Reacția UE, după execuția luptătorului iranian Navid Afkari. Iranul avertizează puterile străine

Ultima actualizare: 14-09-2020 16:17
Luptătorul iranian Navid Afkari a fost executat. Sportivul avea doar 27 de ani
Agerpres

Uniunea Europeană (UE) a condamnat luni execuţia de către regimul de la Teheran a tânărului sportiv practicant de lupte greco-romane Navid Afkari, pentru uciderea unui angajat al statului în timpul manifestaţiilor împotriva guvernului iranian.

"UE condamnă în termenii cei mai fermi această execuţie", a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, într-un comunicat.

"Drepturile omului rămân un element central al angajamentului nostru cu Iranul. Vom continua să dialogăm cu autorităţile iraniene asupra acestei probleme, în special prin intermediul reprezentanţei locale a UE la Teheran, precum şi asupra unor cazuri individuale cum este şi recenta execuţie", a adăugat el.

"UE se opune pedepsei cu moartea în orice circumstanţă şi în toate cazurile fără excepţie", a amintit Stano. "Aceasta este o pedeapsă crudă şi inumană, care nu are niciun efect disuasiv şi care reprezintă o negare inacceptabilă a demnităţii şi integrităţii umane", a subliniat el.

Organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a denunţat sâmbătă execuţia "în secret" a lui Navid Afkari, calificând-o drept "parodie de justiţie", după un proces "în mod clar inechitabil".

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi-a exprimat de asemenea indignarea în legătură cu această "execuţie crudă".

Hashtagul în persană #Navid_Afkari a fost intens distribuit pe Twitter pentru a-l susţine pe tânărul luptător şi se opune executării lui.

Un oficial iranian avertizează puterile străine să nu se amestece în cazul Afkari

 

Ministerul iranian al Justiţiei a avertizat luni ambasadele europene de la Teheran să nu se amestece în cazul lui Navid Afkari.

"Ambasadele străine nu ar trebui să devină portavocea grupurilor de opoziţie iraniene şi ar trebui cel puţin să adere la normele diplomatice", a declarat Ali Bagheri, şef adjunct al biroului pentru relaţii internaţionale în cadrul ministerului.

"Presiunea din străinătate" nu va submina nici justiţia iraniană şi nici legile islamice care guvernează ţara, a spus el, în comentarii preluate de agenţia de presă de stat IRNA.

Înaltul oficial nu l-a menţionat pe Afkari pe nume şi nici ambasadele la care se referea.

Afkari, executat sâmbătă. Mărturia i-ar fi fost smulsă prin tortură

 

Tânărul de 27 de ani a fost executat sâmbătă la închisoarea Adel-Abad din oraşul Shiraz în sudul Iranului. Potrivit autorităţilor legale iraniene, Afkari a ucis un ofiţer de securitate în timpul unei demonstraţii ce a avut loc acolo în 2018.

Potrivit Iranului, el şi-ar fi mărturisit fapta, dar sportivul, familia şi organizaţiile pentru drepturile omului au declarat că mărturia crimei i-a fost smulsă sub tortură.

Afkari a fost înmormântat duminică pe fondul unor măsuri stricte de securitate şi familiei sale nu i s-a permis să participe la înmormântare.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif plănuia să viziteze Europa în această săptămână, dar călătoria a fost anulată, aparent din cauza problemelor logistice legate de pandemia de coronavirus.

Cu toate acestea, au circulat speculaţii sugerând că el nu a mai fost invitat sau a vrut să evite întrebările incomode asupra cazului Afkari.

Luni, Ministerul de Externe german a declarat într-un comunicat că este "consternat" că execuţia lui Afkari a avut până la urmă loc şi a cerut Iranului să oprească execuţiile protestatarilor deţinuţi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO