Pandemia a lovit dur economia SUA. 20% dintre americani nu mai au bani să își plătească chiriile

Ultima actualizare: 03-08-2020 10:56

Cum pandemia încă face legea în zeci de state americane în care s-a revenit la restricțiile din perioada carantinei, tot mai mulți americani riscă să fie evacuați din case pentru neplata chiriilor.

Ajutoarele guvernamentale tocmai au expirat, iar "șomerii pandemiei" au șanse infime să-și găsească de lucru.

Zilele trecute, guvernul de la Washington a anunțat o scădere economică fără precedent, de aproape 33%, iar perpectivele sunt sumbre.

Jade Brooks, chiriaș din Boston: „Numele meu e Jade Brooks și trăiesc în acest bloc de 4 ani jumate, cu mama și verișoara mea. Proprietarul a deschis procedura de evacuare împotriva noastră când mama și-a pierdut slujba din cauza pandemiei. Sunt înfricoșat, pentru că nu vreau să ajungem în stradă. Nu vreau că familia mea să fie împrăștiată prin adăposturi sociale.”

Drama lui Jade Brooks din Boston este multiplicată de mii și mii de ori în America acestei perioade. Chiar și înainte de pandemie, o femeie din Atlanta abia se descurca financiar.

Pamela Frink: „În fiecare lună, chiar și având mai multe locuri de muncă, trebuie să mă împrumut ca să plătesc facturile.”

Dar a lovit pandemia, iar femeia și-a pierdut una dintre slujbe, absolut necesară ca să-și poată creste fetița și plăti chiria lunară de 1200 de dolari.

Pamela Frink: „O singură slujbă nu-mi acoperă cheltuielile zilnice, chiria, lumina, benzina, asigurarea mașinii, mâncarea.”

Sprijinul de 600 de dolari săptămânal acordat în perioada carantinei de guvernul federal, în plus față de alocația de șomaj, a fost vital pentru milioane de americani. A expirat însă pe 1 august, iar Congresul întârzie să decidă cu privire la prelungirea programului.

Experții estimează că 20% dintre cei 110 milioane de chiriași din Statele Unite rișca să fie dați afară din case.

Minoritățile latino și afro-americane sunt de două ori mai vulnerabile decât restul populației.

Plata chiriei e deja un lux. Oamenii se zbat din răsputeri să le dea de mâncare copiilor. Iată coada formata în fata unei bănci de alimente din California, la sfârșitul săptămânii.

Trinity Tran, Executive Director of Urban Partners LA: „E suprarealist să văd atâția oameni stând la cozi la alimente, asta indică eșecul sistemului și al guvernului federal de a avea grijă de acești oameni, pentru că e inadmisibil să stai 7 ore la rând pentru o cutie cu alimente.”

Republicanii din Congres analizează prelungirea perioadei de acordare a ajutoarelor suplimentare, dar cu sume mult mai mici decât cei 600 de dolari pe săptămână, cât sunt acum, cu scopul declarat de a împinge oamenii să revină pe piața muncii. Însă, în multe state, pandemia încă face ravagii, iar perspectiva șomerilor de a-și găși slujbe e redusă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO