Aproximativ 1000 de civili și sute de soldați răniți, blocați în uzina Azovstal din Mariupol
În Ucraina vecină sfâșiată de război, oficialii încearcă să evacueze cât mai mulţi oameni din subteranele combinatului „Azovstal”, din Mariupol.
Cel puţin 46 de civili, femei şi copii, au fost evacuați, în două grupuri, dar în buncăre mai sunt, probabil, aproape 1.000 de civili şi sute de soldaţi ucraineni răniţi.
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, Nancy Pelosi, le-a mulţumit ucrainenilor pentru „lupta lor pentru libertate”, în cursul unei vizite la Kiev.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Iar Angelina Jolie, care este şi ambasador onorific ONU pentru refugiaţi, a fost condusă în adăpost, când sirenele au început să sune, la Liov. Între timp, spune preşedintele Zelenski, Rusia adună noi forţe pentru atacurile din estul Ucrainei.
Potrivit presei ruse, 25 de civili au reuşit să iasă din subteranele combinatului siderurgic Azovstal, inclusiv șase copii mai mici de 14 ani. Dar relatările ruseşti nu spun nimic despre locul unde a fost dus acest grup. Evacuarea unui grup de 20 de civili a fost confirmată de soldaţii ucraineni care încă rezistă în reduta de la Azovstal.
Sviatoslav Palamar: „Am transferat 20 de civili la punctul de întâlnire convenit. Sunt femei și copii. Sperăm că acești oameni vor ajunge la destinația convenită, şi anume în oraşul Zaporojie, teritoriu controlat de Ucraina.”
Însă, există probabil 1.000 de civili în buncărele subterane de la Azovstal și poate câteva sute de soldați ucraineni răniți.
Sviatoslav Palamar: „În ceea ce privește răniții, sunt oameni care au nevoie de îngrijiri medicale urgente, dar nu ne este clar de ce nu sunt evacuați și nu se discută despre evacuarea lor către teritoriul controlat de Ucraina.”
Aceste imagini din satelit arată cât de mult a fost bombardată zona industrială. Acum o săptămână, Vladimir Putin anunța cucerirea Mariupolului și ordona blocarea completă a complexului siderurgic, astfel încât să nu iasă nici musca de acolo.
Bombardamentele au continuat și în sud, în zona Odesa, unde a fost distrusă pista aeroportului. În ultimele zile, raidurile ruse au vizat liniile de aprovizionare și infrastructură de transport a ucrainenilor.
Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării: „În prezent, în apele Mării Negre există trei transportoare de rachete de croazieră de tip Kalibr, ce pot fi lansate de pe submarine. Capacitatea lor totală este de până la 20 de rachete.”
Ucrainenii încearcă să reziste cu toate mijloacele ofensivei ruse din est și din sud. Un sat de la nord de Kiev și împrejurimile au fost inundate în mod deliberat, prin evacuarea apei din lacul de acumulare al unei hidrocentrale, pentru a întârzia un asalt al forțelor ruse. Pentru localnici, prezența ocupanților ar fi o calamitate și mai mare.
„Până la urmă, inundaţia i-a oprit. Nu ştiu cum să-i numesc pe aceşti indivizi, pe aceste creaturi care ne-au cotropit ţara,” a spus o femeie, adăugând: „Dacă a meritat? Nu sunt aici (soldaţii ruşi). Aşa că a meritat.”
Evacuarea civililor a continuat și in est, din localitățile de pe linia frontului.
„Eliberatorii" (ruşii) au venit să ne salveze... De ce? De vieţile noastre?,” a întrebat o bătrână.
„Foarte, foarte rău... Cum am putea să ne simţim bine? E război. Poate să fie bine?,” a întrebat o alta.
Sirenele de alarmă, care anunță raidurile aeriene, au început să sune în timpul vizitei Angelinei Jolie la Liov, în vestul Ucrainei și actrița a fost condusă la adăpost. A venit în Ucraina în calitate de ambasador onorific al Agenției ONU pentru Refugiați. Ieri a vizitat copii răniți, internați într-un spital din oraș şi a discutat cu voluntarii și oficialii care îi ajută.
Întrebată fiind dacă îi era teamă, aceasta a răspuns: „Nu, e în regulă...”