Pandemia de Covid-19 ia amploare în Europa de Est şi Balcani

Dată publicare: 17-07-2020 08:38
Dată actualizare: 17-07-2020 10:21


Regele Felipe al Spaniei a participat la o ceremonie - cu distanţare socială - în memoria celor peste 28.000 de spanioli răpuşi de Covid.

Însă valul de infectări creşte acum tot mai mult în Europa de Est şi Balcani. Doi premieri ai unei singure ţări, Bosnia-Herţegovina, care este formată din două entităţi separate, au fost diagnosticaţi pozitiv.

Femeile însărcinate sunt în grupa de risc

 

 

În privința pericolului reprezentat de Covid-19, femeile însărcinate sunt considerate acum grupa de risc. Mai mult, studiile arată că îi pot transmite virusul copilului nenăscut.

Se estimează că riscul de simptome severe de Covid la femeile gravide este de trei ori, poate chiar de cinci ori mai mare.

Mai mult decât atât, un studiu din revista medicală „Nature” confirmă că una din trei mame a transmis virusul către copilul nenăscut.

Doctor Daniele de Luca, Hôpital Antoine-Béclère: „Este o realitate. Virusul poate trece prin placentă la copil. La început am crezut că așa ceva nu se poate întâmpla. Dar nu e adevărat. Această este realitatea și această este o veste rea”.

La sfârșitul lui martie, când a fost apogeul crizei în Franța, zeci de femei însărcinate, care aveau simptome grave de Covid, au fost internate la spitalul Antoine-Béclère de lângă Paris, unde medicul Daniele de Luca este specializat în terapie intensivă pentru nou-născuți. El spune că virusul era prezent în sângele mamei - fapt rar - și a fost transmis prin placentă, iar când copilul s-a născut, a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Cyril Vanier, CNN: „Mostre de salivă, teste de sânge, de placentă, de lichid amiotic, făcute în prima oră după naștere. Toate au confirmat că bebelușul era într-adevăr infectat chiar înainte să vină pe lume”.

Totuși, în cazul bebelușilor infectați, nu au fost simptome severe și nici nu au rămas sechele după vindecare.

Ceremonie în memoria victimelor pandemiei, în Spania

 

 

 

Între timp, în Spania, regele Felipe a condus o ceremonie în memoria victimelor pandemiei de coronavirus, dar și de omagiere a celor care, de luni de zile, sunt în linia întâi, în special în spitale.

Hernando Calleja: „Suntem aici pentru a-i onora pe toți anonimii, cei tăcuți, care și-au pierdut viața din cauza acestei boli teribile. Când vorbesc despre fratele meu, vorbesc despre toți. Să ni-i amintim pe toți, de la Sara, care avea 28 de ani, la Aurelia, răpusă de Covid la 102 ani”.

În Spania s-au înregistrat peste 28.400 de decese.

Acum, în orașul Lleida din Catalonia este în vigoare consemnul „tați acasă”, la fel ca în cele mai dure momente ale crizei. Și sute de noi cazuri de infectare sunt raportate în fiecare zi în regiune.

Pe de altă parte, autoritățile din Insulele Baleare au pus capăt nopților de beție fără sfârșit, cu muzică tehno bubuind asurzitor. Pur și simplu, au ordonat închiderea barurilor și cluburilor din apropierea plajelor, populare mai ales pentru turiștii germani și britanici. Noapte de noapte, aceste localuri erau ticsite de petrecăreți. Iar purtarea măștii sau gesturile barieră pentru răspândirea coronavirusului erau, evident, ultima lor preocupare.

Grecia ia în considerare înăsprirea măsurilor

 

 

Iar Grecia ia în considerea înăsprirea măsurilor pentru răspândirea coronavirusului - inclusiv purtarea obligatorie a măștii în magazine - după un recent salt în numărul cazurilor de infectare confirmate. Mai ales că, de vineri, au fost reluate cursele aeriene din Marea Britanie, care aduc în Grecia noi contingente de turiști.

Premierii din Bosnia și Herțegovina, testați pozitiv pentru coronavirus

 

 

 

Între timp, doi premieri dintr-o singură țară, Bosnia Herțegovina, s-au infectat cu coronavirus. Divizat etnic, acest stat balcanic este format din două entități - Federația Bosnia și Herțegovina, respectiv Republica Srpska - ce au constituții separate și premieri diferiți. Acum, însă, au ceva în comun: ambii șefi de guvern au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Liderul entității bosniace a început să se simtă rău la evenimentele prin care s-au comemorat 25 de ani de la mascarul de la Srebrenica. Acum este spitalizat la Sarajevo. Omologul sau din republica Srpska a fost testat pozitiv ieri. Bosnia Herțegovina a trecut de 7.400 de cazuri și 235 de decese.


VIDEO PROTVPLUS.RO