Papa Francisc si Papa Benedict al 16-lea, la prima aparitie publica impreuna. Ceremonia care a facut posibila intalnirea
Papa Francisc a numit 19 noi cardinali in cadrul unei ceremonii oficiale ce a avut loc in Basilica Sfantului Petru. Dintre acestia, 16 au mai putin de 80 de ani si l-ar putea alege intr-o buna zi pe viitorul Papa.
Papa Francisc: "Fratilor, va multumesc! Sa mergem pe urmele Domnului si sa il lasam sa ne conduca, printre oamenii iubiti de El, de Fecioara Maria, de Biserica. Va multumesc."
La slujba de investire, alaturi de papa Francisca a stat si predecesorul sau, Papa Benedict al 16-lea. A fost prima oara cand cei doi au aparut impreuna in public in cadrul unei ceremonii religioase de la renuntarea Papei Benedict al 16-lea la scaunul papal, in urma cu un an. Cei doi s-au imbratisat la inceputul si la sfarsitul ceremoniei.
Alegerea cardinalilor a reflectat dorinta Papei Francisc de a demonstra ca Biserica nu este doar o institutie inchisa, ci un emisar al pacii si ajutorului in intreaga lume.
Printre cei numiti s-au numarat cardinali din cateva din cele mai sarace locuri de pe glog cum ar fi Coasta de Fildes, Haiti sau Burkina Fas.
Doi dintre noii cardinali sunt din Africa, doi din Asia, iar 6 din America Latina, locul unde traieste aproape jumatate din populatia catolica a lumii.
Printre cardinalii alesi s-a numarat si Arhiepiscopul Mario Aurelio Poli, cel care i-a luat locul Sfantului Parinte in fruntea bisericii din Buenos Aires atunci cand acesta a fost ales Papa.
Un singur cardinal din cei alesi nu a putut fi prezent la ceremonia de investire : cardinalul Loris Francesco Capovilla.
Varsta l-a impiedicat insa sa strabata drumul din nordul Italiei catre Vatican. La 98 de ani, el a devenit astfel cel mai batran cardinal din Colegiu.