ONU: Tinerele folosite de Boko Haram pentru comiterea de atacuri sinucigase nu stiu ca au asupra lor explozibili

Dată publicare: 16-12-2015 09:35
Dată actualizare: 19-12-2015 07:22


femei islamiste

O buna parte dintre tinerele folosite de gruparea islamista Boko Haram pentru a comite atacuri sinucigase in Nigeria si in tarile vecine nu stiu, probabil, ca au asupra lor explozibili, a afirmat o experta a ONU, informeaza miercuri AFP.

In ultimele cateva luni, islamistii din Boko Haram au recurs tot mai mult la kamikaze, in majoritate femei sau fete, uneori foarte tinere, in nord-estul Nigeriei, fieful gruparii, in Camerun, Ciad sau Nigerul vecin.

"O buna parte dintre ele nu stiu ca vor fi aruncate in aer", a declarat pentru presa Leila Zerrougui, reprezentanta speciala a secretarului general al ONU pentru copii si conflicte armate, precizand ca incarcaturile explozive erau declansate de la distanta, potrivit serviciilor de securitate ale tarilor vizate.

"Personal, ma indoiesc ca acesti copii stiu ca au asupra lor explozibili", a spus Zerrougui, subliniind ca aceste kamikaze nu au adesea decat 11 sau 12 ani. "Aceasta inseamna ca nu ele declanseaza bombele", a adaugat reprezentanta ONU.

Potrivit Leilei Zerrougui, recurgerea la copii pentru comiterea de atentate sinucigase este una dintre cele mai odioase manifestari ale dispretului crescand pentru securitatea copiilor in situatii de conflict pe plan mondial. In acest sens, ea a amintit de copiii-soldat sau de cei folositi ca scuturi umane de grupari armate, precum Statul Islamic (SI) sau militiile anti-Balaka in Republica Centrafricana.

"De-a lungul anilor, situatia copiilor din zonele de conflict a devenit tot mai rea", subliniaza Leila Zerrougui, calificand 2015 drept un 'an foarte dificil': sase conflicte majore au loc in prezent in lume, nu doua ca de obicei.

"Mii de copii sunt ucisi, mutilati, scolile sunt atacate si copiii - recrutati cu miile in numeroase zone. Copiii nu sunt doar afectati, ci sunt mai ales tinte", a conchis reprezentanta ONU.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO