ani, adauga FAZ, citand acest document.
In viziunea Ministerului de Finante german, Grecia trebuie sa-si imbunatateasca propunerile rapid si cuprinzator, cu sprijinul deplin al parlamentului grec. Ministerul sugereaza ca Grecia ar trebui sa transfere 50 de miliarde de euro in bunuri intr-un fond care sa le valorifice si sa diminueze datoria tarii, mai scrie FAZ.
Ministrul grec al economiei le cere parlamentarilor nemultumiti sa demisioneze
Ministrul grec al economiei, George Stathakis, a atras atentia ca parlamentarii din aripa stanga a partidului Syriza, chiar daca sunt ministri, trebuie sa demisioneze daca nu sunt de acord cu linia guvernului in ce priveste propunerile de reforma prezentate creditorilor internationali, scrie Reuters.
"Daca parlamentarii din aripa stanga a partidului nu sunt de acord cu politica guvernului, trebuie, totusi, sa urmeze aceasta linie dar, daca se confrunta cu un dezacord profund, trebuie sa demisioneze", a afirmat George Stathakis. Fara sa il numeasca, el s-a referit la ministrul grec al energiei, Panagiotis Lafazanis, care a fost unul dintre cei care nu au votat masurile prezentate de premierul Alexis Tsipras.
EconomyMin Stathakis on MegaTV: Reshuffle soon, dissenters should resign, GR needs 73bn euros in financing #Greece pic.twitter.com/amjqyFDrqr
— Derek Gatopoulos (@dgatopoulos) July 11, 2015
Surse: Germania ar lua in calcul o iesire a Greciei din zona euro timp de 5 ani
Germania ia in calcul o iesire temporara a Greciei din zona euro pe o durata de cinci ani daca Atena nu-si va ameliora propunerile de reforme, chiar daca subiectul nu a fost abordat sambata la reuniunea Eurogrupului de la Bruxelles, a declarat o sursa europeana citata de AFP.
Here's the Schäuble Grexit plan everybody is talking about - via @sven_giegold pic.twitter.com/zYwTeyx4Q5
— Mathieu von Rohr (@mathieuvonrohr) 11 iulie 2015
"Exista doua alternative: fie o ameliorare a propunerilor, fie un 'Grexit' temporar", a declarat aceasta sursa pentru AFP, citand un document de pregatire german in circulatie, dar care nu a fost distribuit sambata la reuniunea ministrilor de finante din zona euro. Un oficial al guvernului grec citat de Reuters a confirmat ca ministrul de finante german Wolfgang Schauble nu a ridicat in cadrul reuniunii Eurogrupului chestiunea suspendarii temporare a Greciei din zona euro. Theodoros Mihopoulos, seful de Cabinet al premierului grec Alexis Tsipras, a negat intr-un mesaj postat pe Twitter, informatia privind propunerea de iesire a Greciei din zona euro pentru o perioada de 5 ani.
Greece news live: Germans propose five-year temporary Grexit after Europeans warn trust is… http://t.co/nSIw8dAKC2 pic.twitter.com/vBml8cJu6s
— Telegraph News (@TelegraphNews) July 11, 2015
Ministrul spaniol al Economiei afirma ca "toti" vor ca Grecia sa ramana in zona euro
Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat sambata ca toti partenerii vor ca Grecia sa ramana in zona euro, dar a subliniat ca in momentul de fata trebuie analizata propunerea Atenei si ca asta se va face "cu mentalitate deschisa", relateaza agentia EFE. "Vom asculta ce spun institutiile internationale, vom analiza efectiv daca propunerea facuta de Guvernul elen reprezinta o baza adecvata pentru negocierea unui program", a spus De Guindos la sosirea la reuniunea Eurogrupului.
Aceasta analiza se va face "cu mentalitatea deschisa, toata lumea vrea ca Grecia sa ramana in zona euro, stim perfect consecintele deciziei de astazi, suntem pe deplin constienti, dar trebuie sa analizam evaluarea facuta de cele trei institutii", a adaugat el. Ministrul spaniol a subliniat ca aceasta analiza nu este "concludenta si nici nu este aliniata la toate punctele", si de aceea, si-a exprimat speranta intr-o "clarificare", la reuniunea extraordinara de sambata.
Intrebat daca Guvernul lui Alexis Tsipras va trebui sa prezinte mai multe masuri, De Guindos a reamintit ca ceea ce a fost pus pana acum pe masa reprezinta "o lista de actiuni preliminare", astfel ca, in cazul in care astazi se decide sa se dea mandat institutiilor cunoscute sub numele de Troika sa negocieze, "va trebui redactat un Memorandum de Itelegere complet, care va include si alte tipuri de masuri".
De Guindos a explicat ca, pentru moment, situatia este in "faza preliminara" in care, in functie de analiza institutiilor implicate, Eurogrupul va decide daca acorda sau nu mandatul "pentru a continua acest proces privind un nou program al Mecanismului European de Stabilitate".
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schäuble: Negocierile vor fi "extrem de dificile"
Reuniunea ministrilor de finante din zona euro va fi "foarte dificila", intrucat reformele propuse de guvernul grec "nu sunt suficiente" pentru a lua in calcul un acord privind reluarea ajutorului international pentru Atena, a afirmat presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, citat de AFP.
"Principala problema este increderea" intre Grecia si partenerii sai europeni, a spus Dijsselbloem la sosirea la reuniune, considerata cruciala pentru mentinerea Greciei in zona euro. Anterior, olandezul Eric Wiebes, secretar de stat in ministerul de finante, a spus ca mai multe guverne din zona euro, printre care si cel de la Haga, "au serioase indoieli" privind angajamentul si capacitatea Atenei de a aplica efectiv reformele propuse de guvernul lui Alexis Tsipras pentru a-i convinge pe europeni sa aprobe un nou program de asistenta financiara.
La fel de pesimist s-a dovedit a fi si ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, care a spus la sosirea la Eurogrup ca negocierile vor fi "extrem de dificile". "Vom avea negocieri extrem de dificile", a afirmat Schauble, adept recunoscut al unei linii foarte dure fata de Atena.
Ceva mai optimist s-a dovedit a fi ministrul austriac de finante, Hans Joerg Schelling, care a afirmat ca exista 60% sa se obtina un acord in Eurogrupul de sambata, relateaza Reuters, citand agentia austriaca APA. Schelling atrage insa atentia ca aceste sanse se pot materializa doar daca Grecia va prezenta garantii pentru implementarea masurilor de reforma. "Daca garantiile nu apar, sansele se vor inversa", a spus el.
Sansele de a ajunge la un acord sambata
Realizarea rapida de reforme in Grecia este "cheia" pentru obtinerea unui acord care sa permita asigurarea supravietuirii financiare a Greciei, a declarat sambata comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, relateaza AFP. "Sunt necesare reforme care sa fie realizate rapid, aceasta este cheia (...) pentru deblocarea unui program, pentru solutionarea chestiunii datoriei", a declarat Moscovici la sosirea la o reuniune a ministrilor de finante din zona euro cruciala pentru viitorul Greciei."Suntem astazi aici pentru a face progrese importante", a declarat la randul sau directoarea generala a FMI, Christine Lagarde.
Sansele de a ajunge la un acord sambata sunt estimate la "50/50" de unele surse europene, dupa ce reformele propuse de Atena - cresterea TVA, taierea pensiilor si realizarea de privatizari - au fost primite favorabil de creditori, UE, Banca Centrala Europeana si FMI. Potrivit calculelor acestora, Grecia ar putea primi intre 74 si 82 de miliarde de euro intr-o perioada de trei ani, dintre care 16 miliarde sunt deja prevazute intr-un program al FMI care urmeaza sa expire in martie 2016.
Intalnire cruciala a Eurogrupului in aceasta dupa amiaza la Bruxelles. Ore decisive pentru viitorul Greciei in UE
Ministrii de resort din cele 19 tari ce au adoptat euro, sub presedintia olandezului Jeroen Dijsselbloem, vor avea pe masa discutiilor solicitarea facuta joi de premierul elen Alexis Tsipras, pentru un nou ajutor, al treilea, pentru o perioada de trei ani si pentru o suma in jurul a 50 de miliarde euro.
Parlamentul grec a dat sambata dimineata mandat Executivului pentru a continua negocierile cu creditorii pe baza acestor ultime propuneri, cu 251 voturi pentru, 32 impotriva si opt abtineri.Noul pachet de reforme pe care Atena l-a prezentat institutiilor internationale (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International) include o crestere a impozitelor, a contributiilor sociale si reduceri de pensii, foarte similare propunerilor facute de Troika Greciei si respinse la referendumul din 5 iulie.
Guvernul Tsipras s-a oferit sa inceapa aplicarea unora dintre aceste reforme imediat, iar altele cat mai curand, posibil de saptamana viitoare. Inainte de inceperea reuniunii Eurogrupului, incepând cu ora 8.00 GMT sunt studiate rezultatele analizei facute vineri de cele trei institutii internationale.
Tsipras a solicitat fondului de salvare a zonei euro (ESM) un imprumut pâna in 2018, a carui valoare nu a fost inca stabilita, dar s-ar putea situa, conform presei elene, la circa 50 milioane euro, suma rezultata in urma calculelor FMI privind necesitatile Greciei. Grecia datoreaza deja creditorilor sai circa 242 miliarde euro, o suma care include imprumuturile celor doua programe anterioare de ajutor, precum si alte obligatiuni la BCE si banci centrale din zona euro.
In analiza institutiilor internationale a fost avuta in vedere si sustenabilitatea datoriei elene, un element cheie pentru Grecia, fiindca reprezinta deja 175% din PIB si in legatura cu care CE si FMI au avut divergente in trecut.Dupa dezbaterile tehnice, se vor reuni ministrii Eurogrupului, incepand cu ora 13,00 GMT si, daca in urma unei sedinte ce se estimeaza a fi lunga, ajung la un acord, ar putea sa nu mai aiba loc una dintre cele doua reuniuni ale sefilor de stat si de Guvern programate duminica.
Probabil va fi vorba despre reuniunea extraordinara programata pentru ora 14,00 GMT, a liderilor tarilor din zona euro, inainte de reuniunea celor 28 de state UE, stabilita doua ore mai tarziu. Daca se va ajunge la un acord, vor demara negocierile contra cronometru pentru noul pachet de ajutor, valoarea acestuia si conditiile. Aceste discutii vor fi reluate luni, 13 iulie, la reuniunea ordinara a Eurogrupului, in cadrul careia se va discuta si despre alegerea unui nou presedinte al forului, post la care aspira atât Dijsselbloem, cât si spaniolul Luis de Guindos.
In cazul in care se va decide inceperea negocierilor pentru un nou program de ajutor, aceasta decizie trebuie sa obtina unda verde si din partea Parlamentelor Germaniei, Olandei, Finlandei, Slovaciei, Estoniei si Austriei, conform unor surse europene, demersuri ce vor incepe deja de luni, marti.
Luna aceasta, Grecia mai are de facut o plata, de 3,5 miliarde euro, catre BCE, termenul limita fiind 20 iulie. Pe 30 iunie, autoritatile elene nu au reusit ca achite o transa de imprumut de 1,6 miliarde euro catre FMI.
Unda verde din partea Parlamentului grec pentru propunerea de acord cu creditorii
Purtatorul de cuvant Frank Paul Weber a refuzat sa comenteze informatiile aparute in cotidianul german Bild potrivit carora ministrul german de finante Wolfgang Schauble considera propunerile Atenei drept "insuficiente" si se opune continuarii discutiilor.
"Ministrul va discuta in aceasta dupa-amiaza cu colegii sai din zona euro evaluarea institutiilor", a spus purtatorul de cuvant al ministerului german. "Rezultatul discutiilor este complet deschis", a afirmat el.
Ministrii de finante ai zonei euro urmeaza sa se intalneasca sambata la Bruxelles, la ora 13.00 GMT (16.00, ora Romaniei), pentru a discuta o evaluare a propunerilor Atenei facuta de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Parlamentul elen a aprobat, vineri noaptea, planul de reforme pe care Alexis Tsipras l-a trimis la Bruxelles. Guvernul a primit sprijinul a 251 de deputati din totalul de 300.
Totusi, mai multi membri ai partidului Syriza fie au votat impotriva, fie nu s-au prezentat la urne. Masurile, catalogate drept "dificile" de seful guvernului elen, au fost bine primite de creditori, iar sambata vor fi analizate de ministrii de finante din Zona Euro.
Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Vom izbandi. Vom reusi nu doar sa ne pastram locul in Zona Euro, ci si sa mergem mai departe ca parteneri egali, cu demnitate si mandrie, aparandu-ne drepturile in Europa si deschizand drumuri noi pentru alte natiuni europene."
Ascultand aceste cuvinte, alesii greci nu ar fi spus ca premierul le cere sa aprobe masurile de austeritate impotriva carora a dus o lupta apriga.
Alexis Tsipras, premierul Greciei: "La intrebarea daca am facut greseli in ultimele cinci luni, raspunsul sincer ar fi: da, am facut greseli."
Tsipras nu a spus clar care au fost acestea. A incercat in schimb sa scoata in evidenta aspectele pozitive ale reformelor: finantare pe trei ani, nu pe cinci luni, cum propusesera creditorii, un plan de investitii si nu in ultimul rand: "Pentru prima data, aspectul restructurarii datoriei grecesti se afla pe masa discutiilor."
In timp ce guvernul Tsipras isi pleda cazul in fata parlamentarilor, in fata cladirii legislativului, mii de greci, membri ai partidului comunist si sindicalisti, ii reprosau premierului ca si-a incalcat promisiunile electorale si nu respecta dorinta poporului exprimata la referendum.
Vineri, dupa anuntarea masurilor suplimentare de austeritate, in piata de peSte din Atena domnea deznadejdea.Proprietarii de restaurante cauta solutii pentru a-si tine afacerile pe linia de plutire, dupa ce guvernul a anuntat ca vor trebui sa plateasca taxe mai mari.
Costis s-a resemnat si spune ca va acoperi o parte din costuri din propriul buzunar, pentru a nu alunga clientii si a-si proteja angajatii. Ce il nemultumeste, spune el, este lipsa de onestitate a guvernantilor.
Costis Vlassoupoulos, proprietarul unui restaurant: "Macar o data cineva trebuie sa spuna poporului adevarul. Nu sa le spuna oamenilor ce vor sa auda."
Vineri seara, Alexis Tsipras s-a achitat de aceasta datorie: "Am sentimentul ca am intrat intr-o zona periculoasa. De aici inainte, vom traversa un teren minat. Iar eu nu am dreptul sa ignor pericolul si sa ascund asta poporului."
Grecia s-a angajat sa creasca taxele si sa reformeze sistemul de pensii, in schimbul unui imprumut care s-ar ridica la peste 70 de miliarde de euro.