Olanda introduce măsuri stricte de restricție. ”Facem tot ce putem, dar virusul ne-o ia înainte”
"Facem tot ce putem, dar virusul ne-o ia înainte", a recunoscut ministrul olandez al Sănătăţii. Iar premierul Mark Rutte a explicat că situaţia a devenit "serioasă" în cele mai mari trei oraşe ale Olandei şi se impun acţiuni urgente.
De marți, purtarea măştii este obligatorie în magazine la Amsterdam, Rotterdam şi Haga, iar restaurantele se închid la ora 22.00.
De asemenea, olandezilor li se cere să evite călătoriile neesenţiale între principalele oraşe ale ţării.
Spre deosebire de vecini, Olanda a evitat până acum măsurile stricte de restricţie. Dar valul al doilea al pandemiei s-a "revărsat" şi peste Ţara lalelelor.
De o săptămână, s-au înregistrat aproape 3.000 de infecţii zilnic, la o naţiune de 17 milioane de locuitori.
Mark Rutte, premierul Olandei: "Numărul infecţiilor creşte atât de rapid încât suntem nevoiţi să "vânăm" virusul care "înroşeşte" tot mai mult harta ţării. Din această cauză introducem acum măsuri la nivel naţional pentru a opri răspândirea virusului".
Hugo de Jonge, ministrul Sănătății: "Facem tot ce putem, dar virusul ne-o ia înainte. De aceea trebuie să acţionăm acum pentru a-i feri de ce e mai rău pe cei vulnerabili din jurul nostru, persoane din spitale, cămine de bătrâni, pentru a evita focare în anumite companii, până la urmă, pentru noi înşine. Din nou trebuie să ne limităm libertăţile".
Guvernul a anunţat că noile măsuri sunt în vigoare pentru cel puţin trei săptămâni.
Nu e tocmai viaţa de student la care spera Iris Raats, când a fost acceptată la Drept, la Universitatea Leiden.
Pandemia şi-a întins umbra ameninţătoare şi asupra învăţământului superior. În Olanda, la fel ca în alte părţi ale lumii, cursurile se ţin mai mult online.
Iar viaţa socială vibrantă din oraşul celei mai vechi universităţi olandeze este ţinută în frâu din cauza coronavirusului.
Aşa că tânăra de 19 ani "socializează" mai mult între patru pereţi, într-un apartament cam strâmt, de lângă gara oraşului.
Pe care îl împarte însă cu alţi 13 studenţi. Sunt la fel de înghesuiţi ca bicicletele din rastelul aflat în faţa casei.
Iris: "Am fost bucuroasă că am găsit o cameră de închiriat aici, în Leiden. Stau împreună cu alţi studenţi, dăm petreceri în bucătărie. Dar nu e viaţa studenţească la care speram".
Studenții, sursă îngrijorătoare a infecțiilor
Gerard: "De obicei petreceam timpul liber în oraş, cu toţii, dar acum asta s-a dus. Aşa că e cam plictisitor. Dar putem să ne concentrăm pe învăţătură".
Desigur, nu toţi studenţii rezistă tentaţiilor. Luna aceasta, poliţia a împrăştiat o mulţime de tineri petrecăreţi adunaţi într-un parc, cu mult alcool şi fără distanţare socială.
Ingrid van Engelshoven, ministrul Educației: "O mai iau pe arătură câteodată. A fost, au recunoscut-o şi ei, stupid şi iresponsabil. Însă noi trebuie să ne asigurăm că vom preveni aşa ceva".
Casele ticsite cu studenţi în oraşele universitare olandeze au fost identificate ca o sursă îngrijorătoare a infecţiilor.
Care, din vară, au crescut tot mai mult în rândul tinerilor de 20 - 30 de ani. Până acum, numărul testelor pozitive a trecut de 115.000, în Olanda, unde Covid-19 a luat oficial 6.300 de vieți.
Bilanţul real al deceselor este însă mai mare, pentru că nu toţi cei care au murit, cel mai probabil, după infectarea cu SARS-COV-2 au fost testaţi.