OMS vrea un control al laboratoarelor unde au fost identificate primele cazuri de Covid-19 în China
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut vineri un control al laboratoarelor unde au fost identificate primele cazuri de Covid-19 în China, în continuarea anchetei cu privire la originile pandemiei, relatează AFP.
Potrivit OMS, trebuie făcute studii ori luate măsuri în cinci domenii principale, acestea incluzând "controale ale laboratoarelor şi institutelor de cercetare active în regiunea unde au fost identificate primele cazuri umane în decembrie 2019", a indicat într-o reuniune vineri cu reprezentanţii statelor membre directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De asemenea, OMS are în vedere efectuarea de "studii integrate cu privire la oameni, animale sălbatice, animale din captivitate şi din crescătorii şi la mediu", precum şi "studii care să dea prioritate zonelor geografice unde a fost semnalată cel mai devreme circulaţia SARS-CoV-2 şi zonelor limitrofe unde s-a constatat o prevalenţă puternică a coronavirusului legat de SRAS (SARSr-CoV) în rezervoare non-umane".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Organizaţia cere totodată "studii cu privire la pieţele de animale din Wuhan şi împrejurimi" şi "lucrări suplimentare de epidemiologie şi epidemiologie moleculară asupra primelor secvenţe ale virusului".
"Ne aşteptăm din partea Chinei să susţină această nouă fază a procesului ştiinţific punând la dispoziţie toate datele pertinente, în mod transparent, şi de asemenea ne aşteptăm de la toate statele membre să susţină procesul ştiinţific abţinându-se de la politizarea lui", a adăugat directorul OMS.
Organizaţia internaţională cu sediul la Geneva se confruntă cu o presiune crescândă pentru organizarea unei noi anchete aprofundate asupra originilor pandemiei de COVID-19. Concluziile unei anchete comune întreprinse în China la începutul anului de către cercetători chinezi şi o echipă selecţionată de OMS nu a făcut lumină în acest sens.