Olanda este "in doliu" dupa prabusirea avionului de linie al companiei Malaysia Airlines. 154 dintre pasageri erau olandezi

Olanda

Olanda era "in doliu", joi, dupa prabusirea avionului de linie malaysian care decolase de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam cu aproape 300 de persoane la bord, dintre care cel putin 154 de olandezi.

Aproximativ 100 de rude ale victimelor, cu lacrimi in ochi, s-au reunit joi seara intr-un restaurant, inaccesibil presei, din aeroportul olandez, a constatat un jurnalist al AFP.

Un ofiter al jandarmeriei olandeze a declarat pentru AFP ca rudele victimelor sunt "protejate" de numerosii reprezentanti ai presei prezenti la fata locului. De fapt, jandarmii impiedicau fizic jurnalistii sa se apropie de membrii familiilor victimelor. Odata reuniunea incheiata, ei au fost dusi cu doua autocare intr-un loc necunoscut.

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prabusit joi cu 298 de persoane la bord in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de separatistii prorusi. Niciun supravietuitor nu a fost gasit.

Potrivit oficialilor americani, avionul a fost doborat de o racheta sol-aer. Aeronava a parasit aeroportul Schiphol din Amsterdam in jurul orei 12.15 (13.15 ora Romaniei).

Citește și
Traian Basescu
Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Autoritatile de la Kiev si rebelii s-au acuzat reciproc ca sunt la originea acestui tir care ar fi cauzat catastrofa, fara ca un element material sa poata sustine solid una dintre aceste ipoteze.

Rudele victimelor vor putea merge la locul accidentului la o data neprecizata, gratie unui avion care va pleca din Amsterdam, inchiriat de Malaysia Airlines, a asigurat la randul sau Huib Gorter, vicepresedintele departamentului european al companiei aeriene malaysiene.

Dintre cele 298 de victime, cel putin 154 erau cetateni olandezi.

"Sunt profund intristat de aceasta veste oribila", a declarat regele Willem-Alexander, intr-un comunicat: "gandurile noastre merg catre familiile, prietenii si colegii victimelor, precum si catre cei care nu stiu inca daca una dintre rudele lor se afla la bordul avionului".

Willem-Alexander, sotia sa Maxima si cele trei fiice ale lor ar fi trebuit sa participe vineri la o sesiune foto pentru presa olandeza. Ea a fost anulata din cauza catastrofei din Ucraina.

Guvernul olandez a ordonat ca drapelele sa fie coborate in berna vineri pe toate cladirile publice si chiar in ambasadele olandeze din lumea intreaga.

"Sunt profund socat", a declarat premierul olandez Mark Rutte: "toata lumea din Olanda este in doliu".

Aflat in deplasare la Bruxelles, el s-a intors direct in Olanda pentru a "gestiona situatia" si a mers la aeroportul Schiphol din Amsterdam inainte de a merge la Haga, unde isi are sediul Guvernul.

Aceasta tragedie este a doua cea mai sangeroasa din istoria Olandei, potrivit agentiei de presa olandeze ANP. In 1977, doua avioane Boeings 747 s-au ciocnit pe aeroportul din Tenerife, in insulele Canare, provocand 583 de morti, dintre care 238 de olandezi.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Catastrofa in Ucraina. Locuitorii unui sat ucrainean:
Catastrofa in Ucraina. Locuitorii unui sat ucrainean: "Au inceput sa cada oameni din cer". INFOGRAFIC si LIVE UPDATE

18 iulie 2014. Un avion care venea din Amsterdam si se indrepta spre Kuala Lumpur, in Malaysia, s-a prabusit in Ucraina. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord au murit.

Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist
Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist

Presedintele Traian Basescu a calificat, sambata, accidentul aviatic din estul Ucrainei drept un act terorist, care nu poate ramane fara consecinte.

Interviu cu mama si cu sora studentului Andrei Anghel.
Interviu cu mama si cu sora studentului Andrei Anghel. "Era un om care iubea viata si care voia sa schimbe lumea"

Printre cei 298 de pasageri care au pierit nevinovati in avionul
doborat la granita dintre Ucraina si Rusia s-a numarat din nefericire si un roman.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.