Mii de egipteni sfideaza starea de asediu si protesteaza in estul tarii. Armata, gata sa intervina
Mii de egipteni au manifestat luni seara in trei orase aflate in regiunea canalului Suez, in est, sfidand starea de asediu care a fost instaurata de catre presedintele egiptean.
Mii de manifestanti au sfidat starea de asediu impusa pentru o perioada de 30 de zile in orasele Port-Said, Suez si Ismailiya intre orele locale 21:00 si 06:00.
"Cu sufletul nostru, cu sangele nostru vom servi Port-Said", scandau manifestantii din acest oras, solicitand inlaturarea de la conducere a Fratiei musulmane, din care face parte si presedintele Mohamed Morsi.
"Suntem pe strazi acum, nimeni nu ne poate impune ordinele sale (...), nu ne supunem guvernului", a declarat pentru AFP Mahmoud Aboul Magd, un locuitor din Port-Said, contactat prin telefon. In orasul Ismailiya, pe langa manifestatii, meciuri de fotbal au fost organizate de catre locuitori pentru a sfida starea de asediu, conform martorilor.
Sute de manifestanti s-au adunat de asemenea in Suez, conform imaginilor transmise de televiziunea de stat.
Violentele s-au soldat cu 50 de morti in Egipt in ultimele zile, inainte de cea de-a doua aniversare a inceputului revoltei impotriva puterii fostului presedinte Hosni Mubarak, pe fondul nemultumirii fata de actualul presedinte care face parte din Fratia musulmana, Mohamed Morsi.
Confruntarile cele mai violente au avut loc la Port-Said unde 40 de persoane un murit dupa condamnarea, sambata, a 21 de suporteri ai clubului de fotbal local Al-Masry implicati in violentele izbucnite anul trecut in urma unui meci contra clubului din Cairo Al-Ahly.
Senatul egiptean a ratificat luni proiectul de lege care permite auoritatilor trimiterea armatei pe strada pentru a participa alaturi de politie la mentinerea ordinii.
Senatul egiptean a autorizat armata sa participe la mentinerea ordinii publice
Senatul egiptean a ratificat luni proiectul de lege ce permite autoritatilor sa trimita armata in strada pentru a participa alaturi de politie la mentinerea ordinii, a anuntat agentia oficiala Mena, in timp ce tara traverseaza o noua criza dupa violente puternice, relateaza AFP.Aceasta lege permite armatei sa "sprijine serviciile de politie (...) in mentinerea ordinii si protectia instalatiilor vitale ale statului pana la sfarsitul alegerilor legislative si de fiecare data cand o va solicita Consiliul de aparare nationala", prezidat de seful de Stat Mohamed Morsi, conform agentiei. Textul acorda de asemenea ofiterilor si subofiterilor armatei dreptul de a aresta civili.
Alegerile legislative sunt prevazute pentru urmatoarele luni. In absenta Adunarii nationale - ultima a fost dizolvata anul trecut din ordinul justitiei - Senat, dominat de islamistii sustinatori ai lui Morsi, detine puterea legislativa.
Senatul a modificat de asemenea, la cererea guvernului, un decret-lege adoptat de presedinte in decembrie, care acorda armatei puterea temporara de a aresta civili. Aceasta putere a luat sfarsit o data cu anuntul rezultatelor referendumului de la 15 si 22 decembrie.
Armata a condus tara dupa inlaturarea presedintelui Hosni Mubarak la 11 februarie 2011 si a pastrat puterea legislativa dupa venirea la conducere in iunie a lui Morsi, pana cand acesta a comandat retragerea sefului armatei, maresalul Hussein Tantaui, in august.
Militarii au fost acuzati de numeroare incalcari ale drepturilor Omului si ca au judecat mii de civili in fata tribunalelor militare in timpul celor 16 luni in care s-au aflat la putere.
Sursa: Mediafax
Etichete: proteste, egipt, cairo, stare de urgenta, violente,
Dată publicare:
29-01-2013 08:12