Ostatica Hamas de 85 de ani, criticată pentru că a dat mâna cu un terorist. „Răpitorii au dat dovadă de grijă și blândețe”
Ostatica Hamas în vârstă de 85 de ani recent eliberată a fost intens criticată pentru că apare într-o filmare dând mâna cu un terorist.
Momentul în care Yocheved Lifshitz și Nurit Yitzhak - în vârstă de 85, respectiv 79 de ani - au fost eliberate și predate membrilor de la Crucea Roșie a fost filmat și dat publicității.
În imagini se vede cum câțiva membri ai grupării teroriste Al-Qassam se poartă omenește cu cele două femei, oferindu-le biscuiți și ceva de băut înaintea eliberării lor.
În mod surprinzător, una dintre ostatice a ținut chiar să strânga mâna unui luptător Hamas înainte de a pleca spre Israel cu reprezentanții Crucii Roșii și l-a salutat: „Shalom”, tradus „Pace”.
Strângerea de mână și expresia din ebraică au fost un gest remarcabil al israeliencei în vârstă de 85 de ani.
Yocheved Lifshitz a stat ostatică 16 zile
La conferința de presă de marți, Lifshitz a declarat că, după violențele inițiale, răpitorii ei din Hamas au dat dovadă de „grijă" și „blândețe" - o descriere rară a umanității într-un conflict sălbatic care ar putea deveni și mai sângeros, notează The Guardian.
Lifshitz a fost eliberată luni seară, împreună cu Nurit Yitzhak, în vârstă de 79 de ani, în cadrul unui acord negociat de Egipt și Qatar.
După ce s-a reunit cu rudele la spitalul Ichilov din Tel Aviv, bunicuța a vorbit despre oroarea din 7 octombrie, când atacatorii Hamas au devastat sudul Israelului, ucigând peste 1.400 de persoane și răpind aproximativ 220.
Așezată într-un scaun cu rotile și vorbind calm, Lifshitz a povestit că atacatorii „au luat-o razna".
„Au ucis și au răpit atât bătrâni, cât și tineri, fără nicio distincție", a povestit ea.
Femeia de 85 de ani a fost legată de o motocicletă și dusă în Gaza.
„În timp ce mergeam, motociclistul m-a lovit cu un lemn. Nu mi-au rupt coastele, dar m-a durut foarte tare în acea zonă, făcându-mi dificilă respirația. Mi-au furat ceasul și bijuteriile", spune ea.
A stat ostatică la Abasan al-Kabira, lângă kibbutzul Be'eri, și într-o altă locație pe care nu a putut să o identifice.
„În cele din urmă, am intrat în subteran și am mers kilometri întregi în tuneluri umede, timp de două sau trei ore într-o pânză de păianjen de tuneluri. Am ajuns la o sală mare. Eram un grup de 25 de persoane și ne-au separat în funcție de kibutzul din care proveneam", spune femeia.
Gardienii îi hrăneau pe prizonieri cu același tip de mâncare pe care o mâncau și ei. Un medic îi vizita zilnic și le ofereau medicamente și tratament, în funcție de nevoile lor.
„Erau foarte preocupați de igienă și erau îngrijorați de o epidemie de ceva. Aveam toalete pe care le curățau în fiecare zi", spune ea.
Lifshitz a acuzat forțele de securitate ale Israelului că au ignorat dovezile că Hamas pregătea un atac.
„În urmă cu trei săptămâni, masele au ajuns la gard. Forțele de apărare israeliene nu au luat-o în serios. Am fost lăsați să ne descurcăm singuri", spune aceasta.
După interviul acordat de Lifshitz, autoritățile israeliene au fost acuzate de gestionarea neîndemânatică a conferinței de presă. Vocile critice au susținut că declarațiile femeii au fost un dezastru de PR.
Întregul „coșmar” continuă să se repete în mintea ei, a spus Lifshitz. Starea și soarta celorlalți ostatici, inclusiv a soțului ei, Oded, în vârstă de 83 de ani, sunt neclare. Mai mult de 5.000 de persoane au murit în Gaza de când forțele israeliene au început să bombardeze, potrivit autorităților palestiniene.
Cine este Yocheved Lifshitz
Lifshitz și soțul ei sunt activiști veterani pentru pace și pentru drepturile omului. Ei obișnuiau să transporte palestinieni bolnavi din Gaza la tratament medical în Israel, potrivit familiei.
Vorbind pentru The Guardian înainte de eliberarea mamei sale, Sharone Lifschitz, în vârstă de 52 de ani, din Walthamstow, Londra, a declarat că „nu se va reveni la situația de dinainte", chiar dacă ambii părinți ar fi eliberați.
„Distrugerea este atât de mare. Casa părinților mei este arsă până la temelii. Nu a mai rămas nimic, iar oamenii pe care i-am pierdut nu îi vom mai recupera. Există și atâtea traume. La kibbutzul meu există un sistem de rotație pentru participarea la înmormântări. Sunt șase înmormântări în fiecare zi. Am avut înmormântări pentru familii întregi", a spus ea.