Mesajul unui supraviețuitor, de Ziua Holocaustului: „Lumea n-a învățat nimic. Suntem pe cale să copiem greșelile”
„Lumea nu a învățat nicio lecție în secolul al XX-lea. În ceea ce privește secolul al XXI-lea, nu doar că nu ne-am învățat lecțiile, dar parcă și copiem trecutul”, susține un bărbat de 92 de ani, supraviețuior al Holocaustului.
Harry Bibring, acum în vârstă de 92 de ani, a fost printre copiii evacuați din anumite țări europene cu trenul, chiar înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În 1939, el și sora sa au ajuns ăn Marea Britanie, însă cei noi nu și-au revăzut niciodată părinții. Mama sa a fost ucisă, într-un lagăr de concentrare din Polonia, în 1942, scrie The Independent.
Acum, de Ziua Internațională pentru comemorarea victimelor Holocaustului, el avertiează asupra pericolelor la care ne expunem, dacă nu respingem „discriminarea și diferențierile.”
„Lumea n-a învățat nicio lecție în secolul al XX-lea. În secolul al XXI-lea, nu doar că nu am învățat lecțiile, dar suntem pe cale să le și copiem. Trebuie să facem oamenii să învețe ceva din acest dezastru - cea mai mare crimă din istoria umanității – înainte ca ceva similar să se întâmple din nou”, a declarat Harry Bibring pentru The Independent.
"The world has not learnt anything" says Holocaust survivor Harry Bibring #HolocaustMemorialDay https://t.co/z3O9t8Shcw
— Sky News (@SkyNews) January 27, 2017
În ceea ce privește victoria lui Donald Trump la alegerile americane din 2016, profesorul de 92 de ani susține că „este important să nu câștige și un al doilea mandat.”
„Avem un lider al celei mai mărețe țări din lume, care vrea să facă diferențe și să promoveze prejudecata; iar acest lucru nu ar trebui tolerat. Depinde de noi, oamenii din Statele Unite, să îl îndepărtăm de la putere, dar nu cred că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Bribing.
Avertismentul profesorului Harry Bribing vine în contextul în care 27% dintre adulții din Marea Britanie au fost martorii a cel puțin un atac verbal. 12% dintre britanici au asistat peste cinci incidente care au legătură cu discursuri rasiste sau xenofobe, potrivit unui sondaj. În 41% dintre cazuri, atacurile au fost legate de rasă.
Când au fost întrebați ce au văzut, mulți au spus că au auzit discursuri violente împotriva imigranților, refugiaților sau comentarii rasiste despre musulmani.
„Știm cum folosirea în mod repetat a unor mesaje duce la normalizarea acestui limbaj periculos, lăsând urma să prindă rădăcini. În cele din urmă, poate duce la persecutare. Ziua de astăzi este despre amintirea atrocităților Holocaustului, dar și despre găsirea de modalități prin care să ne asigurăm că așa ceva nu se mai întâmplă. Este important să recunoaștem puterea acestor cuvinte”, a spus Olivia Mark-Woldman, directoarea organizației Holocaust Memorial Day Trust.