Pakistan: preşedintele Pervez Musharraf şi-a anunţat demisia
Cu o popularitate foarte scăzută şi contestat în stradă de cercurile islamiste, Musharraf era vizat de o procedură de destituire lansată de coaliţia guvernamentală.
I s-au reproşat anumite decizii politice, însă a fost vorba şi despre ranchiună. Printre cei care l-au silit să plece se numără şi fostul premier Nawaz Shariif, înlăturat de la putere, în 1999, de actualul preşedinte demisonar.
În lungul discurs rostit cu o figură sumbră, Musharraf şi-a apărat aprig bilanţul şi a acuzat coaliţia guvernamentală că distruge fundamentele Republicii Islamice a Pakistanului, populată de 160 de milioane de suflete.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Musharraf s-a instalat în fruntea singurei puteri nucleare din lumea musulmană în urma unui puci militar realizat însă fără vărsare de sânge. Promiţând să eradicheze corupţia şi să restabilească democraţia, Musharraf s-a prezentat pe sine ca salvator al Naţiuniii. Se compara cu Napoleon şi Richard Nixon, datorită instinctului şi capacităţii de a se adapta circumstanţelor.
Adversarii îl acuză însă că a fost victima unei patologii binecunoscute printre dictatori: sentimentul de a fi indispensabil ţării. Trebuie însă recunoscut că a dat dovada de curaj, rămânând într-un post care i-a atras mai multe tentative de asasinat puse la cale de Al Qaida.
În ultima vreme, Musharraf nu se mai bucura nici de sprijinul armatei, nici de susţinerea americanilor. Devenit după atentatele din 11 septembrie "aliatul cheie" al Washingtonului în lupta antiteroristă, mai recent americanii îi reproşau că nu combate eficient prezenţa talibanilor şi a grupării Al Qaida în zonele tribale din nord-vestul ţării.
În marile oraşe, numeroşi pakistanezi au salutat în stradă anunţul demisiei. Retragerea lui survine într-un moment de criză economică fără precedent şi pe fondul unui val de atentate islamsite, soldate în ultimul an cu peste 1.200 de morţi.