Oficial ucrainean: Ucraina se pregăteşte să atace Peninsula Crimeea de la Marea Neagră

×
Codul embed a fost copiat

Rusia pregătește terenul să anexeze noi teritorii ucrainene, anunță administrația de la Washington.

În schimb, Vladimir Putin cere ridicarea restricțiilor occidentale asupra cerealelor rusești, pentru a obține progrese în exportul producției agricole ucrainene.

Aflat în vizită la Teheran, liderul rus a declarat că gigantul petrolier Gazprom își va îndeplini integral obligațiile față de furnizorii săi.

Pe de altă parte, Bruxelles-ul a anunțat că va modifica sancțiunile impuse Moscovei. Ar urma să fie deblocate anumite fonduri, care aparțin unor mari bănci rusești, necesare pentru achiziţia şi importul de produse agricole şi alimentare.

Rusia continuă să lovească diferite părți ale Ucrainei

Rachetele și proiectilele rusești continuă să lovească, zi și noapte, în diferite părți ale Ucrainei. Sunt mai mulți morți și răniți după o explozie la un bloc de locuințe din centrul orașului Kramatorsk, în regiunea Donețk, din estul Ucrainei.

Citește și
avion, Sukhoi
VIDEO. Rușii și-au doborât din greșeală propriul avion, un aparat foarte scump și modern
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Armata rusă lovește fără milă și localitatea Sloviansk, din regiunea Donețk. Au fost cel puțin patru explozii și multe case avariate.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA: Guvernul rus analizează planuri detaliate pentru a anexa mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv orașele Herson și Zaporojie, toată regiunea Donețk și regiunea Luhansk.

La rândul ei, armata ucraineană menține amenințarea unei contra-ofensive în regiunea Herson. Cu ajutorul sistemelor de artilerie cu bătaie lungă au fost lovite și distruse - susține Kievul - încă trei baze rusești din regiunea ocupată. Acolo erau depozite de echipamente și muniții, dar și cazărmi cu soldați.

Ucraina se pregătește să atace Crimeea

Ucraina se pregăteşte să atace Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014, precum şi Flota Rusă de la Marea Neagră staţionată acolo, a declarat pentru ziarul The Times un oficial ucrainean în timpul unei vizite la Londra.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării: Rusia trebuie să returneze toate teritoriile pe care le-a confiscat, inclusiv Crimeea. Avem nevoie rapid de arme și în cantități suficiente.

Reporter: De câte (arme) mai aveți nevoie? De câte rachete HIMARS sau alte sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune mai aveți nevoie?

Oleksii Reznikov: Pentru a învinge inamicul, avem nevoie de cel puțin 56 de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, având în vedere că linia frontului nostru este de aproape 2.500 de kilometri. Asta înseamnă cât distanța dintre Barcelona și Varșovia.

Arde grâul în sudul Ucrainei

Pompierii, ajutați de fermierii locali, au încercat să stăvilească focul care cuprinsese un lan în regiunea Nikolaev. Potrivit serviciului ucrainean pentru situații de urgență, acest incendiu a fost provocat de explozia proiectilelor ruse. De altfel, ucrainenii acuză forțele de ocupație că trag în mod deliberat cu artileria asupra câmpurilor cu cereale pentru a provoca incendii.

Putin s-a întâlnit cu Erdogan la Teheran

Pe de altă parte, Vladimir Putin s-a întâlnit, la Teheran, cu președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, pentru a discuta, printre altele, despre exporturile de cerele ucrainene din porturile de la Marea Neagră. Putin a ales Iranul pentru prima sa vizită în afara fostului spațiu sovietic, de după izbucnirea pandemiei.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Aș dori să subliniez că am discutat (cu președintele Erdogan) o problemă de securitate alimentară și de colaborare privind facilitarea livrărilor de cereale rusești și ucrainene pe piețele mondiale.

Înainte să plece spre Teheran, în timpul unei videoconferințe avute cu miniștrii săi, Vladimir Putin a recunoscut că sancțiunile occidentale au efecte dezastruoase asupra economiei ruse. Principala contra-măsură luată de Kremlin este reorientarea exporturilor de gaze și petrol către Est, cu precădere spre China, care deja cumpără cantități uriașe de petrol rusesc.

De partea cealaltă, cel mai înalt reprezentant al diplomaţiei europene îndeamnă statele membre ale Uniunii să treacă testul de rezistență reprezentat de explozia „preţurilor la energie şi alimente".

Josep Borrell, înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe: Sunt convins ca Putin mizează pe oboseala democrațiilor. Dar societățile europene nu-și pot permite să obosească. Trebuie să ne păstrăm deciziile cu privire la restricțiile impuse economiei ruse. Trebuie să menținem presiunea asurpa economiei ruse, chiar dacă asta nu e o soluție magică.

Potrivit agenției Reuters, Comisia Europeană nu se așteaptă ca gazoductul Nord Stream 1 să fie repornit după întreținerea anuală, care este programată să se încheie peste câteva zile. Este citat în acest sens comisarul european pentru buget.

Între timp, Comisia Europeană a încheiat un acord cu Azerbaidjanul pentru a dubla importurile de gaze naturale din această fostă republică sovietică la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 147. Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni împotriva Moscovei
Război în Ucraina, ziua 147. Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni împotriva Moscovei

Știrile PRO TV.ro v-a prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

VIDEO. Rușii și-au doborât din greșeală propriul avion, un aparat foarte scump și modern
VIDEO. Rușii și-au doborât din greșeală propriul avion, un aparat foarte scump și modern

Trupele Rusiei de apărare aeriană au doborât unul dintre cele mai sofisticate avioane de război, implicate în războiul din Ucraina. Problema lor este că avionul era unul ... rusesc.  

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.