Olanda este "in doliu" dupa prabusirea avionului de linie al companiei Malaysia Airlines. 154 dintre pasageri erau olandezi
Olanda era "in doliu", joi, dupa prabusirea avionului de linie malaysian care decolase de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam cu aproape 300 de persoane la bord, dintre care cel putin 154 de olandezi.
Aproximativ 100 de rude ale victimelor, cu lacrimi in ochi, s-au reunit joi seara intr-un restaurant, inaccesibil presei, din aeroportul olandez, a constatat un jurnalist al AFP.
Un ofiter al jandarmeriei olandeze a declarat pentru AFP ca rudele victimelor sunt "protejate" de numerosii reprezentanti ai presei prezenti la fata locului. De fapt, jandarmii impiedicau fizic jurnalistii sa se apropie de membrii familiilor victimelor. Odata reuniunea incheiata, ei au fost dusi cu doua autocare intr-un loc necunoscut.
Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prabusit joi cu 298 de persoane la bord in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de separatistii prorusi. Niciun supravietuitor nu a fost gasit.
Deuil national aux Pays-bas après la mort de 154 Néerlandais dans le vol MH17 en Ukraine http://t.co/swNKrI9LJp pic.twitter.com/puTKDT3nKO
— Le Monde (@lemondefr) July 18, 2014
Potrivit oficialilor americani, avionul a fost doborat de o racheta sol-aer. Aeronava a parasit aeroportul Schiphol din Amsterdam in jurul orei 12.15 (13.15 ora Romaniei).
Autoritatile de la Kiev si rebelii s-au acuzat reciproc ca sunt la originea acestui tir care ar fi cauzat catastrofa, fara ca un element material sa poata sustine solid una dintre aceste ipoteze.
Rudele victimelor vor putea merge la locul accidentului la o data neprecizata, gratie unui avion care va pleca din Amsterdam, inchiriat de Malaysia Airlines, a asigurat la randul sau Huib Gorter, vicepresedintele departamentului european al companiei aeriene malaysiene.
Dintre cele 298 de victime, cel putin 154 erau cetateni olandezi.
"Sunt profund intristat de aceasta veste oribila", a declarat regele Willem-Alexander, intr-un comunicat: "gandurile noastre merg catre familiile, prietenii si colegii victimelor, precum si catre cei care nu stiu inca daca una dintre rudele lor se afla la bordul avionului".
Willem-Alexander, sotia sa Maxima si cele trei fiice ale lor ar fi trebuit sa participe vineri la o sesiune foto pentru presa olandeza. Ea a fost anulata din cauza catastrofei din Ucraina.
Guvernul olandez a ordonat ca drapelele sa fie coborate in berna vineri pe toate cladirile publice si chiar in ambasadele olandeze din lumea intreaga.
#MH17: Almost 300 people now presumed dead http://t.co/yKaraiq6CS pic.twitter.com/1CXKOyfImu
— BBC News Asia (@BBCNewsAsia) July 18, 2014
"Sunt profund socat", a declarat premierul olandez Mark Rutte: "toata lumea din Olanda este in doliu".
Aflat in deplasare la Bruxelles, el s-a intors direct in Olanda pentru a "gestiona situatia" si a mers la aeroportul Schiphol din Amsterdam inainte de a merge la Haga, unde isi are sediul Guvernul.
Aceasta tragedie este a doua cea mai sangeroasa din istoria Olandei, potrivit agentiei de presa olandeze ANP. In 1977, doua avioane Boeings 747 s-au ciocnit pe aeroportul din Tenerife, in insulele Canare, provocand 583 de morti, dintre care 238 de olandezi.