Orașul care 80 de ani a ascuns un secret întunecat. Au fost găsite aici 1.200 de cadavre

04-04-2019 17:21


Orașul care 80 de ani a ascuns un secret întunecat. Au fost găsite aici 1.200 de cadavre - 2

Orașul belarus Brest, situat la granița cu Polonia, a ținut ascuns timp de aproape 80 de ani un secret întunecat. În centrul istoric au fost descoperite, într-o groapă comună, rămășițele a 1.214 de persoane.

 

Până la începutul anilor ’40, centrul vechi al orașului Brest era un ghetou evreiesc. Dintre cei 28.000 de locuitori, jumătate au murit și doar puțini au reușit să fugă, scrie ABC News. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în jur de 16.000 de rezidenți ai orașului au fost uciși de soldații naziști într-o pădure din apropiere, iar alții și-au pierdut viața chiar în actuala zonă istorică.

Deschideți galeria foto pentru a vedea mai multe imagini.

În luna februarie, muncitorii care lucrau la un nou complex de apartamente au descoperit rămășițele a 1.214 persoane, care fuseseră aruncate într-o groapă de 40 de metri și îngropate la doar 2 metri adâncime.

„În 1999, a apărut un articol despre groapa comună într-un ziar local. Singurul lucru surprinzător este numărul mare al victimelor îngropate aici”, a declarat Regina Simonenko, directoare a Muzeului Holocaustului din Brest.

„Mi-a venit să plâng când am văzut”

 

„Locul este îngrozitor. Mi-a venit să plâng când am văzut rămășițele atâtor femei și copii, cât și o femeie cae ținea în brațe un bebeluș. Victimele au urme de glonț în ceafă. Erau și copii și adolescenți printre victime”, a declarat Pavel Galetsky, reprezentant al poliției din Brest.

Acum, autoritățile locale își doresc ca aici să fie construit un memorial al Holocaustului.

„Suntem de părere că nu ar trebui să intervină nimeni acolo unde se află gropile comune din timpul Holocaustului. Rămășițele victimelor ar trebui să rămână aici, iar aceste locuri să devină unele unde au loc comemorări și unde să ne aducem aminte de oameni”, a transmis Efraim Zuroff, de la Centrul Simon Wiesenthal, într-o scrisoare oficială transmisă autorităților belaruse, prin care cere suspendarea proiectului imobiliar.

La rândul lor, autoritățile locare promit ca aici să fie construit un memorial al Holocaustului.

„Este foarte posibil ca una dintre bunicile mele materne, o mătușă și doi unchi să fi fost îngropați aici”, a declarat un localnic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: ABC News

VIDEO PROTVPLUS.RO