ONU grăbeşte retragerea misiunii sale din nordul Mali, în urma intensificării luptelor
ONU a anunţat, duminică, grăbirea retragerii misiunii sale de menţinere a păcii din nordul statului african Mali, în urma intensificării confruntărilor armate în zonă.
Alianţa rebelilor separatişti tuaregi, denumită Coordonarea Mişcărilor din Azawad (CMA), a acuzat armata din Mali şi trupele din gruparea rusă de mercenari Wagner că au încălcat încetarea focului prin atacuri asupra combatanţilor tuaregi în apropierea oraşului Ber, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Armata nu a răspuns deocamdată acestor acuzaţii, în schimb a anunţat sâmbătă că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în acest oraş în timp ce încercau să respingă o incursiune a unor grupuri teroriste.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Guvernul de la Bamako a cerut în iunie retragerea Misiunii ONU de menţinere a păcii în Mali, MINUSMA, misiune care activează în această ţară de un deceniu.
Ca urmare a „deteriorării situaţiei de securitate”, ONU a decis acum să grăbească retragerea misiunii MINUSMA. Această retragere amplifică temerile asupra unor noi încălcări ale acordului de pace încheiat în 2015 între guvernul din Mali şi rebelii tuaregi şi asupra intensificării insurgenţei grupărilor islamiste. Lupte între rebeli şi trupele guvernamentale erau în desfăşurare şi duminică dimineaţă în jurul oraşului Ber.
Statul Mali este condus de o juntă militară care a întors spatele Franţei şi celorlalte state occidentale, alegând în schimb apropierea de Rusia în încercarea de a opri avansul jihadiştilor care au câştigat teren în această ţară şi în altele vecine ei, precum Burkina Faso şi Niger.
Gruparea rusă de mercenari Wagner are în Mali circa o mie de combatanţi, care desfăşoare operaţiuni comune cu armata acestui stat împotriva grupărilor rebele şi jihadiste, acţiuni în cursul cărora, potrivit ONU, au fost comise abuzuri grave.