Papa Francisc denunță o lume care ”își pierde inima” în vremuri de război, în cea de-a patra enciclică a papalității sale
Papa Francisc a emis joi cea de-a patra scrisoare enciclică a papalității sale, denunțând o lume care "își pierde inima" în vremuri de tulburări globale marcate de "războaie și utilizări ale tehnologiei care ne amenință umanitatea."
Documentul intitulat "Dilexit Nos" în latină, adică "El ne iubește", a fost emis pentru a coincide cu cea de-a 350-a aniversare a apariției Sf. Margaret Mary Alocoque, care a ajutat la răspândirea devoțiunii față de Inima Sacră a lui Isus, dezvăluind iubirea sa pentru umanitate.
Enciclica socială face apel la credincioși să "mediteze" la iubirea lui Isus într-o lume în care consumerismul și algoritmii întunecă umanitatea. Aceasta este cea de-a patra enciclică a sa, cea mai cunoscută până în prezent fiind "Laudato Si", sau "Lăudat să fii", din 2015, care prezintă grija pentru mediu în termeni morali.
Potrivit Associated Press, în "Dilexit Nos", pontiful nu a citat exemple specifice de tulburări globale în documentul de 220 de paragrafe publicat în opt limbi, deși se referă frecvent la conflicte din Ucraina până în Gaza în omilii, rugăciuni săptămânale și călătorii globale.
Francisc cere adesea rugăciuni pentru poporul "martirizat" din Ucraina și a menționat recent "atacurile inumane" din Gaza.
În ceea ce privește conflictul din Orientul Mijlociu, el a avut tendința de a adopta o poziție echilibrată, menționând adesea Israelul și ostaticii încă deținuți de Hamas, alături de suferința palestinienilor.
În document, Suveranul Pontif a declarat că eșecul de a "simți că ceva este intolerabil" în suferința de ambele părți ale conflictului "este un semn al unei lumi care a devenit lipsită de inimă."
"Când asistăm la izbucnirea de noi războaie, cu complicitatea, toleranța sau indiferența altor țări, sau la lupte meschine pentru putere din cauza intereselor partizane, putem fi tentați să concluzionăm că lumea noastră își pierde inima", a scris el.
Papa a avertizat că societățile conduse de consum "dominate de ritmul agitat și bombardate de tehnologie" riscă să piardă accesul la o "viață interioară", a cărei natură necesită răbdare.
El a remarcat că algoritmii au arătat că "gândurile și voința noastră sunt mult mai "uniforme" decât am crezut până acum.
Ele sunt ușor previzibile și, prin urmare, pot fi manipulate. ”Într-o eră a inteligenței artificiale, "nu putem uita că poezia și iubirea sunt necesare pentru a ne salva umanitatea", a scris el. Enciclicele Vaticanului sunt forma cea mai autorizată a învățăturii papale și, în mod tradițional, își iau titlul de la primele două cuvinte ale documentului. Mons. Bruno Forte, președintele Vaticanului, a declarat Bruno Forte, un teolog care este arhiepiscop al arhidiecezei italiene de Chieti-Vasto, a declarat că enciclica "Dilexit Nos" "poate fi cu adevărat considerată ca un rezumat a tot ceea ce Papa Francisc a spus și dorește să spună fraților noștri din umanitate. El spune: 'Dumnezeu vă iubește și v-a arătat-o în cel mai bun mod, prin Isus'. '' Forte a spus că documentul nu ar trebui văzut ca "doar un refugiu spiritual", ci ca o propunere de "iubire, primire reciprocă și iertare".