Papa Francisc va vizita Belgia, unde se va întâlni cu migranţi şi cu victime ale abuzurilor clericilor
Papa Francisc va efectua o călătorie apostolică de patru zile în Luxemburg şi Belgia, în ciuda unei uşoare stări gripale, călătorie preconizată să aducă în prim-plan nevoile migranţilor.
Călătoria include și o întâlnire cu supravieţuitori ai abuzurilor săvârşite de clerici catolici, relatează Reuters.
Vaticanul a anunţat că suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, plănuieşte să efectueze călătoria, care ar urma să înceapă joi, după ce şi-a anulat câteva întâlniri din programul zilei de luni din cauza unor simptome asemănătoare gripei.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Călătoria, programată în intervalul 26-29 septembrie, este o vizită rară în Europa a papei Francisc, care preferă să meargă în locuri nevizitate încă de alţi papi sau acolo unde catolicii reprezintă o mică minoritate. Călătoria în Belgia şi Luxemburg va avea loc la mai puţin de două săptămâni după ce suveranul pontif a revenit dintr-un turneu solicitant, care a durat 12 zile şi care a inclus patru ţări din Asia de Sud-Est şi Oceania.
Belgia, ca multe alte ţări, a scos la iveală cazuri de abuzuri sexuale săvârşite de clerici. În martie, papa Francisc a demis un fost episcop belgian care a recunoscut că a abuzat sexual doi nepoţi. Peste 700 de plângeri şi rapoarte referitoare la abuzuri în sânul Bisericii au fost formulate în Belgia din 2012, potrivit unui raport.
Ambasadorul Belgiei la Vatican, Patrick Renault, a spus că este preconizată o întâlnire privată între Francisc şi un grup de 15 de supravieţuitori ai abuzurilor în cadrul vizitei papale.
Obiectivul principal al vizitei papei este celebrarea a 600 de ani de la înfiinţarea a două universităţi catolice belgiene.
Luc Sels, rector al KU Leuven, una din aceste universităţi, a precizat că vizita papei la instituţia pe care o conduce va avea în prim-plan nevoile migranţilor şi ale refugiaţilor. Papa Francisc va asculta mărturiile a circa 160 de refugiaţi care urmează cursurile universităţii, iar ulterior va avea întâlniri private individuale, a spus el.
Va fi ''un moment intim, în care papa va putea schimba opinii cu oameni din diverse colţuri ale lumii'', a spus Luc Sels.
Europa s-a confruntat cu niveluri ale migraţiei fără precedent în ultimul deceniu. Consiliul European pentru Refugiaţi şi Exilaţi, un ONG, a spus în luna mai că Belgia se confruntă ''cu o criză severă de primire'' în ceea ce priveşte procesarea cererilor refugiaţilor şi că a oferit protecţie temporară unui număr de 60.000 de persoane în 2023. După ce va vizita Luxemburgul joi, Francisc se va îndrepta în aceeaşi seară către Bruxelles, capitala Belgiei. Papa, care a avut probleme de sănătate în ultimul timp, dar a fost într-o formă bună în timpul voiajului în Asia şi Oceania, va reveni la Roma duminică după-amiază.
O ţară catolică prin tradiţie, Belgia s-a confruntat cu un declin semnificativ în ceea ce priveşte frecventarea bisericii în ultimele decenii. Deşi potrivit Vaticanului, catolicii reprezintă 72% din populaţia de 11,6 milioane a ţării, conform unui studiu realizat în 2018 de centrul de cercetare Pew, doar 11% dintre belgieni participă la servicii religioase cel puţin lunar.
Luxemburgul, un mic stat fără ieşire la mare, numără circa 271.000 de catolici la o populaţie totală de 654.000, a precizat Vaticanul.
Geert De Cubber, un diacon catolic din Gent, a comparat vizita papei Francisc cu vizita suveranului pontif în Indonezia, unde creştinii sunt o mică minoritate din populaţia totală.
''Ar trebui să fim smeriţi pentru că în vizitele lui se duce în principal în periferii'', a spus Geert De Cubber. ''Belgia a fost odinioară poate unul dintre centrele Bisericii Catolice în Europa, dar astăzi ea este periferia'', a adăugat el.