Opozant al lui Putin: Nu există nicio diferență între președintele rus, Hitler, Ceaușescu și Stalin. Dictatorii nu se schimbă

Ultima actualizare: 05-05-2022 11:05
garry kasparov
Profimedia

Garry Kasparov, cel mai mare jucător de șah al lumii și unul dintre opozanții lui Vladimir Putin, a vorbit, în cadrul emisiunii Tema Zilei de la TVR, despre războiul din Ucraina.

Garry Kasparov, unul dintre cei mai puternici opozanți ai lui Putin, a spus că nu există nicio diferență între președintele rus, Hitler, Ceaușescu și Stalin.

"Problema cu dictatorii este că ei nu se schimbă. Nu este nicio diferență între Hitler, Stalin, Putin, poate îl putem include și pe Ceaușescu. Dictatorii nu se întreabă 'de ce?'. Ei se întreabă 'de ce nu?'. Iar Putin am văzut că poate lua un teritoriu, poate omorî oameni în Siria, cum a făcut în Alep, în Siria, prin bombardări masive. A făcut atâtea crime fără nicio consecință", a declarat Garry Kasparov.

"De aceea a atacat Ucraina. Pentru el era doar următorul pas. Și dacă nu ar fi fost rezistența eroică a Ucrainei și a conducerii lui Volodimir Zelenski, am fi văzut o altă capitulare a lumii și negocieri pentru a salva anumite părți ale Ucrainei", a explicat Garry Kasparov.

"Mulți politicieni europeni mai au puțin și își vor recunoaște vina de a-l fi creat pe Putin așa cum e acum, dar cei care sunt surprinși de crimele de război din Ucraina trebuie să-și amintească de Alep, de armele chimice din Siria, de Groznîi în anii 2000, de uciderea oponenților politici. Știm ce e KGB, sunt în România, nu în Franța, nu în Marea Britanie, dar noi vedem acum că amenințarea este recunoscută. Și cred că trăim un moment în care istoria secolului XXI va fi schimbată. (...) Dar Ucraina plătește un preț enorm acum", a adăugat Kasparov.

Zelenski a dovedit că este "un lider de război adevărat". "Avem așa de mulți politicieni care au devenit clovni și un comediant a devenit erou. Este o lecție de istorie", a declarat Garry Kasparov.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO