Concluzii după summitul de la Sibiu. Cum au fost răsfățați liderii europeni


Ultimul update: Vineri 10 Mai 2019 19:50
Data publicarii: Vineri 10 Mai 2019 18:55
Categorie: Stiri actuale

Summit-ul de la Sibiu s-a încheiat, joi seară, cu aplauze prelungi. Oamenii au fost invitaţi la spectacolul organizat în Piața Mare, la care au participat şi Klaus Iohannis şi Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Șeful statului a mulțumit cu această ocazie tuturor pentru succesul înregistrat în această zi istorică. Liderii statelor europene au plecat de la noi cu amintiri plăcute: o întâlnire impecabilă, într-un cochet oraș european, cu mâncăruri savuroase și oameni primitori.

După încheierea Summitului, preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Mare din Sibiu împreună cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Şeful statului a urcat pe scenă.

Klaus Iohannis: "Astăzi România a dovedit că este o ţară profund europeană. Vă felicit pe voi sibienii, aţi făcut o impresie foarte foarte bună!"

În această atmosferă, Sibiul n-a mai dormit noaptea trecută. Ci a ţinut-o într-o petrecere. Pe scenă au cântat Junii Sibiului şi Delia.

Şi bucuria generală e justificată. Liderii europeni s-au declarat îndrăgostiţi de Sibiu. Pe Angela Merkel a impresionat-o întinderea muzeului Astra.

Angela Merkel, cancelar Germania: "Fie că mănânci în acel frumos muzeu, fie că porţi discuţiile în cadrul primăriei, am savurat foarte mult aceste ore petrecute la dumneavoastră."

Ciprian Ștefan, director Muzeul Astra: "I-am spus că e cel mai mare muzeu în aer liber din Europa şi atunci a avut acea reacţie de uimire care m-a lăsat fără grai. Cel mai bun feedback!"

Prezenţi la muzeul Astra pentru Summitul PPE, oficialii au fost primiţi cu gustări speciale: cotlet de miel cu măcriş, pastramă de porc cu sfeclă, carne friptă cu ceapă şi leurdă, căpşuni murate şi plăcinte ardeleneşti.

Ioan Bebeșelea, bucătar: "Unul din preparate a fost pastramă de oaie cu verdeţuri şi piure de rubarbar, cu măcriş sălbatic care face o notă de prospeţime, flori de coriandru."

Oaspeţii au primit la plecare albume cu muzeul, linguri de lemn sculptate şi ouă încondeiate. O sibiancă talentată a creat în culorile steagului UE aranjamentele florale care au stat în camera de consiliu din primărie.

Ioana Nechifor, designer floral: "Am folosit orhidee galbene, hortensie alb-vernil şi albastru, freziile galbene, irişi albaştri şi albi şi câteva fire rindium care sugerează steluţele de pe steag."

 

Sibienii, încântați de eveniment

Mulţumirea sibienilor putea fi citită, vineri, pe fețele lor chiar dacă afară a plouat.

Localnic: "A fost fabulos! Mă bucur că au venit aici toţi preşedinţii"

Localnică: "Cea mai mare mulţumire e că nu s-a întâmplat nimic neprevăzut şi toată lumea a fost mulţumită"

Localnică: "Suntem mândri că suntem sibieni şi că ne-am ridicat la nivelul aşteptărilor"

Câţiva dintre jurnaliştii străini şi-au prelungit şederea la noi special pentru a vizita oraşul.

Translator: "A fost extraordinar de frumos, din cele 5 zile pe care le-am petrecut în România, doar joi a fost soare, a fost ca o binecuvântare peste oraş. N-am mai văzut de mult timp oameni atât de primitori cu un eveniment european în nicio altă ţară."

Pentru jurnalişti ultimele două zile au fost extrem de încărcate, drept dovadă în corturile amenajate pentru ei s-au consumat nu mai puţin de 10.000 de cafele.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Analiști, despre Summitul de la Sibiu:
Impresiile turiștilor și sibienilor despre summitul european. ”Un sentiment de comunitate”
FULLSCREEN
Concluzii după summitul de la Sibiu. Cum au fost răsfățați liderii europeni
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO