Oraşul port Odesa din Ucraina a trecut prin cel mai puternic atac de la începutul războiului. ”A durat mai bine de o oră”
Oraşul port Odesa a fost atacat de ruşi pentru a doua noapte la rând. Au folosit 100 de rachete de croazieră şi drone.
Kievul acuză Moscova că a bombardat premeditat silozurile de cereale din port cu obiectivul de a zădărnici orice export de grâne la Marea Neagră. Nu doar infrastructura, ci și 60 de mii de tone de grâne au fost distruse, potrivit ministrului agriculturii.
A fost cel mai puternic atac de la începutul războiului. O noapte infernală. A durat mai bine de o oră. Așa descriu localnicii și oficialii ucraineni - valul de rachete de croazieră și drone care s-a năpustit asupra orașului Odesa. Au fost vizate din nou instalațiile portuare, însă unele rachete ar fi căzut și în zone civile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După cum a amenințat Moscova, a fost a doua noapte de atacuri "de răzbunare" pentru exploziile care au avariat podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar.
Dar, potrivit principalului consilier al preşedintelui Zelenski, rușii ar fi bombardat - în mod premeditat - şi silozurile de cereale din port. "Principalul lor obiectiv este să distrugă orice posibilitate ca Ucraina să mai poată exporta grâne, prin porturile de la Marea Neagră", acuză Mihailo Podoliak, care a denunţat un "act deliberat de terorism" și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de securitate al ONU.
Apărarea antiaeriană a doborât 37 de rachete și drone, dar au fost lansate peste 100! Dacă Odesa a fost principala ţintă, raidurile nocturne au vizat şi alte zone inclusiv Kievul. Dar toate dronele lansate în regiunea capitalei au fost doborâte.
De partea cealaltă, ucrainenii şi-au continuat atacurile în Crimeea. Aceste imagini surprind explozia unui mare depozit militar, lovit se pare cu drone kamikaze. Pentru că a izbucnit un incendiu masiv autoritățile ruse au evacuat două mii de oameni.
”Încă o operaţiune de succes. Inamicul ascunde amploarea pagubelor şi numărul victimelor", a declarat şeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov pe Telegram.
Generalul american cu cel mai înalt rang a vorbit despre ofensiva ucraineană în est și sud.
Mark Milley, şeful Statului Major al armatei SUA: "În momentul de față, (ucrainenii) își păstrează puterea de luptă și își croiesc încet, deliberat și constant drum prin câmpurile minate. E o luptă grea, dar e departe de a fi un eșec. Cred că e mult prea devreme pentru a face o astfel de evaluare și mai sunt multe lupte de dus".
Dar rușii nu doar se apără. Comandanții militari ai Kievului cred că Rusia plănuiește un atac masiv în partea de nord-est, în regiunea Harkov. Și ar fi mobilizat acolo 100.000 de soldați, 900 de tancuri și 550 de sisteme de artilerie.
Pe de altă parte, președintele sud-african a confirmat că Vladimir Putin nu va participa la summitul internațional găzduit de această țară, la sfârșitul lunii viitoare. Asta în urma unui acord între cele două părți. Pe numele lui Putin există un mandat internațional de arestare după ce președintele rus a fost pus sub acuzare pentru deportarea ilegală în Rusia a unor copii ucraineni. Și, ca membru al Curții Internaționale penale, Africa de Sud ar fi trebuit, teoretic, să-l aresteze pe liderul rus. Ceea ce - se temeau sud-africanii - ar fi echivala cu o declaraţie de război.
Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”În toată această lume, este absolut clar pentru oricine ce ar însemna o tentativă de a-l ataca pe șeful statului rus. Prin urmare, nu este nevoie să dăm nimănui niciun fel de explicații”.
Însă, cum Putin s-a hotărât să nu mai meargă în Africa de sud, la summitul BRICS - al liderilor din Brazilia, China, India, Rusia și Africa de Sud, Moscova va fi reprezentată de Serghei Lavrov.