Gestul Kremlinului după ce ar fi lovit Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală. Prima reacție dată

ICBM racheta
AFP

Rusia a lansat în premieră o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în Ucraina, joi dimineaţa, au anunţat forţele aeriene ucrainene, însă Kremlinul a reacţionat spunând că nu comentează aceste „acuzaţii”, scrie Le Figaro.

„Nu am nimic de spus pe această temă”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Racheta intercontinentală a fost „lansată din regiunea Astrahan”, a precizat comunicatul ucrainean, adică în apropiere de Marea Caspică şi la peste 1.000 de kilometri depărtare de ţinta sa.

Tipul rachetei ICBM nu a fost precizat şi nici ce fel de focos avea. Este „evident” că arma folosită joi nu transporta un focos nuclear, a declarat pentru AFP o sursă militară ucraineană.

Cu toate acestea, Ukrainskaia Pravda a scris, citând surse anonime, că a fost vorba de o rachetă Rs-26 Rubej. Acest model a fost testat pentru prima dată în Rusia în 2011.

Citește și
nasams, sistem antiracheta
Baza antirachetă adăugată de Rusia pe lista „ţintelor prioritare pentru o posibilă distrugere”. Pericol nuclear
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Niciodată până acum o rachetă intercontinentală, o armă dezvoltată în timpul Războiului Rece pentru descurajarea nucleară, nu a fost folosită pe câmpul de luptă, nici de Rusia, nici de oricare dintre puţinele alte ţări care dispun de acest tip de sistem de lansare.

Ce ar însemna un atac cu ICBM

Dacă Rusia a folosit rachete hipersonice Kinjal de la începutul invaziei sale în Ucraina, în martie 2022 - 134 mai exact, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării -, acum ar face un pas mai departe, dacă acest atac se dovedeşte a fi adevărat.

„Este mai mult un avertisment decât orice altceva”, a declarat o sursă militară franceză pentru Le Figaro, pe baza unor informaţii open-source.

„Dacă este adevărat, este grav. Le-ar permite ruşilor să îşi sublinieze atât determinarea, cât şi credibilitatea (operaţională, tehnică şi politică - cele trei ingrediente ale descurajării nucleare)”, a adaugat un alt ofiţer superior.

„Dacă acest lucru se confirmă, va fi un simbol foarte puternic. Este fără precedent”, a comentat şi un expert în domeniu.

Ce reprezintă ICBM

Aceste rachete, care au o rază de acţiune de peste 5.500 km, conform clasificării internaţionale, şi ating viteze ameţitoare - peste 20 Mach - pot transporta atât focoase convenţionale, cât şi nucleare.

Rachetele intercontinentale, lansate de pe uscat din silozuri sau de pe platforme mobile, sunt una dintre principalele componente ale descurajării nucleare a Rusiei, alături de rachetele balistice lansate de submarine şi de armele desfăşurate de bombardierele strategice.

Armata rusă a tras şi alte câteva rachete, a informat joi aviaţia ucraineană, enumerând o rachetă supersonică Kinjal trasă de un avion de vânătoare MiG-31K şi şapte rachete de croazieră Kh-101 trase de bombardiere Tupolev 95MS, dintre care şase au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană. „Celelalte rachete nu au avut consecinţe semnificative”, se arată în comunicatul care menţiona că nu dispunea în acel moment de informaţii privind posibilele victime ale raidului, potrivit News.ro.

Pe reţelele sociale a apărut joi dimineaţă o înregistrare video a unui atac în oraşul Dnipro, aflat pe malul Niprului, care pare să fie în concordanţă cu lansarea unei rachete intercontinentale. Ceea ce se vede clar este ceea ce ar putea fi intrarea în atmosferă a focoaselor multiple deţinute de aceste aşa-numite rachete MIRV (Multiple Independently Targeted Reentry Vehicle).

Forţele aeriene ucrainene nu au precizat care a fost ţinta rachetei ICBM sau dacă aceasta a provocat pagube, însă guvernatorul regional Serhii Lîsak a declarat că atacul cu rachete de joi a provocat pagube unei întreprinderi industriale şi a declanşat incendii în Dnipro. Două persoane au fost rănite.

Alte cincisprezece persoane au fost rănite într-un alt atac în Krivoi Rog, un oraş situat la aproximativ o sută de kilometri sud-vest de Dnipro, potrivit lui Lîsak.

Tensiuni în creștere

Rusia şi-a intensificat avertismentele la adresa Ucrainei şi Occidentului în ultimele zile, ca răspuns la undă verde dată de Statele Unite Kievului de a lovi teritoriul rus cu rachete balistice ATACMS livrate de Washington. Ucrainenii cereau de mult timp autorizaţia de a utiliza aceste arme, dar Occidentul se temea de reacţia Moscovei, care a prezentat acest lucru ca pe o linie roşie.

De asemenea, Rusia a lansat din nou avertismente nucleare în ultimele zile, acuzând în acelaşi timp Occidentul că „doreşte escaladarea”. Conform noii sale doctrine privind utilizarea armelor nucleare, formalizată marţi, Rusia poate recurge la acestea în cazul unui atac „masiv” din partea unei ţări nenucleare sprijinite de o putere nucleară, o referire clară la Ucraina şi Statele Unite.

Această modificare „exclude de facto posibilitatea înfrângerii forţelor armate ruse pe câmpul de luptă”, a subliniat miercuri şeful serviciilor ruse de informaţii externe, Serghei Narîşkin, sugerând că Rusia ar recurge la bomba atomică mai degrabă decât să rişte înfrângerea într-un război convenţional.

Washingtonul, Parisul, Londra şi Uniunea Europeană au denunţat atitudinea „iresponsabilă” a Rusiei, în timp ce Kievul şi-a îndemnat aliaţii „să nu cedeze în faţa fricii”.

SUA ar fi trebuit informate

Defense Express, o companie ucraineană de consultanţă în domeniul apărării, se întreabă dacă Statele Unite, principalul aliat internaţional al Kievului, au fost informate din timp cu privire la lansarea rachetei balistice intercontinentale, relatează Reuters. „Se pune întrebarea dacă Statele Unite au fost avertizate cu privire la lansare şi la direcţia acesteia, deoarece anunţarea unor astfel de lansări este o condiţie prealabilă pentru a preveni declanşarea unui sistem de avertizare a rachetelor şi lansarea de rachete ca răspuns”, a scris Defense Express, după declaraţia forţelor aeriene ucrainene.

Tensiunile cu Moscova au crescut în această săptămână, odată cu depăşirea celei de-a 1.000-a zile de război.

Luptă contracronometru

Corespondenţii de război ruşi de pe Telegram şi un oficial care a vorbit sub rezerva anonimatului au declarat că Kievul a lansat miercuri rachete de croazieră britanice Storm Shadow în regiunea Kursk din Rusia, la graniţa cu Ucraina. Un purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei a declarat că nu are informaţii, iar Rusia nu a confirmat imediat loviturile. Amploarea pagubelor provocate nu a fost clară.

Joi, însă, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a doborât „două rachete de croazieră Storm Shadow de fabricaţie britanică” trase de Ucraina şi îndreptate spre teritoriul său, fără a preciza unde şi când au fost interceptate rachetele.

Pe de altă parte, Ucraina a lansat rachete ATACMS americane în Rusia marţi, după ce preşedintele american Joe Biden a dat undă verde pentru utilizarea unor astfel de rachete, cu două luni înainte ca acesta să părăsească funcţia şi ca Donald Trump să revină la Casa Albă.

Trump a declarat că va pune capăt războiului, fără să spună cum, şi a criticat ajutorul de miliarde de dolari acordat Ucrainei de Biden. Părţile beligerante cred că este posibil ca Trump să facă presiuni pentru discuţii de pace şi amândouă încearcă acum să obţină poziţii puternice înainte de negocieri.

Moscova a declarat în repetate rânduri că utilizarea armelor occidentale pentru a lovi teritoriul rus departe de graniţă ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului. Kievul afirmă că are nevoie de capacitatea de a se apăra prin lovirea bazelor ruseşti din spatele liniei de front, folosite pentru a sprijini invazia Moscovei.

Statele Unite şi-au închis temporar, miercuri, ambasada din Kiev ca măsură de precauţie din cauza a ceea ce au numit ameninţarea unui atac aerian semnificativ. Ulterior, Washingtonul a anunţat că ambasada se redeschide joi.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Teritoriul pe care ucrainenii nu îl pot lua din mâinile rușilor. Zelenski: „Știm că nu îl putem recuceri cu armele în mână”
Teritoriul pe care ucrainenii nu îl pot lua din mâinile rușilor. Zelenski: „Știm că nu îl putem recuceri cu armele în mână”

Potrivit Kievului, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală într-un atac asupra Ucrainei. Kremlinul a refuzat orice comentariu în acest sens.

Baza antirachetă adăugată de Rusia pe lista „ţintelor prioritare pentru o posibilă distrugere”. Pericol nuclear
Baza antirachetă adăugată de Rusia pe lista „ţintelor prioritare pentru o posibilă distrugere”. Pericol nuclear

Baza de apărare antirachetă din nordul Poloniei se află pe lista țintelor Rusiei pentru „posibile distrugeri” și va duce la o creştere a nivelului general de pericol nuclear, a declarat maria zaharova, reprezentanta MAE rus.

Măsură fără precedent luată de Ungaria de teama lui Putin. Ce se va întâmpla la granița de nord-est a ţării
Măsură fără precedent luată de Ungaria de teama lui Putin. Ce se va întâmpla la granița de nord-est a ţării

Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană în partea de nord-est a ţării, deoarece ameninţarea unei escaladări în războiul dintre Ucraina şi Rusia este „mai mare ca niciodată”, a declarat ministrul Apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.