Proteste dupa exploziile din China. Oamenii cer compensatii dupa ce casele lor au fost distruse de deflagratiile din Tianjin
Furie, teama si proteste in China, la cinci zile de la exploziile uriase, care au luat 114 vieti si au ranit sute de oameni.
Peste o sute de locuitori ai orasului Tian-jin au cerut compensatii pentru pierderile suferite, dupa ce casele lor au fost distruse de deflagratii.
Ei spun totodata ca depozitul unde se aflau containerele cu substante periculoase, inclusiv cianuri, a fost construit ilegal, prea aproape de locuintele lor.
Premierul chinez a ajuns luni in zona dezastrului. Fara sa poarte masca de protectie, a urmarit operatiunile de curatare si i-a vizitat pe raniti la spital.
Autoritatile chineze au desfasurat luni ample operatiuni de inlaturare a catorva sute de tone de cianura extrem de toxica in depozitul de la Tianjin, unde s-au produs saptamana trecuta exploziile, relateaza AFP.
"Circa 700 de tone" de cianura de sodiu erau stocate in depozitul in care au avut loc explozii puternice in noaptea de miercuri spre joi, a confirmat la o conferinta de presa He Shusheng, primarul adjunct al orasului Tianjin, metropola aflata la 140 de kilometri de Beijing. La fata locului se desfasoara ample operatiuni de curatare, 'extrem de dificile si delicate', a spus oficialul chinez. Eforturile sunt ingreunate de prezenta in apropierea locului de interventie a 16.500 de containere pentru transportul maritim, existand teama ca ploile anuntate in cursul serii sa favorizeze raspandirea in aer a cianurii toxice, potrivit Agerpres.
Firma care gestioneaza depozitul unde au avut loc exploziile, situat intr-o zona industriala din Tianjin, stoca o cantitate de cianura de sodiu de 30 de ori mai mare decat cea autorizata, a informat presa chineza. Echipele de interventie au construit baraje de nisip si pamant in jurul zonei unde au avut loc deflagratiile - 100.000 de metri patrati -, pentru a evita orice scurgere de cianura si alte elemente poluante, a mai spus primarul adjunct.
Cianura de sodiu, care se prezinta sub forma unui praf cristalin, elibereaza in anumite conditii cianura de hidrogen, un 'gaz extrem de toxic, asfixiant, ce actioneaza asupra capacitatii organismului de a folosi oxigenul' si care poate fi 'rapid mortal', potrivit Centrului american pentru controlul bolilor.
Teste efectuate pe apele aflate in apropierea exploziilor au indicat sambata niveluri de cianura de 27,4 ori mai mari decat ar fi normal, conform unor oficiali. Cianura de sodiu a fost depistata pana la 1 kilometru de locul deflagratiilor, dar nu in afara zonei izolate delimitate de autoritati, au afirmat ei.
Locuintele aflate in apropiere au fost spulberate de explozii, zona devenind de nelocuit. Zeci de oameni ale caror apartamente se gaseau la 600 de metri de locul dezastrului au cerut duminica 'un viitor curat' pentru copiii lor.
Bilantul catastrofei, actualizat luni, a ajuns la 114 morti, iar 70 de persoane sunt date disparute - unele putandu-se afla printre cele peste 60 de corpuri neidentificate, au informat autoritatile. Peste 700 de persoane au fost spitalizate.
Organizatia Greenpeace a anuntat duminica ca a testat apele de suprafata din patru locuri din Tianjin si ca nivelurile de cianura masurate nu erau ridicate. Organizatia a atras totusi atentia ca nu este exclusa prezenta altor produse periculoase si nici a unor contaminari ulterioare.