Oficial american: Rusia a lansat o rachetă "experimentală cu rază medie de acţiune asupra oraşului Dnipro"
Rusia a lansat o "rachetă balistică experimentală cu rază medie de acţiune" asupra Ucrainei şi nu o rachetă intercontinentală, a făcut cunoscut joi un înalt responsabil american într-o declaraţie acordată AFP.
Un purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer a declarat presei că Rusia a utilizat "pentru prima oară" în Ucraina o "rachetă balistică cu o rază de acţiune de mii de kilometri".
Moscova "încearcă să intimideze Ucraina şi ţările care o susţin folosind această armă sau pentru a atrage atenţia, dar asta nu va schimba situaţia în acest conflict", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului.
Potrivit acestui înalt oficial, Rusia "deţine probabil o mână de astfel de rachete experimentale", iar Ucraina "a rezistat la nenumărate atacuri ruseşti, inclusiv cu rachete echipate cu focoase semnificativ mai puternice" decât cea de joi.
Statele Unite, a declarat responsabilul citat de AFP, au "informat Ucraina şi partenerii şi aliaţii apropiaţi în ultimele zile" cu privire la posibila utilizare a acestei rachete de către ruşi, pentru a-i ajuta să se "pregătească" pentru această eventualitate.
Washingtonul "va continua să crească ajutorul militar pentru Ucraina", a promis înaltul responsabil american.
"Evident, este extrem de îngrijorător şi constituie un nou exemplu de comportament iresponsabil din partea Rusiei, ceea ce nu face decât să ne întărească hotărârea de a sprijini Ucraina atât timp cât este necesar", a adăugat purtătorul de cuvânt britanic, fără a preciza dacă este vorba despre o rachetă "intercontinentală", aşa cum susţine Kievul.
Preşedintele democrat aflat la final de mandat, Joe Biden, pare decis să utilizeze timpul care i-a mai rămas înaintea preluării puterii de către Donald Trump, pe 20 ianuarie, pentru a spori asistenţa pentru Ucraina.
El a decis să furnizeze mine antipersonal armatei ucrainene pentru a opri avansul trupelor Rusiei în estul Ucrainei şi a autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Statele Unite, ceea ce constituie o schimbare strategică majoră.
Această ultimă decizie a fost criticată virulent de Moscova, dar şi de anturajul lui Donald Trump.
Preşedintele ales republican a promis că va rezolva rapid conflictul, fără să spună cum, ceea ce îngrijorează foarte mult Ucraina, care se teme că va fi constrânsă să cedeze Rusiei părţi mari din teritoriul său.