Catastrofa iminenta pe care Planeta nu o poate opri


Ultimul update: Joi 19 Aprilie 2012 10:40
Data publicarii: Marti 21 Iunie 2011 07:40
Categorie: Stiri externe
Ton oceanic

Generatiile viitoare ar putea pierde sansa de a inota deasupra recifurilor de corali sau de a manca anumite specii de pesti, avertizeza cercetatorii, care sustin ca oceanele planetei intra intr-o faza de extinctie.

Potrivit oamenilor de stiinta, disparitia multor specii marine si modificarea climatului oceanelor este un efect direct al interventiei umane si al schimbarilor climatice. Un report preliminar facut public de biologii marini arata ca oceanele de "degradeaza" intr-un ritm mult mai rapid decat se estimase initial.

Potrivit specialistilor, reuniti intr-un workshop la Universitatea Oxford din Marea Britanie, avertismentul este cat se poate de serios: in curand, intregi ecosisteme, cum ar fi recifurile de corali, vor disparea in totalitate, si asta in cativa zeci de ani.

Mai mult, "stocurile" de peste din oceane incep sa dispara, lucru care va duce la o crestere semnificativa a preturilor la mancare, ba chiar la infometare in unele zone ale lumii.

Expertii sustin ca principala cauza a "extinctiei" oceanelor este cantitatea foarte mare de dioxid de carbon din atmosfera, care ridica temperatura oceanelor cu cateva grade bune - acest lucru duce la randul lui la incapacitatea algelor de a mai produce oxigen si la crestrea aciditatii apei.

Oamenii de stiinta sustin ca actualele modificari in structura oceanelor sunt similare cu toate extinctiile in masa din trecutul planetei.

Sursa: The Telegraph

Tags: oceane, ecosisteme,

Astronomii, uimiti: S-a descoperit un ocean in spatiu. Pe luna lui Saturn
Un nou ocean a aparut pe continentul african, in Etiopia
Avertizare: Africa se va rupe in doua. Se va forma un ocean in desert
VIDEO PROTVPLUS.RO