Coronavirus pe glob. Italia anunță 368 de morţi în 24 de ore, un nou record. Primul deces în Ungaria. LIVE UPDATE

×
Codul embed a fost copiat

Este stare de urgenţă în marile ţări ale lumii pentru a opri răspândirea coronavirusului. Germania a anunţat că îşi închide frontiere cu Franţa, Austria şi Elveţia, începând de luni.

UPDATE 21:30 - Situația în Germania

În Germania există în prezent 4.838 de cazuri confirmate de coronavirus și 12 decese, conform DW

Frederik Pleitgen, Corespondent CNN: Guvernul german "scoate bazooka" la înaintare, după cum s-a exprimat ministrul de finanţe, pentru a contracara impactul economic al crizei provocate de coronavirus. (Guvernul) este dispus să ofere linii de creditare companiilor germane care au necazuri de până la o jumătate de trilion de euro şi chiar mai mult dacă este nevoie.”

UPDATE 21:25 - Situația în Marea Britanie

Citește și
Gripa continuă să facă ravagii. 117 școli și grădinițe din țară au cursurile suspendate
Suspendarea cursurilor ar putea fi prelungită în România. Anunțul ministrului Educației

În Marea Britanie au fost înregistrate 1.372 cazuri de infectare cu coronavirus și 35 de decese, conform The Guardian.

În Marea Britanie, ministerul Sănătăţii le-a recomandat persoanelor de peste 70 de ani să se auto-izoleze în următoarele săptămâni, pentru a nu fi victime ale coronavirusului.

Matt Hancock, secretar de stat: „Trebuie să luăm măsuri să îi protejăm pe cei vulnerabili şi am stabilit în planul (de acţiune al guvernului) cum ne vom pregăti să facem acest lucru şi să îi sfătuim pe cei în vârstă şi pe cei vulnerabili care sunt cei mai supuşi riscului de a se proteja singuri în faţa acestui, să se protejeze singuri printre autoizolare.”

UPDATE 21:00 - Situația în Franța

Franța este una dintre țările cele mai grav afectate de coronavirus din Europa, cu peste 4.500 de cazuri confirmate și 91 de decese, conform France24.

Premierul a ordonat închiderea tuturor barurilor, restaurantelor, cinematografelor şi magazinelor neesenţiale. Însa alegerile municipale de duminică, de la Paris se desfăşoară după programului stabilit, dar cu măsuri speciale de precauţie.

Francez: „Dacă guvernul spune că putem vota, sper că putem avea încredere în el. Votul este o datorie civică importantă, trebuie să ne alegem primarul,în special la Paris. ”

UPDATE 20:55 - Situația din Statele Unite

În Statele Unite sunt peste 2.900 de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus și 57 de decese, conform BBC.

Preşedintele Donald Trump a anunţat noile restricţii privind cursele aeriene, nu înainte de a i se lua temperatura, ca măsură de precauţie. De asemenea, toţi reprezentanţîi presei au fost testaţi.

Mai nou, europenii care sosesc în Statele Unite vor fi supuşi unor controale amănunţite pentru depistarea coronavirusului.

UPDATE 19:35 - Numărul deceselor în Italia a crescut la 1.809, cu 368 de morţi în doar 24 de ore

Numărul persoanelor decedate în Italia din cauza coronavirusului a ajuns duminică la 1.809, ceea ce presupune o creştere de 368 de decese în ultimele 24 de ore, potrivit ultimului bilanţ comunicat de şeful protecţiei civile, Angelo Borrelli.

Numărul persoanelor infectate în Italia, principalul focar al epidemiei în Europa, a ajuns la aproape 25.000, cu 3.509 mai multe decât sâmbătă.

Potrivit AFP, regiunea Lombardia (în nordul Italiei, cu capitala la Milano) este de departe cea mai afectată regiune a Italiei, cu 1.218 morţi şi 13.272 cazuri confirmate de contagiere cu coronavirus.

Toată Italia este în carantină, iar oamenii trebuie să rămână în case până pe 3 aprilie. Pot ieşi doar pentru a se duce la lucru, la spital şi pentru a-şi cumpăra de mâncare.

Melissa Bell, corespondent CNN: „Priviţi Scările Spaniole din Roma aşa cum probabil nu le veţi mai vedea vreodată. Roma este literalmente un oraş-fantomă şi toată lumea urmăreşte cu sufletul la gură evoluţia cifrelor, mai ales că această ţară încă nu reuşeşte să controleze această epidemie. ”
 

UPDATE 16:50 - Spania raportează circa 2.000 de cazuri noi de infectare şi 100 de decese în ultimele 24 de ore

Circa 2.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus şi 100 de decese provocate de Covid-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în Spania, cea mai afectată ţară din Europa după Italia, au declarat autorităţile duminică, citate de AFP.

Conform celui mai recent bilanţ, în Spania au raportate până în prezent un număr de 7.753 de cazuri de infectare şi 288 de decese.

Soţia şefului guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus, la scurt timp după ce acesta anunţase plasarea în izolare aproape totală a ţării pentru a pune capăt epidemiei.

Informaţia a devenit publică la câteva ore după ce Sanchez a aprobat impunerea stării de alarmă în întreaga ţară pentru următoarele 15 zile, magazinele neesenţiale, barurile, restaurantele, cinematografele, şcolile şi universităţile fiind închise.

În Spania se simt deja efectele restricţiilor impuse de guvern pentru limitarea epidemiei de coronavirus. În Madrid, dronele ale poliţiei îi avertizează pe puţinii oameni ieşiţi la plimbare să plece acasă. Cele mai multe şosele care leagă marile oraşe sunt goale, cum pustie este și celebra stradă pietonală La Rambla din Barcelona. În schimb, în faţa magazinelor alimentare sunt cozi, iar oamenii aşteaptă liniştiţi să-și facă aprovizionarea.

Spaniol: „Voi continuă să muncesc pentru că dacă nu muncesc, ce voi mânca? Trebuie să plătesc totul, facturi, materiale şi alte taxe şi impozite.”
 

UPDATE 16:35 - Primul deces în Ungaria

Centrul de comunicare al guvernului de la Budapesta a confirmat duminică primul deces provocat de coronavirus în Ungaria, transmite Reuters, care preia o ştire a agenţiei MTI.

Un cetăţean ungar în vârstă de 71 de ani a decedat la puţin timp după ce a fost spitalizat cu pneumonie gravă şi suspiciune de infecţie cu coronavirus.

Până acum, Ungaria a confirmat 32 de cazuri de COVID-19 şi a plasat în carantină 159 de oameni, potrivit datelor oficiale. Şcolile au fost închise, iar de săptămâna aceasta se aplică restricţii privind adunările publice.

UPDATE 16:30 - Balcanii se închid din cauza coronavirusului

Serbia a interzis duminică intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor străini care vin din ţările cele mai afectate de noul coronavirus, confirmând determinarea ţărilor din Balcani de a se baricada împotriva pandemiei, relatează AFP.

Guvernul sârb a precizat că măsura îi priveşte pe străinii care au călătorit în China şi în Iran, precum şi în ţări europene ca Italia, Spania şi Franţa, primele trei focare de Covid-19 din Europa, Germania sau Austria şi Grecia.

Sârbii care vin din aceste ţări trebuie să se plaseze voluntar în carantină timp de două săptămâni.

Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, ţara cu cea mai mare populaţie din Balcanii occidentali (7,1 milioane de locuitori, 46 contaminaţi), nu a exclus decretarea "stării de alertă", care ar permite mobilizarea armatei.

În Bosnia vecină, autorităţile au anunţat ridicarea de corturi săptămâna viitoare în apropierea punctelor de frontieră şi a aeroporturilor pentru a plasa aici în carantină timp de două săptămâni orice persoană, străină sau din Bosnia, care vine dintr-un punct fierbinte.

"Nu este o situaţie fără şanse. Şansele sunt responsabilitatea fiecăruia", a declarat membrul sârb al preşedinţiei colegiale din Bosnia, Milorad Dodik, precizând că armata va fi desfăşurată.

În cele şapte ţări din regiune - Albania, Bosnia, Croaţia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia - circa 180 de persoane au contactat noul coronavirus, din circa 22 de milioane de locuitori.

Şcolile şi facultăţile sunt deja închise în majoritatea dintre ele.

În Albania, unde o persoană a murit din cauza Covid-19, circulaţia vehiculelor este interzisă în şapte oraşe, printre care şi capitala, unde barurile şi restaurantele sunt închise.

În Macedonia de Nord, autorităţile au închis cafenelele şi restaurantele, precum şi magazinele nealimentare.

 

Situația în Franța

 

Franţa pune, mai nou, lacătul pe uşa barurilor, restaurantelor şi anumitor magazine.

În Italia, guvernul a făcut un nou apel către populaţie, cerându-le oamenilor să stea cât mai mult timp izolaţi în case.

În Peninsulă, cel mai recent bilanţ indică peste 1.440 de morţi si mai mult de 21 de mii de îmbolnăviri.

Aflată în stare de urgenţă, America a suspendat de sâmbătă toate zborurile care vin din Marea Britanie şi Irlanda. Asta după ce zilele trecute Donald Trump a anunţat că interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite a celor care vin din cele 26 de ţări europene membre ale spaţiului Schengen.

În expectativă sunt și italienii. Pentru că toată țara e în carantină, trebuie să rămână în case până pe 3 aprilie. Pot ieși doar pentru a se duce la lucru, la spital și pentru a-și cumpăra de mâncare.

Melissa Bell, corespondent CNN: „Priviți Scările Spaniole din Roma așa cum probabil nu le veți mai vedea vreodată. Roma este literalmente un oraș-fantomă și toată lumea urmărește cu sufletul la gură evoluția cifrelor, mai ales că această țară încă nu reușește să controleze această epidemie. Numărul cazurilor infectate crește zilnic. Potrivit informațiilor pe care le-am aflat, în regiunea din nordul Lombardiei, unde a fost focarul cel mai acut, început în orașul Codogno, unde a apărut primul pacient, cel care guvernează regiunea Lombardia ne-a spus că acolo rata îmbolnăvirilor a început să scadă. Așadar, carantina strictă instituită din prima fază pare să dea rezultate."

În schimb, în Franța situația escaladează. Premierul a ordonat închiderea tuturor barurilor, restaurantelor, cinematografelor și magazinelor neesențiale, însă alegerile municipale care au loc duminică în Paris se vor desfășura conform programului stabilit, dar cu măsuri extra de precauție.

Președinta unei secții de votare: „Când alegătorii vor ajunge în acest punct aflat la intrarea în secția de votare, vor fi într-o zonă sigură, care a fost dezinfectată în prealabil. Aceasta înseamnă că toate pardoselile, toate pânzele (care acoperă cabinele de vot), cu alte cuvinte toate suprafețele au fost dezinfectate cu un anumit produs. Alegătorii vor veni aici și își vor dezinfecta mâinile."

Aflat în izolare după ce soția sa a fost testată pozitiv de noul coronavirus, premierul Canadei continuă să transmită mesaje de încurajare.

Justin Trudeau, premierul Canadei: „Știu că sunteți îngrijorați. Sunteți îngrijorați în legătură cu sănătatea voastră, cu sănătatea celor apropiați, în legătură cu slujbele, economiile ori chiriile voastre, în legătură cu copiii care stau acasă. Știu că vă frământa incertitudinile despre economia globală. Măsurile luate pentru a vă proteja sănătatea au impact economic, dar la fel de adevărat este că suntem în situația fericită de a dispune de pârghii fiscale semnificative pentru a vă sprijini."

Frederik Pleitgen, Corespondent CNN: „Guvernul german "scoate bazooka" la înaintare, după cum s-a exprimat ministrul de Finanțe, pentru a contracara impactul economic al crizei provocate de coronavirus. Guvernul este dispus să ofere linii de creditare companiilor germane care au necazuri de până la o jumătate de trillion de euro și chiar mai mult dacă este nevoie. Unul dintre principalele programe pe care le instituie guvernul german în asemenea situații este cel numit "program scurt de lucru", adică le permite angajaților să muncească mai puțin, angajatorii îi plătesc pentru munca prestată, iar guvernul completează diferența. Mai mult decât atât, guvernul german este dispus să garanteze împrumuturi și chiar să ofere reduceri fiscale companiilor care au probleme.”

Republica Moldova închide puncte de frontieră şi suspendă zborurile spre şi din Europa
 

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică din Republica Moldova a examinat situaţia epidemiologică cu Covid-19 şi a luat decizia de a suspenda zborurile spre Europa şi de a închide mai multe puncte de frontieră cu România şi Ucraina, se menţionează în documentul publicat de Moldpres.

Astfel, se menţionează în documentul din 13 martie 2020 al Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Finanţelor vor asigura sistarea activităţii unor puncte de trecere a frontierei de stat pe segmentul de frontiera moldo-român şi moldo-ucrainean.

De asemenea, Autoritatea Aeronautică Civilă va asigura sistarea curselor aeriene regulate cu Italia, Spania, Franţa începând de duminică, 15 martie 2020, ora 00:00.

Începând cu 16 martie, ora 00:00, vor fi sistate cursele aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia şi România.

Operatorii aerieni vor avea interdicţie să îmbarce călători care vin către Republica Moldova cu escală în Italia, Spania, Franţa, Germania, China, Iran şi Coreea de Sud.

De asemenea, operatorii aerieni au interdicţie să îmbarce persoane de altă cetăţenie, decât cea moldovenească, care vin în Republica Moldova. Excepţia fac persoanele apatride şi cetăţenii străini cu domiciliu, reşedinţă sau permis de şedere în Republica Moldova.

Hotărârea mai prevede ca autorităţile publice locale şi administratorii localurilor de agrement, recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor, etc., să asigure sistarea activităţilor organizate, inclusiv în locurile de recreere şi de agrement, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pâna la data de 1 aprilie .

Managerii şi proprietarii companiilor de transport vor trebui să asigure igienizarea şi dezinfecţia vehiculelor după fiecare rută în staţiile terminus.

În plus, până la 31 martie, întrunirile şi serviciile religioase organizate de toate cultele pe întreg teritoriului Republicii Moldova, cu excepţia înmormântărilor.

Bilanţul oficial din Iran urcă la 724 de morţi, după anunţarea a 113 noi decese
 

Ministerul iranian al Sănătăţii a anunţat duminică 113 noi decese provocate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, ceea ce duce bilanţul oficial al epidemiei din Iran, una dintre cele mai afectate ţări din lume, la 724 de morţi.

Potrivit AFP, aceasta este cea mai mare creştere zilnică a numărului de decese anunţate de autorităţile iraniene de la începutul epidemiei.

Locuitorii "trebuie să anuleze toate călătoriile şi să stea acasă, astfel încât să putem vedea că situaţia se ameliorează", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, în cadrul conferinţei sale de presă zilnice.

De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.209 de cazuri noi, ceea ce duce la 13.938 numărul persoanelor infectate dintr-o populaţie de 85 de milioane de locuitori.

Cea mare parte a cazurilor noi de Covid-19 a fost raportată în capitala Teheran.

Persoanele care ajung la Beijing din străinătate vor fi plasate în carantină
 

Autorităţile de la Beijing au anunţat că persoanele sosite din străinătate în capitala chineză vor fi plasate începând de luni în centre de carantină, pentru a proteja ţara de cazurile importate de Covid-19, a informat presa de stat, citată de AFP.

Până în prezent, persoanele care veneau din străinătate trebuiau să se plaseze în auto-carantină timp de două săptămâni, însă în prezent doar cele care raportează "circumstanţe speciale" nu vor fi trimise în aceste centre, unde vor trebui să plătească preţul şederii, a relatat duminică cotidianul oficial Beijing Daily.

Duminică, China a raportat 20 de cazuri noi de contaminare cu noul coronavirus, dintre care 16 la persoane care veniseră din străinătate.

Toate zborurile internaţionale care aterizează pe cel de-al doilea aeroport al capitalei, Daxing, sunt în prezent deviate către fostul aeroport din Beijing, unde fiecare sosire este controlată şi monitorizată, a informat sâmbătă agenţia de presă Xinhua.

Kazahstanul decretează stare de urgenţă

Preşedintele Kazahstanului a decretat duminică instituirea, timp de o lună, a stării de urgenţă pentru a limita răspândirea coronavirusului în statul din Asia Centrală, unde opt cazuri au fost confirmate, informează AFP.

Măsura se aplică de luni, de la ora locală 08.00 (02.00 GMT), până la 15 aprilie, se menţionează în decretul preşedintelui Kasîm-Jomart Tokaev.

Starea de urgenţă implică închiderea centrelor comerciale, teatrelor, expoziţiilor şi altor "locuri cu mari concentrări de persoane", precizează decretul.

Întâlnirile sportive şi alte "evenimente de masă" şi "comemorative" vor fi de asemenea suspendate, adaugă această sursă.

Starea de urgenţă va impune, de asemenea, "restricţii" la intrările şi ieşirile de pe teritoriul kazah, afirmă documentul, fără a preciza care sunt acestea.

Joi, autorităţile kazahe au anunţat deja închiderea şcolilor, cinematografelor şi universităţilor, precum şi anularea tuturor evenimentelor publice, în special a manifestărilor prilejuite de Noruz, sărbătoare tradiţională a primăverii, sau a paradei militare de la 9 mai.

Ţară cu 18 milioane de locuitori, Kazahstanul are o frontieră mare cu Rusia şi China.

Primele cazuri de Covid-19 nu au fost totuşi înregistrate decât în această săptămână. Ultimul bilanţ al autorităţilor sanitare, publicat duminică, este de opt persoane contaminate.

Uzbekistan a anunţat primul caz de Covid-19
 

Autorităţile uzbece au anunţat duminică primul caz de îmbolnăvire cu Covid-19. Este vorba despre un bărbat care s-a întors recent din Franţa. Guvernul a luat mai multe măsuri de prevenţie.

Ministerul Sănătăţii din Uzbekistan, ţară din Asia centrală cu 34 de milioane de locuitori, a făcut anunţul.

Guvernul a spus în aceeaşi zi că va închide unităţile de învăţământ pentru trei săptămâni, începând de luni, şi că anulează toate evenimentele publice.

Compania aeriană de stat a anunţat duminică că suspendă toate zborurile spre mai multe oraşe din Europa de vest, Asia şi Orientul Mijlociu până la finalul lunii aprilie.

Guvernul de la Taşkent a interzis intrarea în ţară pe cale rutieră şi a precizat că în curând va suspenda şi trenurile internaţionale.

La nivel global, de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, au fost înregistrate peste 150.000 de cazuri de infectare, iar mai mult de jumătate dintre bolnavi s-au vindecat.

Autorităţile mexicane avertizează că pandemia ar putea dura tot anul şi iau în considerare înăsprirea măsurilor de prevenţie
 

Autorităţile mexicane avertizează că pandemia ar putea dura tot anul şi iau în considerare înăsprirea măsurilor de prevenţie, inclusiv interzicerea adunărilor şi prelungirea vacanţei de Paşti a elevilor, relatează Reuters.

Ministerul Educaţiei a spus că aproximativ 33 de milioane de elevi vor intra în vacanţa de Paşti la finalul săptămânii viitoare şi că perioada va fi dublată la 30 de zile.

Ministerul Sănătăţii a recomandat anularea evenimentelor la care participă peste 5.000 de oameni.

„Ne pregătim de o epidemie care poate dura tot anul”, a spus Hugo Lopez-Gatell, ministru adjunct al Sănătăţii, într-o conferinţă.

În Mexic au fost înregistrate peste 40 de cazuri de infectare cu COVID-19. Nu au fost raportate decese.

Spre deosebire de SUA şi de majoritatea statelor din America Latină, Mexicul nu a impus încă restricţii semnificative, însă autorităţile s-au arătat îngrijorate că virusul se poate extinde din Statele Unite.

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a continuat, în weekend, să participe la întâlniri cu sute de susţinători. „Am salutat oamenii şi le-am ascultat cererile”, a scris el pe Twitter.

Pe reţelele de socializare, unii s-au arătat alarmaţi că preşedintele în vârstă de 66 de ani a îmbrăţişat şi sărutat copii aduşi de susţinătorii lui în oraşul Ometepec, Guerrero.

„Restul lumii e în carantină şi preşedintele nostru merge peste tot şi sărută oameni”, a scris un utilizator de Twitter.

Câteva meciuri de fotbal programate weekendul acesta şi alte turnee au loc cu porţile închise, iar sezonul ligii mexicane de baseball va începe mai târziu decât de obicei, pe 11 mai.

Numărul zilnic de cazuri noi de Covid-19 identificate în Coreea de Sud a scăzut sub 100
 

Numărul zilnic de cazuri noi de Covid-19 identificate în Coreea de Sud a scăzut sub 100 pentru prima dată în peste trei săptămâni, potrivit cifrelor date publicităţii duminică de autorităţile sanitare din această ţară şi citate de DPA.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a raportat sâmbătă 76 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus, ceea ce aduce numărul total al persoanelor diagnosticate cu Covid-19 la 8.162.

Între timp, numărul de decese a crescut de la trei la 75.

Cele mai recente cifre raportate de autorităţi au confirmat o tendinţă de scădere a numărului de cazuri noi faţă de zilele precedente.

Vineri, autorităţile de la Seul au raportat un număr mai mare de recuperări decât de cazuri noi pentru prima dată de la debutul focarului.

Majoritatea cazurilor de Covid-19 sunt concentrate în oraşul sud-estic Daegu şi în regiunea din jurul acestuia.

Douăzeci de noi cazuri în China, dintre care 16 ale unor persoane venite din străinătate
 

China a anunţat duminică 20 de noi cazuri de contaminare cu coronavirusul, dintre care 16 sunt ale unor persoane venite din străinătate, informează AFP.

Comisia naţională de sănătate a anunţat că aceste cazuri de contaminare ale unor persoane venite din străinătate au fost constatate în cinci provincii şi oraşe din China, printre care Beijing şi Shanghai.

Numai patru cazuri locale au fost înregistrate, toate la Wuhan, capitala provinciei Hubei, unde coronavirusul a apărut în decembrie şi de unde s-a răspândit în China şi în lume.

Numărul cazurilor de infecţie provenite din străinătate a ajuns în prezent la 111. Provinciile vecine Hubei nu au înregistrat cazuri locale pentru a treia zi consecutivă.

Numărul de 16 cazuri venite din străinătate înregistrate în 24 de ore este cel mai ridicat într-o săptămână, ceea ce suscită temerea ca măsurile luate de autorităţile chineze pentru a ţine virusul sub control pe teritoriul său să nu fie compromise de venirea în ţară a unor persoane contaminate sosite din exterior.

În cursul ultimelor 24 de ore au fost înregistrate zece decese, toate la Wuhan, ceea ce ridică la 3.199 bilanţul total al morţilor în China continentală de la începutul crizei. Peste 80.000 de persoane au fost infectate în aceeaşi perioadă.

Provincia Hubei, aflată în centrul Chinei, a fost închisă în ianuarie de autorităţi, care au plasat în carantină circa 56 de milioane de persoane.

Rusia suspendă din 17 martie transportul feroviar spre şi din Ucraina şi Republica Moldova
 

Căile ferate ruse au anunţat duminică suspendarea trenurilor spre şi din Ucraina şi Republica Moldova de la 17 martie, într-o tentativă de a limita propagarea coronavirusului, informează agenţia rusă TASS, preluată de Reuters.

Rusia, care până acum a înregistrat 59 de cazuri confirmate de coronavirus, a anunţat în cursul săptămânii că va suspenda majoritatea zborurilor spre şi din Europa din cauza pandemiei de Covid-19.

Estonia şi Lituania îşi închid frontierele pentru cetăţenii străini. Restricţii în Letonia
 

Estonia şi Lituania au anunţat sâmbătă că îşi vor închide graniţele pentru cetăţenii străini, cu câteva excepţii, în timp ce Letonia a decis măsuri restrictive pentru combaterea răspândirii coronavirusului, informează AFP.

"Guvernul a decis să restabilească temporar controalele la toate frontierele", a declarat într-un comunicat premierul eston Jüri Ratas.

"Controalele" menţionate de Ratas înseamnă o închidere aproape completă a frontierei Estoniei pentru cetăţenii altor ţări.

De fapt, doar cetăţenii estonieni, persoanele cu permis de şedere şi străinii cu un membru de familie cu domiciliul în Estonia vor avea voie să intre pe teritoriul acestei ţări, iar pentru aceasta vor trebui să petreacă mai întâi două săptămâni în izolare.

Măsura se va aplica începând de marţi.

Estonia, o ţară baltică de 1,3 milioane de locuitori, a înregistrat 115 cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus.

Cetăţenii străini vor putea în continuare să tranziteze Estonia pentru a se întoarce în ţara lor, cu condiţia să nu prezinte simptome de infectare. Această dispoziţie se aplică şi transportatorilor internaţionali.

Guvernul Estoniei a închis deja instituţiile de învăţământ, muzeele, cinematografele, centrele de agrement şi cluburile sportive şi a interzis toate adunările publice până la data de 1 mai.

În Lituania, premierul Saulius Skvernelis a anunţat interzicerea intrării în ţară a tuturor cetăţenilor străini începând de duminică, ora 10:00 GMT, cu excepţia străinilor cu permis de şedere, a oficialilor diplomatici şi a militarilor NATO.

Transportul de mărfuri nu va fi afectat, a adăugat Skvernelis.

Această ţară de 2,8 milioane de locuitori a înregistrat până sâmbătă nouă cazuri de contaminare. Vilnius a decis deja vineri închiderea şcolilor şi universităţilor şi interzicerea tuturor evenimentelor publice importante.

Începând de luni, restaurantele, barurile şi majoritatea magazinelor vor fi închise, urmând să rămână deschise doar magazinele alimentare şi farmaciile.

Luni, guvernul de la Vilnius intenţionează să adopte un plan de susţinere economică de cel puţin un miliard de euro.

Cu 26 de cazuri de contaminare confirmate la o populaţie de 1,9 milioane de locuitori, Letonia urmează să suspende de luni toate zborurile internaţionale, precum şi transportul de călători rutier, feroviar şi maritim.

"Frontierele vor rămâne deschise pentru autoturisme şi transportul internaţional de mărfuri", a declarat reporterilor ministrul leton al Transporturilor, Salis Linkaits.

Procesul pentru corupţie al premierului israelian Benajamin Netanyahu, amânat cu două luni
 

Procesul pentru corupţie a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, care urma să înceapă marţi, a fost amânat cu două luni, a anunţat tribunalul din Ierusalim, invocând temerile de răspândire a noului coronavirus, informează AFP, DPA şi Reuters.

"Având în vedere propagarea coronavirusului şi în vederea instrucţiunilor care limitează activitatea tribunalelor numai la cazurile urgente, am decis să amânăm prima audiere la 24 mai 2020", a anunţat duminică tribunalul într-un comunicat.

Procurorul general din Israel l-a pus sub acuzare pe Netanyahu pe 28 ianuarie 2018.

Netanyahu este acuzat de luare de mită, fraudă şi încălcare a încrederii în trei dosare de corupţie, după ce ar fi oferit favoruri politice în schimbul unei acoperiri mediatice pozitive şi ar fi ajutat oameni de afaceri înstăriţi cu anumite reglementări în schimbul unor cadouri.

Este pentru prima dată în istoria Israelului când un premier în exerciţiu este inculpat.

Toate slujbele de Paște vor avea loc fără credincioși, la Vatican
 

Toate celebrările liturgice din Săptămâna Paştelui vor avea loc fără credincioşi în Piaţa Sf. Petru, din cauza coronavirusului, a anunţat duminică Vaticanul, citat de AFP.

"Din cauza actualei urgenţe de sănătate internaţionale, toate sărbătorile liturgice din Săptămâna Sfântă se vor desfăşura fără prezenţa fizică a credincioşilor", a scris într-un comunicat de presă Prefectura Casei Pontificale.

În acelaşi comunicat, Vaticanul precizează că "până pe 12 aprilie, audienţele generale ale Sfântului Părinte şi recitările rugăciunii 'Angelus' vor putea fi văzute doar prin streaming pe site-ul oficial Vatican News".

Potrivit bilanţului publicat sâmbătă seară, numărul deceselor provocate de Covid-19 în Italia, de departe cea mai afectată ţară din Europa, a ajuns la 1.441. Peste 21.000 de italieni au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus, dintre care 3.500 în ultimele 24 de ore.

Franţa aproape închisă de coronavirus votează în alegerile municipale
 

Ţara este aproape închisă, dar francezii au început totuşi să voteze, duminică dimineaţă, în primul tur al alegerilor municipale, cu o miză eclipsată de epidemia de coronavirus, relatează AFP.

Sâmbătă seară, cu câteva ore înainte de deschiderea birourilor de vot, prim-ministrul Edouard Philippe a anunţat că restaurantele, cinematografele şi magazinele neesenţiale vor fi închise, iar francezilor li s-a cerut să nu călătorească pentru a se încerca limitarea propagării vertiginoase a Covid-19 în Franţa, care înregistra sâmbătă seară 4.500 de cazuri confirmate şi 91 de morţi.

De asemenea, adunările de peste 100 de persoane au fost interzise.

Totuşi, guvernul, cu doi membri bolnavi de Covid-19, estimează că scrutinul se poate desfăşura. "Nu există riscuri sanitare speciale", a precizat executivul, după ce Emmanuel Macron a anunţat joi seară menţinerea scrutinului.

Totul a fost curăţat înainte de vot şi s-au luat măsuri pentru a evita cozile şi a respecta distanţele de siguranţă. De asemenea, persoanele în vârstă sau fragile vor avea prioritate la vot.

Birourile de vot s-au deschis, cum era prevăzut, la ora locală 08.00 (07.00 GMT), şi se vor închide la orele 18.00. 19.00 sau 20.00 (17.00, 18.00 sau 19.00 GMT).

Ministerul de Interne le-a recomandat chiar alegătorilor să-şi aducă propriul stilou pentru a semna listele de vot "cu condiţia ca cerneala să fie albastră sau neagră".

"Este să mergi la vot comparabil cu a-ţi face cumpărăturile la supermarket? Riscul nu este mai mare ca atunci când oamenii merg la cumpărături", a spus vineri Jean-Francois Delfraissy, care prezidează consiliul ştiinţific privind coronavirusul.

Franţa este printre principalele focare de infecţie din lume, iar în acest context este de aşteptat un absenteism puternic la scrutinul a cărui miză este trimisă în plan secund.

Municipalele sunt de obicei în Franţa un scrutin cu o participare ridicată, 63,5% în 2014, dar potrivit unui sondaj o treime dintre francezi estimează că există un risc ridicat de a fi expus la virus în timp ce mergi să votezi.

Din punctul de vedere al specialiştilor, o scădere a participării celor în vârstă ar putea afecta în primul rând dreapta, care contează mai mult pe electoratul din acest segment de vârstă.

Slovenia anunţă primul deces şi 181 de cazuri confirmate
 

Slovenia a anunţat primul său deces provocat de Covid-19, un bărbat în vârstă care suferea de o boală cronică, informează Reuters, care îl citează pe ministrul sănătăţii, Tomaz Gantar.

Guvernul a mai anunţat sâmbătă că a decis să închidă transportul public de luni, relatează agenţia naţională de ştiri STA.

"Încercăm să reducem răspândirea infecţiei cu coronavirus şi limităm contactele unor grupuri mai mari de persoane în toate zonele. Decretele sunt necesare din cauză că ne apropiem de scenariul pe care îl vedem în Italia vecină", a spus Gantar.

Guvernul a anunţat sâmbătă că în Slovenia există 181 de cazuri confirmate de coronavirus, în creştere cu 40 faţă de vineri, din care trei se află la terapie intensivă.

În ultimele zile Slovenia a închis toate şcolile şi a introdus controale sanitare la frontierele sale cu Italia. De asemenea, a anulat transportul feroviar şi cu trenul spre şi din Italia şi a limitat traficul de marfă din această ţară.

Cele mai multe evenimente publice au fost anulate şi multe instituţii publice sunt închise. Ministerul Afacerilor Externe a recomandat, la rândul său, evitarea călătoriilor în Spania şi Italia.

Biserica catolică a anulat toate slujbele de vineri pentru a preveni răspândirea Covid-19.
 

Premierul elen a ordonat închiderea plajelor, după ce mii greci au ignorat apelul de a rămâne în case
 

Mii de greci, încurajaţi de vremea caldă de sâmbătă, s-au adunat în număr mare pe plaje, sfidând autorităţile care au cerut ca oamenii să rămână acasă pentru a preveni răspândirea coronavirusului, scrie Greek Reporter.

Pe o plajă la Asteras Vouliagmeni, la sud de Atena, agenţii de pază au întors oamenii din drum din cauza supraaglomerării.

Sâmbătă seara, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a ordonat autorităţilor să închidă toate plajele şi staţiunile de schi.

"Tocmai am ordonat ca toate plajele şi staţiunile de schi să fie închise mâine. Situaţia este gravă şi necesită ca toată lumea să acţioneze cu responsabilitate. Trebuie să evităm locurile publice cu prea multe persoane", a scris premierul într-un mesaj pe Twitter.

Anterior, autorităţile medicale au anunţat că alte două persoane au murit din cauza coronavirusului, ceea ce a crescut la trei bilanţul deceselor în ţară. Ambii pacienţi decedaţi aveau probleme grave de sănătate pre-existente, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Totalul îmbolnăvirilor a ajuns la 228, sâmbătă fiind înregistrate 38 de cazuri noi.

Câte cazuri sunt până acum în lume
 

Aproape 10.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în întreaga lume, cu un total de 142.539 de cazuri confirmate, a anunţat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform EFE.

Dintre cele 9.769 de cazuri noi, aproape 7.000 au fost înregistrate în ţări din Europa, în timp ce în China au fost doar 18 cazuri, potrivit raportului zilnic al OMS.

Numărul deceselor de COVID-19 în lume este 5.393, iar dintre acestea 438 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, transmite Agerpres.

Italia a rămas cel mai grav afectată în ultimele zile, cu 2.547 de cazuri noi şi 252 de decese, în timp ce în Spania situaţia a continuat să se agraveze cu 1.266 de persoane contaminate şi 120 de decese.

În Italia, numărul total de pacienţi cu COVID-19 este de 17.660, iar în Spania 4.231, ceea ce o face a doua ţară europeană cu cea mai mare rată de contagiune.

În lume, Iranul este locul în care coronovirusul se răspândeşte cel mai rapid cu 1.289 de cazuri şi 514 decese.

În Asia, situaţia se îmbunătăţeşte, deoarece pe lângă China, şi Coreea de Sud are cifre îmbucurătoare: doar 107 cazuri şi 6 decese în ultimele 24 de ore.

Treisprezece noi ţări au anunţat cazuri de infectare, totalizând 135 de ţări sau teritorii afectate.

 

Albania și-a închis frontierele şi intră în carantină 

 

Albania a intrat în carantină de la miezul nopţii, a anunţat sâmbătă premierul Edi Rama, în pofida faptul că, până în prezent, au fost confirmate numai 38 de cazuri de coronavirus şi un deces în această ţară, informează EFE.

Guvernul albanez a decis să ia această măsură drastică la cinci zile după confirmarea primului caz de îmbolnăvire, din cauza lipsei de paturi de spital şi a conştiinţei civice, precum şi pe fondul relaţiilor strânse pe care Albania le are cu Italia, unde trăiesc legal circa 440.000 de imigranţi albanezi.

Începând cu ora locală 00:00 (23:00 GMT), frontierele terestre cu Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord şi Grecia vor fi închise pentru toate autocarele, microbuzele şi automobilele particulare, a anunţat şeful guvernului.

"Frontiera se va menţine deschisă doar pentru transportul mărfurilor", a adăugat Rama.

Încă de vineri a fost interzisă circulaţia vehiculelor, cu excepţia celor care au autorizaţie din partea poliţiei, în cele mai importante şase districte din ţară, inclusiv în capitala Tirana.

Agenţi de poliţie sprijiniţi de armată au fost desfăşuraţi pe străzile principalelor oraşe din ţară pentru a controla respectarea dispoziţiilor de către şoferi. Cei descoperiţi că nu au dreptul să circule, rămân fără permisul auto.

Rama rămâne la domiciliu, de unde a transmis sâmbătă o înregistrare video în care a avertizat că se aşteaptă ca numărul contagierilor cu coronavirus să crească în următoarele două săptămâni şi că "ce-i mai rău abia acum urmează".

"Nu este momentul să încercăm să convingem (oamenii), ci să luăm măsuri", a insistat Rama, care a adăugat că această luptă împotriva unui duşman invizibil se va câştiga doar prin ordine şi disciplină.

În această ţară cu 2,8 milioane de locuitori sunt disponibile 5.000 de paturi în spitale, din care în Clinica de Boli Infecţioase din Tirana sunt doar 120, unde se află internaţi 12 din cei 33 de bolnavi, doi dintre ei la terapie intensivă.

Sâmbăta aceasta a fost îngrădită şi circulaţia în parcuri şi zone deschise urbane. În plus, de luni va fi paralizată şi circulaţia pe principalele rute naţionale. Din 11 martie, barurile şi restaurantele au fost închise. Excepţie o fac magazinele alimentare, brutăriile şi farmaciile.

Toate evenimentele sportive, culturale şi religioase au fost anulate.

Boala a ajuns în Albania din Italia. În ultimele două săptămâni şi până joi, când toate zborurile care făceau legătura dintre cele două ţări au fost anulate, circa 27.000 de persoane care veneau din Italia au intrat în Albania.

Guvernul albanez a impus autoizolarea şi autorităţile aplică o amendă de 5.000 de euro oricărei persoane care încalcă regulile şi iese din casă.
 

50 de decese şi peste 2.400 de cazuri de îmbolnăvire în Statele Unite

 

În Statele Unite coronavirusul a provocat 50 de decese şi peste 2.400 de cazuri de contagiune, conform datelor centralizate de Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) de la autorităţile locale, de stat şi guvernamentale, relatează AFP.

Ultimul deces - o femeie în vârstă de 82 de ani - a avut loc în statul New York, unde sunt înregistrate 524 cazuri de coronavirus.

Aproape toate statele, cu excepţia Virginiei de Vest, au înregistrat cel puţin un caz de infecţie cu COVID-19, conform datelor oficiale.

Această situaţie l-a determinat pe preşedintele SUA, Donald Trump, să declare, vineri, urgenţă naţională din cauza coronavirusului, măsură ce va permite deblocarea a până la 50.000 de milioane de dolari fonduri federale pentru a ajuta statele şi localităţile din ţară să combată boala.

Norvegia a decis închiderea porturilor şi aeroporturilor

 

Norvegia a anunţat sâmbătă că îşi va închide porturile şi aeroporturile şi va întări controalele la frontieră începând de luni, rezervându-şi dreptul de a interzice intrarea pe teritoriul său din cauza epidemiei de Covid-19, relatează AFP.

''Facem acest lucru pentru a ne proteja de epidemie'', a declarat premierul norvegian Erna Solberg. ''Acest lucru implică practic faptul că nimeni nu poate intra în Norvegia, adică putem să nu permitem intrarea oamenilor care ajung la graniţă,dacă nu au un motiv special pentru a veni aici'', a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
LIVE UPDATE. Bilanțul cazurilor de coronavirus a ajuns la 123. Trei politicieni PNL, confirmați
LIVE UPDATE. Bilanțul cazurilor de coronavirus a ajuns la 123. Trei politicieni PNL, confirmați

Numărul pacienților confirmați cu coronavirus în România a ajuns sâmbătă la 123. România a intrat în scenariul 3.

Suspendarea cursurilor ar putea fi prelungită în România. Anunțul ministrului Educației
Suspendarea cursurilor ar putea fi prelungită în România. Anunțul ministrului Educației

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, spune că există posibilitatea ca suspendarea cursurilor elevilor să fie prelungită în contextul crizei declanşate de coronavirus.

Cum au fost opriți mai mulți ieșeni, aflați în carantină, să iasă să mănânce în oraș, la mall
Cum au fost opriți mai mulți ieșeni, aflați în carantină, să iasă să mănânce în oraș, la mall

Cum au fost opriți mai mulți ieșeni, aflați în carantină, să iasă să mănânce în oraș, la mall

Cine e prima româncă decedată din cauza coronavirusului, în Italia. Ar fi fost ziua ei
Cine e prima româncă decedată din cauza coronavirusului, în Italia. Ar fi fost ziua ei

Ne confruntăm cu primul de deces al unei românce, doborâtă de coronavirus, în Lombardia - Italia.

Pandemia Covid-19 pe glob.175 de morți în Italia în ultimele 24 de ore. Spania e în stare de alertă
Pandemia Covid-19 pe glob.175 de morți în Italia în ultimele 24 de ore. Spania e în stare de alertă

Numărul persoanelor răpuse de Covid-19 la nivel global a depăşit 5.000, în timp ce peste 132.000 de persoane se luptă cu boala.

Recomandări
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.