Până în luna mai, tulpinile mult mai contagioase ar putea provoca aproape 85.000 de decese în rândul americanilor

Ultima actualizare: 31-01-2021 09:25

Organizația Mondială a Sănătății a criticat anunțul făcut de Bruxelles privind controlul vaccinurilor anti-COVID produse în țările membre ale Uniunii Europene.

Este o măsură care riscă să prelungească și să agraveze pandemia, avertizează OMS.

Pe de altă parte, tot mai multe state europene îşi închid graniţele în încercarea de a limita răspândirea noilor tulpini ale coronavirusului, mult mai contagioase.

Asistentă: „Sunt mult mai tineri acum. În primul val, iertați-mă, îmi amintesc că mă gândeam: „Putea să fie mama sau o mătușă”. Acum mă gândesc că puteam fi eu în locul lor sau putea fi fratele meu sau iubitul meu."

La Camera de Gardă a unui spital din nordul Londrei, la câteva minute vine un nou pacient. Secția de Terapie Intensivă este plină, mai ales că mulți dintre bolnavi au nevoie de săptămâni sau chiar luni de internare.

Românul Nicolae Ursachi, care a fost conectat 40 de zile la ventilator, a izbutit acum să se ridice din pat, cu ajutorul unei mașinării și sprijinit de trei asistenți medicali.

Asistentă: „Este ca un maraton. Trebuie să te pregătești. Asta le explicăm pacienților. Este un maraton, nu un sprint."

Tulpina britanică, mult mai contagioasă, a provocat un val de infectări în Anglia.

Iar premierul francez a avertizat asupra riscului ridicat și a anunțat noi restricții.

Jean Castex, Premierul Franţei: „Orice intrare în Franța și ieșire din țara noastră, din sau într-o țară din afara Uniunii Europene, va fi interzisă, dacă nu există un motiv imperios. Începând de duminică, toate centrele comerciale, nealimentare, cu o suprafață mai mare de 20.000 de metri pătrați, adică cele care crează aglomerație, vor fi închise."

Şi Germania şi-a închis de sâmbătă graniţele pentru cei care vin din state în care sunt confirmate mutațiile virusului. Pe listă apar Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Brazilia şi Africa de Sud. Se fac excepţii pentru cetăţenii nemți, pentru rezidenţii străini în Germania, pentru pasagerii aflaţi în tranzit şi pentru transportul de marfă.

Bărbat: „A trebuit să prezint cererea de intrare în ţară, testul PCR pentru COVID-19 și apoi să le arăt pașaportul."

Și autorităţile din Cehia au revizuit condiţiile de intrare în ţară. Călătoriile în scop turistic sunt interzise pentru toţi cetăţenii, indiferent de ţara de provenienţă. Sunt acceptate doar acele persoane care fac dovadă că au motive bine întemeiate să treacă frontiera.

Și în Portugalia, unde situația este dramatică din cauza tulpinii Kent, au intrat în vigoare noi reguli. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, persoanele care ajung acolo cu avionul trebuie să prezinte un test PCR negativ, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării, iar granița cu Spania este închisă.

Pe de altă parte, în Statele Unite au fost anunţate primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a SARS-CoV-2. Americanii sunt însă pe punctul de a avea trei vaccinuri anti-COVID aprobate. Compania Johnson & Johnson vrea să ceară săptămâna viitoare autorizarea de urgență a serului.

Peste Ocean, campania de vaccinare cu Pfizer şi Moderna a început în urmă cu mai bine de o lună şi până acum aproape 30 de milioane de oameni au fost imunizați.

Bărbat: „În urmă cu două zile, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA anunţa că 3.5 milioane de americani au primit şi cea de-a doua doză a vaccinului. Asta înseamnă 1% din populaţie. Trebuie să avem cel puţin 70% din populaţie imunizată pentru a vedea o schimbare în bine, dar odată ce avem astfel de vaccinuri disponibile, ne va fi mai uşor să atingem acest ţel."

De la debutul pandemiei, în Statele Unite, peste 26 de milioane de persoane s-au infectat şi aproape 440.000 au fost răpuse de boală.

Din cauza noilor mutaţii ale virusului, în rândul experţilor sunt motive serioase de îngrijorare. Potrivit unor estimări, până în luna mai, aceste tulpini mult mai contagioase ar putea provoca aproape 85.000 de decese în rândul americanilor. Drept urmare, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor analizează eficiența purtării a două măşti de protecție în același timp.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO