Istoria Uniunii Europene, de la Planul Schuman și până la votul privind BREXIT

×
Codul embed a fost copiat

Suntem la două săptămâni distanță de alegerile pentru un nou Parlament European, aşadar, se impune o scurtă trecere în revistă.

Uniunea Europeană, la care am aspirat şi noi o lungă perioadă şi din care suntem parte acum, a fost creată iniţial cu scopul de a pune capăt războaielor care au însângerat continentul.

În 1950, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului a unit progresiv țările europene pe baza unor planuri economice și politice. Totul, pentru garantarea unei păci durabile.

Robert Schuman, ministrul francez de Externe: "Europa nu se va făuri dintr-o dată, nici printr-o construcție cu un plan general. Se va făuri prin realizări concrete, creându-se mai întâi o solidaritate de fapt."

Într-o declaraţie solemnă, la 9 mai 1950, Schuman anunţa crearea unei Comunităţi Europene a cărbunelui şi oţelului, cu şase membri fondatori Franţa, Germania de Vest, Italia şi ţările BENELUX-ului

Citește și
Summitul de la Sibiu
"Game of Thrones" la Sibiu. Discuțiile din spatele ușilor închise la summit-ul UE
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

7 ani mai târziu, Tratatul de la Roma instituie Comunitatea Economică Europeană, pe scurt "Piaţa comună".

Anii '60 sunt o bună perioadă pentru economia europeană, susţinută prin abandonarea drepturilor vamale în schimburile comerciale dintre statele membre. Care, treptat, ajung la un control comun al producţiei agricole, pentru satisfacerea nevoilor alimentare.

Danemarca, Irlanda şi Marea Britanie adera la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1973. De acum sunt 9 membri.

Uniunea Europeană începe să transfere sume considerabile pentru dezvoltare regională cu scopul de a crea infrastructura şi locuri de muncă în zonele cele mai sărace.

Sporeşte tot mai mult şi influenţa Parlamentului European asupra afacerilor europene şi, pentru prima dată, în 1979, eurodeputaţii sunt aleşi prin sufragiul universal direct.

În 1981, Grecia devine cel de al 10-lea membru al Uniunii. Urmează Spania şi Portugalia, care aderă cinci ani mai târziu.

Un seism politic urmează după momentul istoric al căderii Zidului Berlinului, pe 9 noiembrie 1989, şi deschiderea pentru prima dată după 28 de ani, a frontierei dintre Germania de Vest, capitalista şi cea de Est, comunistă.

Germania s-a reunificat în mai puţin de un an, octombrie 1990.

După prăbuşirea comunismului în centrul şi estul continentului, Europa unită strânge tot mai mai mult rândurile. Se instituie cele "patru libertăţi" - libera circulaţie a bunurilor, serviciilor, persoanelor şi capitalurilor.

Din 1995, Uniunea mai câştiga trei membri Austria, Finlanda şi Suedia. Iar Europenii deveneau tot mai interesați şi de instituirea unor măsuri comune de securitate şi apărare.

O mică localitate din Luxemburg a dat numele acordurilor de la Schenghen.

Două tratate - adoptate şi intrate în vigoare în deceniul al 9-lea al secolului trecut - definesc Uniunea Europeană. Întâi Tratatul de la Maastricht din 1993, completat şi întărit prin prevederile Tratatului de la Amsterdam, în 1999.

Euro devine noua monedă unică şi tot mai multe state o adoptă în primul deceniu al anilor 2000.

Pagina diviziunilor politice intre Europa de vest şi Europa de Est a fost definitiv întoarsă în 2004 când zece noi țări aderă dintr-un foc. Urmează România şi Bulgaria, în 2007.

Criza economică mondială loveşte dur continentul. Uniunea Europeană ajuta mai multe ţări să depăşească dificultăţile şi crează Uniunea Bancară, cu misiunea de a veghea asupra siguranţei şi fiabilităţii băncilor.

În 2012, Uniunea Europeană primeşte Nobelul pentru pace. Iar Croaţia devine al 28-lea stat membru. Însă odată cu mult discutatul Brexit, retragerea Marii Britanii, în blocul comunitar vor rămâne 27 de țări membre.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Concluzii după summitul de la Sibiu. Cum au fost răsfățați liderii europeni
Concluzii după summitul de la Sibiu. Cum au fost răsfățați liderii europeni

Summit-ul de la Sibiu s-a încheiat, joi seară, cu aplauze prelungi. Oamenii au fost invitaţi la spectacolul organizat în Piața Mare, la care au participat şi Klaus Iohannis şi Donald Tusk, președintele Consiliului European.

"Game of Thrones" la Sibiu. Discuțiile din spatele ușilor închise la summit-ul UE

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene care s-au întâlnit, joi, la Sibiu au lăsat și multe întrebări fără răspuns. Ce facem cu schimbările climatice și cum taxăm companiile care poluează sau cum vor fi aleși noii șefi ai instituțiilor europene?

Ce înseamnă Declaraţia Summitului de la Sibiu:
Ce înseamnă Declaraţia Summitului de la Sibiu: "Punctul Zero pentru noua structură a UE”

Strânşi în Sala Mare a Primăriei din Sibiu, cei 27 de şefi de stat şi de guvern au adoptat foaia de parcurs a Uniunii pentru perioada următoare.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.