Olanda va cere Rusiei probe cu privire la doborarea zborului MH17 in estul Ucrainei

Malaysia MH17

Olanda va solicita Rusiei probele pe care Moscova se sprijina atunci cand afirma ca zborul MH17 a fost doborat de fortele ucrainene in iulie, in estul Ucrainei, a declarat marti parchetul olandez, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Suntem pe cale sa luam contactul cu Ambasada rusa, pentru a afla daca autoritatile ruse dispun de informatii care pot fi importante in ancheta penala", a declatrat pentru AFP Wim de Bruin, un purtator de cuvant al parchetului.

Un avion de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines, care efectua o cursa de la Amsterdam, s-a prabusit pe 17 iulie in estul Ucrainei - o zona devastata de confruntari armate intre loialisti si separatisti prorusi - cu 298 de persoane la bord, dintre care 193 erau cetateni olandezi.

Olanda conduce atat ancheta cu privire la cauzele catastrofei, cat si ancheta penala. Procurorul general al Olandei Fred Westerbeke a declarat, intr-un interviu pentru cotidianul german Der Spiegel, ca informatiile solicitate sunt imagini prin satelit.

Acestea arata, potrivit Moscovei, ca un avion de vanatoare ucrainean se afla in apropierea zborului MH17 la momentul catastrofei. Comunitatea internationala pare sa fie de acord asupra faptului ca avionul a fost deoborat, insa versiunile difera in privinta responsabililor si metodelor folosite.

Citește și
Malaysia MH17
Imagini nemaivazute pana acum cu epava avionului Malaysia Airlines doborat in Ucraina. "Am gasit cadavre in flacari". VIDEO
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Potrivit Statelor Unite si Ucrainei, avionul a fost doborat cu o racheta sol-aer de tip Buk, furnizata rebelilor de catre Rusia. Invers, Rusia afirma ca avionul de vanatoare ucrainean se afla in apropiere si ca in zona erau pozitionate rachete de tip sol-aer. Seful serviciilor germane de informatii, citat pe 19 octombrie de catre Der Spiegel, acuza rebelii ca au doborat avionul cu ajutoarul unei rachete de tip sol-aer furate dintr-o baza militara ucraineana.

Biroul olandez pentru Securitate (OVV) afirma intr-un prim raport ca aeronava a fost doborata de mai multe proiectile care aveau viteza mare. Intr-o scrisoare adresata Parlamentului, publicata marti, Guvernul olandez a confirmat ca "ancheta se concentreaza, inainte de orice, asupra scenariului unui atac de tip sol-aer", insa fara sa excluda un atac aerian.

"Este tentant sa speculezi asupra cauzelor accidentului, dar Guvernul olandez nu va face acest lucru", a adaugat aceeasi sursa. "Este necesar sa asteptam raportul final", care urmeaza sa fie prezentat undeva la jumatatea lui 2015. Pana in prezent, 284 de victime au fost identificate, cu ajutorul ramasitelor umane gasite la locul accidentului, aduse in Olanda. "Este tot mai dificil sa identificam ultimele victime", a anuntat Guvernul.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Premierul olandez s-a intalnit la Milano cu Putin.
Premierul olandez s-a intalnit la Milano cu Putin. "Am venit sa-i cer o cooperare maxima in solutionarea catastrofei MH17"

Premierul olandez Mark Rutte s-a intalnit, joi, cu presedintele rus Vladimir Putin, caruia i-a cerut, cu aceasta ocazie, o "cooperare maxima" in ancheta privind prabusirea zborului MH17.

Imagini nemaivazute pana acum cu epava avionului Malaysia Airlines doborat in Ucraina.
Imagini nemaivazute pana acum cu epava avionului Malaysia Airlines doborat in Ucraina. "Am gasit cadavre in flacari". VIDEO

Imagini noi cu epava avionului Malaysia Airlines au fost publicate pe internet. Acestea au fost filmate imediat dupa ce zborul MH17 a fost doborat. Experti olandezi au mers din nou in Ucraina, pentru a recupera si alte parti din epava avionului.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.