Pandemia continuă să facă victime pe tot globul. Crematoriile şi cimitirele nu mai fac faţă

×
Codul embed a fost copiat

În Germania, cancelarul Angela Merkel sugerează că actuala carantină va rămâne până la începutul lunii aprilie.

Într-o întâlnire cu parlamentarii din partidul său, cancelarul german a avertizat că numărul de infectări va crește de 10 ori, dacă nu va fi stopată răspândirea tulpinii britanice. De altfel, și guvernul britanic analizează o nouă înăsprire a restricțiilor anti-pandemie în Anglia, unde spitalele au în prezent cu 55% mai mulți pacienți decât în aprilie, în toiul primului val al pandemiei.

Din Salonic până în Manaus, în nord-vestul Braziliei, cimitirele sunt inundate de victimele pandemiei, iar crematoriile sunt asaltate de solicitări. În Saxonia, un crematoriu primește de 4 ori mai multe sicrie decât înainte de pandemie și zilnic face 60 de incinerări.

Șef crematoriu: „Crematoriul este plin, nu doar că spațiul e plin de sicrie, dar sunt stivuite, câte trei unele peste altele. Folosim și holurile.”

În comparație cu epidemiile anuale de gripă, acest coronavirus are o mortalitate de 20 de ori mai mare.

Citește și
coronavirus
Pandemia de COVID-19 a dus la decesul a peste 1,3 milioane de oameni la nivel global
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Saxonia este focar major de coronavirus, rata de infectare fiind de trei ori mai mare decât media Germaniei.

Țara din Europa cea mai îndoliată din cauza pandemiei, cu peste 81.000 de morți, rămâne însă Marea Britanie. Regatul se confruntă cu un nou val de infectări din cauza noii tulpini, mult mai contagioasă. Pentru prima oară, un lanț britanic de supermarketuri a anunțat că nu va mai primi clienți care nu poartă măști.

Bărbat: „E cea mai bună idee. Ar fi trebuit făcut asta mult mai devreme.”

În orașe mari, precum Londra, Birmingham și Manchester, au fost deschise primele 7 centre de vaccinare, dintr-un total de 50, organizate pe stadioane, hipodromuri ori săli de conferințe. Oficialii vor să imunizeze până la jumătatea lunii viitoare 15 milioane de persoane din grupele de risc.

Boris Johnson, premier britanic: „Este o cursă contracronometru, pentru că toţi putem vedea ameninţarea cu care se confruntă sistemul naţional de sănătate, presiunea asupra sa, nevoile în unităţile de terapie intensivă, presiunea asupra paturilor cu ventilatoare, chiar şi lipsa oxigenului în unele locuri.”

După un weekend în care parcurile și plajele au fost asaltate de plimbăreți, autoritățile și-au reînnoit apelurile pentru respectarea restricțiilor în vigoare.

Kit Malthouse, ministrul britanic al Poliţiei: „Le cerem celor care ies să facă mișcare să rămână în jurul casei. Firește că ăsta e un concept interpretabil, dar, în mare, oamenii înțeleg ce înseamnă „în jurul casei".”

Boris Johnson: „Cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla acum este să ne culcăm pe urechea vaccinării și să lăsăm garda jos. Acum este timpul pentru vigilență maximă și strictă respectare a regulilor.”

Culmea este că Johnson însuși este ținta criticilor, după ce s-a aflat că ar fi ieșit cu bicicleta în estul Londrei, la peste 10 kilometri de reședința sa.

Peste Ocean, în metropole precum New York și Los Angeles, centrele de vaccinare sunt deschise non-stop. Oamenii vin și după miezul nopții.

Profesoară: „Sunt emoționată. Simt că-mi recapăt viața cât de cât. Nu mi-am văzut familia de mult. Nu am fost acasă de Crăciun.”

Femeie: „N-am mai ieșit din camera mea de 6 luni. Am 80 de ani, așa că nu-mi permiteam riscul. A fost foarte neplăcut.”

Dar chiar și așa, ritmul vaccinării rămâne unul lent. Până acum au fost administrate doar 9 dintre cele 25 de milioane de doze distribuite în SUA.

Oameni obișnuiți și experți denunță sincope în organizare, haos în centrele de imunizare și blocarea site-urilor pentru programări.

Jonathan Reiner, medic: „Trebuie să renunțăm la sistemul de vaccinare pe categorii prioritare. Pur și simplu nu merge. Trebuie să facem vaccinul disponibil petru oricine. Primul venit, primul servit.”

Între timp, peste 375.000 de americani au murit de COVID și peste 140.000 sunt în stare gravă în spitale.

Printre cei grav bolnavi se numără Bob, un bărbat de 42 de ani din Arizona, tată a trei copii, căruia medicii nu-i dau șanse de supraviețuire.

Bob era în formă, antrena echipa de fotbal a băiatului lui și nu se știa bolnav de nimic. Întreaga familie a făcut COVID în decembrie, dar numai la el au apărut complicații. Din ziua de Crăciun, este conectat la ventilator.

Monique Horbaczewski, soție: „Simt că i se schimbă starea de la ora la oră. Aș fi vrut să mă fi îmbolnăvit eu. El e părintele puternic. Familiei mele i-ar fi fost mai bine dacă mă îmbolnăveam eu.”

Dacă va scăpa cu viață, Bob va avea nevoie de transplant de plămâni.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
În plină pandemie, OMS raportează că la nivel global unul din patru spitale nu dispune de apă
În plină pandemie, OMS raportează că la nivel global unul din patru spitale nu dispune de apă

Una din patru instituţii de asistenţă medicală din întreaga lume nu dispune de servicii de aprovizionare cu apă, ceea ce supune personalul sanitar şi pacienţii unui risc mai mare de a contracta noul coronavirus, a avertizat OMS luni.

Pandemia de COVID-19 a dus la decesul a peste 1,3 milioane de oameni la nivel global
Pandemia de COVID-19 a dus la decesul a peste 1,3 milioane de oameni la nivel global

Pandemia de coronavirus a provocat moartea a cel puţin 1.305.039 de persoane în întreaga lume de când biroul OMS în China a anunţat apariţia bolii COVID-19, la sfârşitul lunii decembrie.

Situație dramatică în Europa. Pacient:
Situație dramatică în Europa. Pacient: "Am coborât în iad și m-am întors. Boala asta este răul absolut"

Italia este prima ţară europeană care a depăşit un milion de cazuri de COVID-19. În spitalele din Lombardia nu mai sunt locuri libere, iar pacienții sunt trimişi în alte provincii.

Câți oameni a ucis în lume noul coronavirus, de la apariția în China
Câți oameni a ucis în lume noul coronavirus, de la apariția în China

Noul coronavirus a ucis 1.145.847 de oameni de când a apărut în China în decembrie, potrivit unui bilanţ realizat de AFP din surse oficiale.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.