Joe Biden l-ar putea numi pe Barack Obama ambasador în Marea Britanie

Ultima actualizare: 10-11-2020 10:07
Barack Obama

Președintele-ales Joe Biden l-ar putea numi pe fostul președinte Barack Obama ambasador al Statelor Unite în Marea Britanie, conform unor surse citate de Sunday Times.

Numirea lui Barack Obama ar putea fi o surpriză neplăcută pentru prim-ministrul britanic Boris Johnson, în urma unor declarații pe care le-a făcut pe vremea când era primar al Londrei.

„Au fost o serie de discuții informale. Am auzit că există posibilitatea ca Obama să fie întrebat, în semn de mulțumire”, a declarat o sursa, conform express.co.uk.

Joe Biden a fost vicepreședinte al lui Barack Obama și va începe curând să își asambleze echipa de tranziție, viitorul cabinet, precum și pozițiile diplomatice cheie.

Ambasadorul Statelor Unite în Marea Britanie este o funcție extrem de importantă în acest moment, în contextul disputei privind un acord comercial post-Brexit.

Oficialii britanici se tem de viitorul acordului, având în vedere faptul că Biden a fost un critic vocal al deciziei Marii Britanii de a anula anumite prevederi din acordul cu UE.

Relația dintre Barack Obama și Boris Johnson

 

Dacă Barack Obama ar primi funcția, ar putea fi o situație inconfortabilă pentru prim-ministrul britanic, din cauza unor remarci pe care le-a avut la adresa fostului președinte american.

În 2016, când era primarul Londrei, Boris Johnson a comentat decizia Administrației Obama de a scoate un bust al lui Winston Churchill din Biroul Oval.

„Unii au spus că a fost o insultă la adresa Marii Britanii. Unii au spus că a fost un simbol al neplăcerii ancestrale pe care președintele parțial Kenyan o are asupra imperiului Brianic – al cărui apărător ferm a fost Churchill”, a spus Boris Johnson.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO