Orasul in care primarul le-a INTERZIS locuitorilor sa moara. Ce s-a intamplat in saptamanile care au urmat
Pentru ca suferea vazand cum micul sau sat era in pragul disparitiei, primarul localitatii Sellia din Calabria (sudul Italiei) a emis vara trecuta un ordin prin care le interzice localnicilor sa moara, relateaza vineri AFP.
Pe strazile maturate de vant ale satului cocotat pe un deal, unde jumatate din case sunt goale, se pot vedea mai multi caini comunitari si pisici decat oameni. insa de la emiterea decretului se formeaza cozi la noul centru de ingrijiri geriatrice. "Sigur ca viata umana are valoare, insa aici are si o valoare sociala fiindca fiecare deces ne apropie de moartea satului", a declarat pentru AFP primarul Davide Zicchinella, medic pediatru in varsta de 40 de ani, scrie Agerpres.
Fenomenul nu este nou, avand in vedere ca generatii intregi au plecat sa isi caute de lucru in nordul Italiei sau in strainatate in anii 1920 si 1960. in ultimii ani, insa, rata mortalitatii naturale a facut ca populatia satului sa scada de la 1.000 la 500 de locuitori. in incercarea de a intarzia inevitabilul, primarul a transformat vechea scoala in centru medical cu ajutorul unor fonduri europene, pentru a-i scuti pe sateni de deplasari in alte localitati si de timpul pierdut pe drum.
Acest lucru nu a fost suficient fiindca oamenii pierdusera obiceiul de a merge la medicul din sat, iar sala de asteptare ramanea goala. Primarul a fost nevoit atunci sa bata cu pumnul in masa si sa dea ordinul: controlul medical anual este obligatoriu, altfel impozitul creste cu 30 de euro pe an.
Confruntata cu o saracie endemica, zona Calabria a fost nevoita sa recurga la reduceri severe ale fondurilor destinate sanatatii, ceea ce a dus la diminuarea serviciilor publice si la o gaura de 100.000 de euro in cinci ani in bugetul primariei din Sellia.
La centrul medical se asigura si consultatii oftalmologice si ortopedice, ingrijirile fiind subventionate pentru majoritatea pacientilor si gratuite pentru persoanele cele mai defavorizate.
In saptamanile care au urmat dupa emiterea decretului s-au inscris la control circa o suta de persoane, iar in prezent jumatate din populatia satului a trecut pe la centrul medical. Pentru a ajuta satenii sa atinga si chiar sa depaseasca speranta de viata de 83 de ani din Italia, primarul organizeaza si transportul regulat cu autobuzul pana la un centru termal din regiune.
Zicchinella nu se multumeste doar sa mentina in viata populatia imbatranita, ci doreste si sa atraga turisti si noi locuitori in satul aflat la poalele unui castel bizantin, la circa 20 de kilometri de coasta. Cu ajutorul sumei de 1,5 milioane de la Uniunea Europeana, el urmeaza sa transforme o fosta ferma in parc de aventura, cu tiroliana, poduri tibetane suspendate si un teren de jocuri accesibil si persoanelor cu handicap. scoala primara, abandonata de multa vreme, a devenit han pentru tineri si doua adaposturi vor fi deschise la primavara.