Lumea nu ia în serios armistițiul lui Putin: ”O mare abureală”, ”o ipocrizie”. ”Era pregătit să bombardeze spitale, creșe””
De vineri, la amiază, până sâmbătă, la miezul nopții, armele rușilor ar urma să tacă. Cel puțin asta a ordonat Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin le-a cerut și ucrainenilor să înceteze focul, pentru 36 de ore, cu ocazia Crăciunului pe rit vechi. Dar mesajul a fost primit cu scepticism și de oficialii de la Kiev, și de aliați. Cu toții cred că Putin are nevoie doar de o gură de oxigen.
Pe de altă parte, în timpul unei discuții telefonice, președintele Turciei i-a cerut lui Putin să declare o încetare a focului "unilaterală".
În tot acest timp, secretarul general al NATO insistă cu un mesaj: „să nu subestimăm Rusia”. Stoltenberg nu crede că Putin și-a schimbat obiectivele.
Pentru prima dată după aproape 11 luni de război, președintele rus Vladimir Putin a ordonat încetarea focului de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina. Perioada de liniște ar urma să marcheze Ajunul și ziua de Crăciun după rit vechi.
”Putin era pregătit să bombardeze spitale, creșe și biserici”
Putin cere același lucru din partea Ucrainei, însă Kievul a respins ideea. Armele vor tăcea doar când Rusia își va retrage forţele invadatoare din zonele ocupate, spun ucrainenii, care au taxat dorința lui Putin drept o "ipocrizie", care l-ar ajuta pe liderul de la Moscova să "câștige timp". În ultimul său discurs transmis după lăsarea serii, președintele Zelenski a ținut să transmită și un mesaj în limba rusă.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ei (rușii) vor acum să folosească Crăciunul ca acoperire, pentru a opri o vreme avansurile băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniții și trupe mobilizate mai aproape de pozițiile noastre”.
Și președintele american privește cu scepticism anunțul liderului de la Kremlin.
Joe Biden, președintele SUA: „Putin era pregătit să bombardeze spitale, creșe și biserici pe 25 decembrie și de Anul Nou. Cred că încearcă să-și dea un răgaz”.
Neîncrezători sunt și ucrainenii de rând.
”Cred că e o mare abureală”.
”Nu vor opri deloc focul, iar mai târziu, când (Ucraina) va riposta, vor da vina pe noi și vor folosi acest lucru ca propagandă, pretinzând că noi suntem cei care nu respectă armistițiul”.
La rândul lor, diplomații germani au declarat că "așa-zisa" încetare a focului cu ocazia Crăciunului pe rit vechi nu va aduce "nici libertate, nici securitate poporului care trăiește zilnic cu teamă sub ocupația rusă".
Germania a anunțat totodată că va trimite în Ucraina sisteme de rachete Patriot. Iar un nou ajutor militar va veni din partea Statelor Unite.
Lupte intense în Bahmut
Potrivit unei hărți actualizate a frontului, difuzată de Ministerul britanic al Apărării, în prezent, rușii presează cu precădere în est. Și, cu un cost uman extrem de ridicat, au obținut progrese minore în zona Bahmut.
John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională: „Luptele din Donbas au fost foarte intense în ultimele săptămâni și e limpede pentru noi, evident și pentru ucraineni, că rușii continuă să arunce în luptă efective umane noi, în incercarea de a echilbra raportul de forțe. E război, e sângeros și e hain”.
Unele imagini surprinse din satelit arată clădiri distruse și pagube majore în Bahmut. 60% din oraș e o ruină. De câteva luni, acolo se dau unele dintre cele mai aprige lupte, locuitorii fiind nevoiți să se ascundă în adăposturi subterane, în condiții de îngheț.
Soldat ucrainean: ”Am reușit să asigurăm linia frontului pe o distanță de 8 kilometri, iar asta pentru că armele pe care le avem acum sunt performante. Muncim mult pentru că avem o responsabilitate foarte mare. Uneori, în două minute, lansăm opt proiectile”.
În Siversk, lângă Bahmut, oamenii își duc cu greu traiul de zi cu zi. În zorii zilei, cu zgomotul bombardamentelor pe fundal, sute de bătrâni se adună ca să-și primească pensiile.
Bătrân: ”Încercăm să alegem momentul și locul potrivit. Dar așa e în vreme de război, azi e așa și mâine poate fi total diferit”.
”Asta este țara mea. Nu mă duc nicăieri. Ce-o fi, o fi”
Luptele se dau la doar câțiva kilometri distanță.
Ben Wedeman, corespondent CNN: ”Fie că plouă, este soare sau sunt bombardamente, oamenii vin la poșta mobilă o dată pe lună pentru a-și primi pensiile. Fără aceste pensii, puținii oameni rămași aici nu ar putea supraviețui”.
Femeie: ”Acest lucru este esențial. Nu mai avem nimic, în rest, doar apă din fântână, fără curent, fără gaz, nimic, din luna martie”.
Femeie: ”Aici m-am născut. Asta este țara mea. Nu mă duc nicăieri. Ce-o fi, o fi”.
Pe de altă parte, în Belarus continuă să sosească echipament militar rusesc. Ministerul Apărării de la Minsk a anunțat că cele două țări pregătesc noi exerciții comune ale forțelor aeriene.
Oficialii ucraineni au avertizat despre o posibilă alăturare a Belarusului în război, prin trimiterea de trupe, dar analiștii occidentali evaluează că riscul este încă relativ scăzut.