Opozitia egipteana cere judecarea lui Mohamed Morsi si indepartarea regimului islamist
Opozitia egipteana a anuntat sambata ca se asociaza apelurilor privind indepartarea regimului de la putere si a cerut ca presedintele islamist Mohamed Morsi sa fie judecat pentru "crime" comise in cursul manifestatiilor reprimate de catre politie.
Frontul Salvarii Nationale (FSN) a anuntat, intr-un comunicat, ca "se raliaza intru totul apelurilor poporului egiptean si fortelor sale vizand o indepartare a regimului tiranic si (sfarsitul) hegemoniei (miscarii islamiste) Fratii Musulmani", din care provine Morsi.
Frontul, principala coalitie a opozitiei, s-a reunit dupa o noapte de violente la Cairo, unde confruntari intre politisti si manifestanti, in fata palatului prezidential, s-au soldat cu un mort si zeci de raniti. FSN indeamna, de asemenea, la organizarea unor noi manifestatii pentru "apararea demnitatii" egiptenilor, fara sa precizeze o data in acest sens.
Coalitia a reclamat totodata o ancheta "independenta pentru crime" comise de catre fortele de ordine, "cu scopul de a-i da in judecata pe toti cei care sunt vinovati de (comiterea) acestora, incepand cu presedintele Republicii si ministrul de Interne" Mohamed Ibrahim.
Violentele de vineri s-au produs in pofida unui angajament al puterii si opozantilor de a preveni astfel de evenimente si a favoriza un dialog, un angajament asumat printr-un document semnat sub egida Al-Azhar, o prestigioasa institutie a islamului sunnit
FSN a exclus faptul ca s-ar putea "discuta despre problema dialogului (...) inainte ca baia de sange sa inceteze, ca cei vinovati (de aceasta baie de sange) sa dea socoteala si ca revendicarile sa fie satisfacute".
Coalitia denunta de mai multe luni o acaparare a puterii de catre Morsi, primul presedinte islamist si civil al Egiptului, ales in iunie 2012, si de catre miscarea islamista Fratii Musulmani.
FSN promoveaza o iesire din criza prin intermediul formarii unui "Guvern de salvare nationala".