Oficial american: Iranul ia în calcul asasinarea ambasadoarei SUA în Africa de Sud

Ultima actualizare: 14-09-2020 16:53
Lana Marks
Getty

Guvernul iranian ia în calcul asasinarea ambasadoarei SUA în Africa de Sud, arată rapoartele serviciilor de informații americane, potrivit unui oficial guvernamental al SUA, citat de Politico.

Informaţiile au apărut apărut în contextul în care Teheranul caută modalități de răzbuna uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, în luna ianuarie, la ordinul președintelui Donald Trump. Un eventual atentat ar putea provoca escaladarea tensiunilor între SUA și Iran şi l-ar putea obliga pe Trump să contraatace, posibil chiar în timpul campaniei electorale.

Oficialii americani știu încă din primăvară despre o amenințare generală împotriva ambasadoarei Lana Marks, însă informațiile au devenit mai specifice în ultimele săptămâni. Ambasada Iranului la Pretoria este implicată în complot, a declarat oficialul guvernamental citat de Politico.

Însă un atac asupra ambasadoarei americane în Africa de Sud este una dintre numeroasele opțiuni pe care Teheranul le ia în calcul ca să se revanșeze pentru uciderea lui Soleimani. La acea vreme, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că SUA l-au ucis pe Soleimani pentru a descuraja Iranul.

Nu este clar de ce Iranul ia în calcul un atac asupra ambasadoarei Lana Marks, care are puține legături cu această țară. Este posibil ca Teheranul să fi luat în calcul lunga sa prietenie cu Donald Trump, a declarat oficialul guvernului SUA.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO