Papa Francisc a numit primul cardinal afro-american. Pentru ce este cunoscut

Ultima actualizare: 26-10-2020 09:11
Papa Francisc a numit primul cardinal afro-american. Pentru ce este cunoscut
Getty

Papa Francisc a numit duminică 13 noi cardinali, dintre care nouă sub vârsta de 80 de ani, eligibili să facă parte dintr-un conclav care-l va alege pe succesorul pontifului argentinian, după moartea sau retragerea acestuia.

 

Ei vor fi ridicaţi la acest înalt rang în cadrul unei ceremonii cunoscute sub numele de "consistoriu", ce va avea loc la Vatican luna viitoare.

Cei nouă provin din întreaga lume şi cresc şansele ca următorul papă să fie o persoană care va continua politicile papei Francisc.

Printre cei cu vârsta sub 80 de ani se numără şi Arhiepiscopul de Washington D.C, Wilton Gregory.

 

Cine este Wilton Gregory

 

Wilton Gregory, primul afro-american numit cardinal, este cunoscut drept un bun diplomat și a ajuns în atenția publică când a criticat fotografia președintelui Donald Trump cu Biblia în mână la o biserică din Washington, după ce poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții în iunie.

Gregory, care va împlini 73 de ani luna viitoare, a fost și primul arhiepiscop afro-american din Washington, în 2019. 

Un suporter vehement al drepturilor civile, Wilton Gregory a vorbit despre moartea lui George Floyd, dar este și unul dintre liderii care au abordat problema abuzurilor sexuale din cadrul Bisericii Romano-Catolice și a susținut politica bisericii de toleranță zero.

În ceea ce-i priveşte pe cei patru prelaţi de peste 80 de ani, aceştia vor fi ridicaţi la rangul de cardinal în semn de apreciere pentru serviciul lor îndelungat în slujba Bisericii.

Papa a făcut anunţul surpriză în timp ce se adresa pelerinilor strânşi în Piaţa Sf. Petru.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO